Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Νέο χτύπημα σε εμπορικό πλοίο από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Πιθανόν να είναι ελληνόκητο. Δεν υπάρχουν τραυματίες

Φωτό αρχείου
Μια νέα επίθεση σε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα έρχεται να επιβεβαιώσει την αδυναμία των δύναμης των ΗΠΑ- Μεγάλης Βρετανίας να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις των Χούτι από την Υεμένη και να προσφέρουν προστασία στην εμπορική ναυτιλία.
Η επίθεση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, έγινε το Σάββατο 3/8 και επιβεβαιώθηκε από τη βρετανική ναυτιλιακή υπηρεσία UKMTO και τη βρετανική υπηρεσία ασφαλείας Ambrey.
Όπως έγινε γνωστό το εμπορικό σκάφος χτυπήθηκε από πύραυλο 125 ναυτικά μίλια, νοτιοανατολικά του λιμανιού του Άντεν της Υεμένης, αλλά «δεν παρατηρήθηκαν πυρκαγιές, εισροή νερού ή διαρροές πετρελαίου» και το σκάφος προχωρά στο επόμενο λιμάνι του.
Προηγούμενες αναφορές από την UKMTO και την  Ambrey ανέφεραν ότι το σκάφος μπορεί να χτυπήθηκε από άγνωστο εκρηκτικό, προκαλώντας πιθανώς φωτιά στο πλοίο. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί και όλο το πλήρωμα αναφέρθηκε ασφαλές, ανέφεραν οι δύο υπηρεσίες στις συμβουλευτικές τους σημειώσεις.
Η UKMTO πρόσθεσε ότι ήταν το ίδιο σκάφος που προσδιόρισε ως το

MV GROTON, που ενεπλάκη σε ένα περιστατικό που ανέφερε νωρίτερα, 170 ναυτικά μίλια επίσης νοτιοανατολικά του Άντεν. Η Ambrey ανέφερε επίσης το περιστατικό λέγοντας ότι «εκτίμησε ότι το σκάφος είχε στοχοποιηθεί νωρίτερα σήμερα και ανέφερε μια έκρηξη από κοντινή απόσταση».
Το συγκεκριμένο πλοίο πιθανόν είναι το ελληνόκτητο με σημαία Λιβερίας πλοίο μεταφοράς κοντέινερ «Groton», που σύμφωνα με το AIS βρίσκεται στη συγκεκριμένη περιοχή.
Νωρίτερα το Σάββατο, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) δήλωσε ότι κατέστρεψε πύραυλο και εκτοξευτή των Χούτι στην Υεμένη.
Εάν οι Χούτι αναλάβουν την ευθύνη για την επίθεση στο πλοίο, θα είναι η πρώτη από τότε που το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή αντίποινων εναντίον της οργάνωσης στο λιμάνι της Χοντέιντα, μετά την επίθεση των ανταρτών με drones στο Τελ Αβίβ.
Όπως είναι γνωστό οι επιθέσεις των Χούτι γίνονται σε συμπαράσταση προς τους Παλαιστίνιους στη λωρίδα της Γάζας και έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο παγκόσμιο εμπόριο αθώς οι πλοιοκτήτες επαναδρομολογούν τα πλοία μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ για να πλεύσουν τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις