Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Φωτογραφίες από το φλεγόμενο ελληνικό τάνκερ "Σούνιον" μετά την επίθεση από τους Χούτι στην Υεμένη. Σώο όλο το πλήρωμα

Φωτό από το Χ
Ανησυχία για την πρόκληση τεράστιας οικολογικής καταστροφής στην Ερυθρά Θάλασσα προκαλεί η φωτιά, που έχει ξεσπάσει στο ελληνικό δεξαμενόπλοιο Sounion μετά την επίθεση από τους Χούτι της Υεμένης και την εγκατάλειψή του από το πλήρωμα.
Στο πλοίο, που είναι έμφορτο με περίπου 150.000 τόνους (πάνω από 900.000 βαρέλια) αργού πετρελαίου (μαζούτ), υπάρχουν σε εξέλιξη τρεις φωτιές. Σε περίπτωση βύθισης ή διαρροής του πετρελαίου υπολογίζεται θα χρειαστούν 25 χρόνια για να ανακάμψουν τα αποθέματα ιχθύων στην περιοχή ενώ το κόστος απορρύπανσης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η επίθεση στο πλοίο έγινε,

τη Τετάρτη 21/8 φαίνεται ότι έγινε σε δύο ή τρεις φάσεις, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά και να μείνει το σκάφος ακυβέρνητο.
Ένα γαλλικό πολεμικό παρέλαβε και διέσωσε 29 άτομα, που βρίσκονταν στο πλοίο. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις οι 25 ήταν μέλη του πληρώματος (ένας Ρώσος καπετάνιος και 24 Φιλιππινέζοι) ενώ επέβαιναν ακόμα τρεις Ινδοί και ένας από το Νεπάλ. Όλοι αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο Τζιμπουτί ενώ φαίνεται πως ένα μέλος του πληρώματος τραυματίστηκε ελαφρά.
Μετά την παραλαβή του πληρώματος έγινε γνωστό ότι είχαν σβήσει οι φωτιές από το πλοίο αλλά είχε γίνει «μπλακ άουτ». Παραμένει αδιευκρίνιστο εάν την επόμενη μέρα προκλήθηκαν εκ νέου φωτιές.
Φωτό από το Χ
Πάντως, από την πλευρά της διαχειρίστριας εταιρείας Delta tankers, συμφερόντων Δ. Διαμαντίδη αναφέρθηκε ότι γίνονται προσπάθειες να ρυμουλκηθεί το πλοίο σε ασφαλές λιμάνι, όπου θα μπορεί να γίνει πλήρης αξιολόγηση της κατάστασης. Αν και αρχικά είχε αγκυροβολήσει μεταξύ Υεμένης και Ερυθραίας φαίνεται ότι τώρα παρασύρεται από ρεύματα.
Το βράδυ της Παρασκευής οι Χούτι με ανάρτησή τους στο X (πρώην twitter) ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης δημοσιεύοντας φωτογραφίες από το φλεγόμενο πλοίο.
Ακόμα σημείωσαν ότι το ελληνικό πλοίο έγινε στόχος διότι πλοίο της ίδιας εταιρείας εισήλθε σε λιμάνι της κατεχόμενης Παλαιστίνης.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης ανανεώνουν την προειδοποίησή τους προς τις εταιρείες να μην παραβιάσουν την απαγόρευση που έχουν επιβάλει (σ.σ για προσέγγιση σε λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης), διαφορετικά τα πλοία τους θα στοχοποιηθούν» και απειλούν ότι» η επόμενη φάση θα είναι πιο βαριά και πιο επώδυνη για τα πλοία των παραβατών εταιρειών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις