Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Τι έγινε στο φεστιβάλ κινηματογράφου Piraeus Port Film Festival στη «Ζέα». Τι είπε για τον Πειραιά ο Παντελής Βούλγαρης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 9/8 τo Piraeus Port Film Festival [PPFF], το νέο φεστιβάλ κινηματογράφου, το οποίο ξεκίνησε την Πέμπτη 6 Ιουνίου, στον κινηματογράφο «Ζέα» .
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ προβλήθηκαν από το πρωί έως αργά το βράδυ, 12 σημαντικές μεγάλου μήκους ταινίες του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου και 30 ταινίες μικρού μήκους Ελλήνων δημιουργών, με τη θεματική: «θάλασσα, ναυτικοί, λιμάνια».
Συμμετείχαν καταξιωμένοι  σκηνοθέτες και επαγγελματίες του κινηματογράφου ενώ έγιναν εισηγήσεις ταινιών από τους δημιουργούς ή κριτικούς κινηματογράφου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα στρογγυλά τραπέζια, που οργανώθηκαν για ζητήματα της σύγχρονης παραγωγής όπως αυτό με θέμα «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στον Κινηματογράφο» ενώ διεξήχθησαν και εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και σε συνδυασμό με πρωινές εκπαιδευτικές προβολές για σχολεία.
Κατά την  τελετή έναρξης,  οι σινεφίλ επισκέπτες, που κατέκλυσαν την αίθουσα του κινηματογράφου «Ζέα», απόλαυσαν μια ξεχωριστή βραδιά, γεμάτη συγκίνηση καθώς παραβρέθηκε και τιμήθηκε ένας εκ των σημαντικότερων Ελλήνων σκηνοθετών, ο Παντελής Βούλγαρης ενώ ακολούθησε η προβολή της αριστουργηματικής ταινίας του, «Μικρά Αγγλία».
Την τιμητική διάκριση απένειμε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πολιτισμού Ιωάννης Χατζηαλέξης και αναφερόμενος στην λαμπρή πορεία του καταξιωμένου σκηνοθέτη,  τόνισε χαρακτηριστικά ότι σημάδεψε ανεξίτηλα, αλλά και ανέδειξε τον ελληνικό κινηματογράφο των τελευταίων δεκαετιών.
Από την πλευρά του, ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, τόνισε:
«Ο Πειραιάς, το λιμάνι του και οι γειτονιές του υπήρξαν σχολείο για εμένα, μαθητεία στην ανθρώπινη περιπέτεια. Πρωί - πρωί πήγαινα στα πειραϊκά καφενεία με το στυλό στο χέρι και μ΄ ένα μπλοκ  και  σημείωνα ιδέες, βλέμματα, συναπαντήματα, μικρές λεπτομέρειες, την αίσθηση της βιοπάλης, τον ορίζοντα της θάλασσας, τη λαχτάρα για μακρινά ταξίδια στο φως».
Την απογευματινή ενότητα του Piraeus Port Film Festival συνόδευσε με τις μελωδίες της, η νεανική ορχήστρα εγχόρδων υπό τη διεύθυνση της Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Μουσικής Παιδείας Σταυρούλας Μέντη.
Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής είναι ο σκηνοθέτης Χρήστος Δήμας και μέλη της επιτροπής ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Φρέντζος, ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Ζουμπουλάκης, ο σκηνοθέτης Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, η ηθοποιός Ηλιάνα Μαυρομάτη, ο σκηνοθέτης Δομήνικος Ιγνατιάδης, ο παραγωγός Ευάγγελος Αγάλου, η υπεύθυνη γραφείου εθελοντισμού του Δήμου Πειραιά Ελίνα Βερυκάκη, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πολιτισμού Γιάννης Χατζηαλέξης και ο σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση του PPFF έχει αναλάβει η ηθοποιός και σκηνοθέτης Λίνα Φούντογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις