Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Τριπλή επίθεση μέσα σε 24 ώρες σε ελληνόκτητο πλοίο από τους Χούθι στην Υεμένη. Για πρώτη φορά με αντιαρματική βομβίδα!

Χάρτης με το σημείο της επίθεσης
Τρεις επιθέσεις δέχτηκε, μέσα σε ένα 24ωρο, από τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος και ήδη όπως έχει ενημερώσει ο πλοίαρχος τη βρετανική ναυτιλιακή υπηρεσία UKMTO το με σημαία Λιβερίας δεξαμενόπλοιο «Delta Blue» συνεχίζει κανονικά το ταξίδι του.
Η ιδιαιτερότητα αυτής της επαναλαμβανόμενης επιθετικής δραστηριότητας των Χούθι ήταν ότι έγινε για πρώτη φορά χρήση αντιαρματικών ρουκετοβομβίδων (RPGs)
Όπως μεταδίδει το έγκυρο ναυτιλιακό site splash247 η πρώτη επίθεση έγινε στο «Delta Blue» το πρωί της Πέμπτης 8/8, όταν προσεγγίστηκε από δύο μικρά σκάφη, σε λευκό και μαύρο χρώμα, στη μέση του στενού του Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, περίπου 45 μίλια νότια από το λιμάνι Αλ Μούχα της Υεμένης. Σε κάθε σκάφος επέβαιναν τέσσερα άτομα, που φορούσαν λευκά και κίτρινα αδιάβροχα και από ένα από αυτά εκτοξεύτηκε ένα RPG, το οποίο

εξερράγη κοντά στο πλοίο, σύμφωνα με το Κέντρο Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων του Βρετανικού Στρατού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Λίγο αργότερα, ξημερώματα της Παρασκευής, σημειώθηκε μια δεύτερη επίθεση με έναν πύραυλο να «εκρήγνυται σε κοντινή απόσταση από το σκάφος», ανέφερε η UKMTO, προσθέτοντας ότι «το σκάφος και το πλήρωμα αναφέρεται ότι είναι ασφαλή»
Σε μια τρίτη επίθεση στο ίδιο πλοίο σήμερα (9/8), το σκάφος προσεγγίστηκε από ένα μικρό σκάφος και ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV). Σύμφωνα με ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Ambrey, το USV πλησίασε το πλοίο με γρήγορη ταχύτητα. Όμως, μια ιδιωτική ένοπλη ομάδα ασφαλείας στο σκάφος παρουσίασε τα όπλα της. Έτσι, όταν  το USV συνέχισε να πλησιάζει, οι ένοπλοι φρουροί άνοιξαν πυρ και κατάφεραν να το καταστρέψουν με εύστοχα πυρά.
Το δεξαμενόπλοιο «Delta Blue», χωρητικότητας 158322 τόνων, που διαχειρίζεται η εταιρεία Delta Tankers, συμφερόντων Δ. Διαμαντίδη, φαίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία από το AIS που καταγράφει το Marine Traffic, ότι είχε αναχωρήσει από το Αλ Μπάσρα του Ιράκ, έμφορτο με ιρακινό πετρέλαιο, με προορισμό Αγίους Θεοδώρους, προφανώς στα διυλιστήρια.
Η νέα επίθεση των Χούθι, που στη 10μηνη δράση τους, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους, έχουν χτυπήσει περισσότερα από 120 εμπορικά πλοία προκαλεί έντονο προβληματισμό και για πρώτη φορά ο αμερικανός αντιναύαρχος, που είναι επιφορτισμένος με την επίβλεψη της δράστης του Ναυτικού των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των ανταρτών Χούθι, παραδέχτηκε ότι η στρατιωτική δύναμη πυρός από μόνη της δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις.
«Η λύση δεν πρόκειται να έρθει με ένα οπλικό σύστημα ός οπλικού συστήματος», δήλωσε την Τετάρτη ο αντιναύαρχος Τζορτζ Γουίκοφ, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το κέντρο σκέψης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.
«Σίγουρα έχουμε υποβαθμίσει τις δυνατότητές τους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό», είπε ο ίδιος. «Ωστόσο, τους σταματήσαμε; Οχι.»
«Αποστολή μας παραμένει να διαταράξουμε την ικανότητά τους και να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε κάποια εμφάνιση της θαλάσσιας τάξης ενώ δίνουμε την ευκαιρία να αναπτυχθεί πολιτική κατά των Χούτι», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις