Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Τρομοκρατική επίθεση σε στρατηγικό λιμάνι του Πακιστάν! Πως αποκρούστηκε μετά από δίωρη μάχη. Ποιοί ήταν στόχος

Τρομοκρατική επίθεση έγινε σε λιμάνι του Πακιστάν, στην οποία φαίνεται ότι έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 12 άτομα, από τους οποίους οι 8 ήταν ανάμεσα στους επιτιθέμενους.
Η επίθεση, που έγινε, την Τετάρτη 20/3, στο στρατηγικό λιμάνι του Πακιστάν Γκουαντάρ, στη νοτιοδυτική επαρχία Μπαλοχιστάν, δεν πήρε δημοσιότητα στα ελληνικά ΜΜΕ. Ωστόσο, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η τρομοκρατία είναι εδώ και αποτελεί απειλή για όλους.
Την ευθύνη ανέλαβε η Ταξιαρχία Majeed, η ένοπλη πτέρυγα του Απελευθερωτικού Στρατού του Μπαλοχιστάν (BLA), μιας αυτονομιστικής ομάδας που απαιτεί απόσχιση της επαρχίας από το Πακιστάν.
Σε ανακοίνωσή της, η BLA ανέφερε ότι στόχος ήταν τα γραφεία των υπηρεσιών πληροφοριών του Πακιστάν μέσα στο συγκρότημα. «Η BLA αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση και περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στα μέσα ενημέρωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ωστόσο, ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πιθανόν στόχος ήταν οι Κινέζοι εργαζόμενοι στα μεγάλα έργα που γίνονται στο λιμάνι, το οποίο αποτελεί μέρος του έργου του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (CPEC) πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Κίνα έχει επενδύσει σε αυτό στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road του Xi Jinping. Το Γκουαντάρ βρίσκεται κοντά στο Στενό του Ορμούζ, το οποίο είναι μια κρίσιμη οδός ναυτιλίας πετρελαίου από τη νοτιοδυτική Κίνα στην Αραβική Θάλασσα.
Ωστόσο, οι ντόπιοι βλέπουν την ξαφνική ανάπτυξη του Γκουαντάρ με καχυποψία και φόβο για ανάπτυξη χωρίς δίκαια οφέλη. Και ως εκ τούτου, πολλές αυτονομιστικές και ριζοσπαστικές θρησκευτικές τρομοκρατικές οργανώσεις προσπάθησαν ενεργά να διαταράξουν το σχέδιο CPEC, στοχεύοντας συγκεκριμένα τους Κινέζους υπηκόους που εργάζονται στα αναπτυξιακά έργα.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας στην πόλη Γκουαντάρ είπε στο Al Jazeera ότι η επίθεση ξεκίνησε γύρω στις 16:00 τοπική ώρα.
«Πρώτα υπήρξαν δύο μεγάλες εκρήξεις, οι οποίες ακολουθήθηκαν από δυνατές, μεγάλες εκρήξεις πυροβολισμών που συνεχίστηκαν για περισσότερο από μία ώρα», είπε ο κάτοικος του Γκουαντάρ στο τηλέφωνο στο Al Jazeera, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Είπε επίσης ότι το συγκρότημα όπου εκτυλίχθηκε η επίθεση ήταν εν μέρει μια κατοικημένη περιοχή όπου έμενε κυρίως το προσωπικό που εργαζόταν στο λιμάνι, αλλά είχε και κάποια άλλα κυβερνητικά γραφεία.
Ο Saeed Ahmed Umrani, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, επιβεβαίωσε ότι το συγκρότημα του λιμανιού δέχθηκε επίθεση και είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν εμπλακεί σε σχεδόν δύο ώρες μάχης με τους επιτιθέμενους προτού σκοτωθούν.
«Τουλάχιστον δύο άνδρες από τις δυνάμεις ασφαλείας τραυματίστηκαν στις μάχες. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε, αλλά η εκκαθάριση της περιοχής συνεχίζεται», είπε στο Al Jazeera.
Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες από τη φρουρά του λιμανιού και 8 από τους επιτιθέμενους.
Να σημειωθεί ότι επαρχία του Μπαλοχιστάν είναι πλούσια σε πόρους όπως φυσικό αέριο, άνθρακας και ορυκτά. Ωστόσο, η περιοχή μαστίζεται από καιρό από αυτονομιστικές εξεγέρσεις και παραμένει ελάχιστα ανεπτυγμένη και στερημένη, αε ανεπαρκές νερό, ανθρώπινο δυναμικό, και βασική εκπαίδευση.
Πάντως, δεν ήταν η πρώτη φορά που το Γκουαντάρ δέχεται επίθεση.
Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, δύο ένοπλοι στόχευσαν μια συνοδεία 23 Κινέζων μηχανικών στο Γκουαντάρ, αλλά σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Την επίθεση ανέλαβε επίσης η Ταξιαρχία Majeed του BLA.
Επίσης, στις 30 Ιανουαρίου 2024, τουλάχιστον έξι μαχητές της BLA και τέσσερις αξιωματούχοι ασφαλείας σκοτώθηκαν σε επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Μαχ, νότια της πρωτεύουσας του Μπαλουχιστάν, Κουέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις