Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Συγκίνηση στην εκδήλωση προς τιμή των αντιδικτατορικών αγωνιστών στο πρώην στρατόπεδο της ΕΣΑ στα Καμίνια

Μια λιτή αλλά συγκινητική εκδήλωση τιμής και μνήμης των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα πραγματοποίησε, την Κυριακή 21/4, μαύρη επέτειος της επιβολής της δικτατορίας του 1967, η δημοτική παράταξη «Αλλάζουμε τον Πειραιά για Όλους και Όλες».
Η εκδήλωση έγινε στο πρώην στρατόπεδο Παπαδογιωργή στα Καμίνια, όπου έδρευε ο 952ος Λόχος της ΕΣΑ και είχαν υποστεί απάνθρωπα βασανιστήρια αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, από ένα ευρύτατο  πολιτικό φάσμα, από την βασιλική δεξιά μέχρι την κομμουνιστική αριστερά.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με εισαγωγή του επικεφαλής της παράταξης Γιώργου Γαβρίλη, σύντομη ομιλία του Καμινιώτη αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Γκερλέ και μια παρουσίαση ιστορικών στοιχείων για το κολαστήριο στης ΕΣΑ στον Πειραιά από τον δημοσιογράφο- ερευνητή Σταύρο Μαλαγκονιάρη.
Στην ομιλία του ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε πρόσωπα που είχαν κρατηθεί και βασανιστεί σε αυτό το στρατόπεδο του Πειραιά και είχαν καταθέσει ως μάρτυρες στη δίκη, που έγινε μετά τη μεταπολίτευση αλλά και σε βασανιστήρια που υπέστησαν.
«Μάθαμε περισσότερα για την ιστορία του χώρου, για τα βασανιστήρια και τις άθλιες συνθήκες κράτησης. Βλέποντας από κοντά τα κελιά νιώσαμε πως πραγματικά δεν χωρά ανθρώπινος νους τι πέρασαν όσοι κρατήθηκαν στα παραπήγματα αυτά και στα πειθαρχεία», αναφέρεται σε ανάρτηση του Γιώργου Γαβρίλη στο fb.
Όπως είπε ο Δημήτρης Γκερλές οι περίοικοι συχνά άκουγαν από τα μεγάφωνα να παίζουν δημοτικά ή άλλα εθνικοπατριωτικά τραγούδια για να καλύπτονται οι κραυγές των ανθρώπων που υφίσταντο τα βασανιστήρια.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν ακόμα και σήμερα τα εμφανή απομεινάρια σε τοίχους από κρίκους, στους οποίους αλυσοδένονταν κρατούμενοι για να υποστούν βασανιστήρια στα δύο πειθαρχεία.
Όπως είπε ο Σταύρος Μαλαγκονιάρης «στο ένα από τα δύο πειθαρχεία του στρατοπέδου, υπήρχαν κελιά διαστάσεων 2Χ2 που ενάμιση χρόνο μετά τη δικτατορία είχαν μετασκευαστεί σε αποθήκες υλικών αυτοκινήτων. Εκεί βρέθηκαν και κρίκοι που αλυσοδέθηκαν κρατούμενοι ενώ στο διάδρομο υπήρχαν βάσεις στηρίξεως κρίκων και χαλκάδων που είχαν ξεριζωθεί. Το δεύτερο πειθαρχείο διέθετε 11 κελιά ασφυκτικά μικρά».
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Γιώργος Γαβρίλης στην ανάρτησή του, «πέρα από τις μνήμες που ξυπνά και τα συναισθήματα που δημιουργεί στον επισκέπτη, απογοητευτική είναι η εικόνα από την καταστροφή και τους βανδαλισμούς ενός ιστορικού χώρου που πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα»
Ο ίδιος καταλήγει λέγοντας:
«Έχουμε εδώ και καιρό καταθέσει την πρόταση ανάδειξης του στρατοπέδου σε χώρο τιμής και μνήμης των θυσιών και των αγώνων κατά της δικτατορίας. Ειδικά τώρα που παρατηρούμε μια πανευρωπαϊκή άνοδο Ακροδεξιών φωνών και

ιδεολογιών και μια συντονισμένη προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ: ο χώρος να καθαριστεί, να αξιοποιηθεί και να μετατραπεί σε ένα μνημείο σύγχρονης ιστορίας, σε ένα μνημείο Δημοκρατίας προσβάσιμο και ανοιχτό σε όλους και όλες που θα μας θυμίζει ότι τους υμνητές της χούντας που έδιωξε ο λαός από την πόρτα δεν ανέχεται να τους επαναφέρουν από το παράθυρο»!
Μετά το το τέλος της εκδήλωσης έγινε κατάθεση λουλουδιών στους χώρους των πειθαρχείων.

  • Οι φωτογραφίες είναι του Παντελή Νταβανέλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις