Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

SOS από τους εμπόρους του Πειραιά για τις ηλεκτρονικές απάτες: Πως γίνονται, τι να προσέχετε! Μέτρα από τη κυβέρνηση

 Σήμα κινδύνου για την διαρκή αύξηση των ηλεκτρονικών απατών, του «ηλεκτρονικού παραεμπορίου» εκπέμπει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά (ΕΣΠ) καλώντας την κυβέρνηση να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπισή του.
Συγκεκριμένα, ο Ε.Σ.Π σε επιστολή του στους Υπουργούς Εθν. Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη, Ανάπτυξης κ. Τ. Θεοδωρικάκη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δ. Παπαστεργίου παρουσιάζει συνοπτικά τα πιο συνηθισμένα είδη απατών στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις συνέπειες που υπάρχουν για τις επιχειρήσεις και την Οικονομία από αυτή τη παράνομη δραστηριότητα.
Καταλήγοντας ο ΕΣΠ κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς τους συναρμόδιους υπουργούς για το τι πρέπει να περιλαμβάνει μια στρατηγική «ώστε να διασφαλιστεί ένα δίκαιο και υγιές online περιβάλλον, προς όφελος των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και της οικονομίας στο σύνολό της».
Συγκεκριμένα, οι έμποροι του Πειραιά σημειώνουν στην επιστολή τους  ότι παράλληλα με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, «αυξάνονται και οι ηλεκτρονικές απάτες, το «ηλεκτρονικό παρεμπόριο», το οποίο έχει πάρει τεράστια έκταση και στην Ελλάδα, πλήττοντας τους καταναλωτές, αλλά και τις νόμιμες εμπορικές επιχειρήσεις»
Τα πιο συνηθισμένα είδη απατών- κατά τον Ε.Σ.Π.- είναι:

•    Η δημιουργία ψεύτικων ηλεκτρονικών καταστημάτων που μιμούνται την εμφάνιση και το όνομα γνωστών brands ή καταστημάτων,
•    Η αποστολή ψεύτικων email ή SMS που προτρέπουν να δώσει ο καταναλωτής τα προσωπικά του στοιχεία και κωδικούς πρόσβασης ή στοιχεία πιστωτικής κάρτας, η χρέωση για προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν αγοράστηκαν ποτέ κ.ά.
Επιπλέον, έχουν εντοπιστεί απάτες από μεγάλες πλατφόρμες όπου γίνονται υποτιμολογήσεις αγαθών, καταναλωτές δεν λαμβάνουν αποδείξεις ή λαμβάνουν μειωμένες αποδείξεις με σκοπό την αποφυγή χρεώσεων από τα τελωνεία.

Οι συνέπειες

«Οι ηλεκτρονικές απάτες αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και στις νόμιμες επιχειρήσεις», σημειώνει ο Ε.Σ.Π. Και αναφέρει:
•    «Μείωση Φορολογικών Εσόδων, καθώς η φοροδιαφυγή στερεί έσοδα από το κράτος, αύξηση κόστους για λήψη μέτρων ασφαλείας από τις επιχειρήσεις και απώλεια εσόδων καθώς οι on line πωλητές που φοροδιαφεύγουν αποκτούν αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των νόμιμων επιχειρήσεων που τηρούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, απώλεια πελατών, κλονισμός της εμπιστοσύνης καταναλωτών στις online αγορές, δυσχεραίνοντας την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, είναι ορισμένα μόνο από τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται».
Καταλήγοντας καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού παραεμπόριου, που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, τονίζοντας:

«Η αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού παρεμπορίου (…) θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της υλοποίησης μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, κράτους, επιχειρήσεων και καταναλωτών».
Η στρατηγική αυτή, κατά τον Ε.Σ.Π., «θα περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους, βελτίωση του νομικού πλαισίου, ενημέρωση και εκπαίδευση, απλοποίηση διαδικασιών και προώθηση ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ώστε να διασφαλιστεί ένα δίκαιο και υγιές online περιβάλλον, προς όφελος των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και της οικονομίας στο σύνολό της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις