Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Το "Ναυτικό Λύκειο" Πειραιά στεγάζεται σε κτήριο- αποθήκη! Εικόνες ντροπής για μια ναυτιλιακή δύναμη! Και άλλα σχολεία σε παλιά κτήρια

Εικόνες ντροπής για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που "καμαρώνει" για τη κυριαρχία της στη Ναυτιλία, αποκαλύπτονται στο 9ο ΕΠΑΛ Πειραιά, με ειδίκευση στη Ναυτική Εκπαίδευση, (άλλοτε "Ναυτικό Λύκειο"), όπου φοιτούν 300 μαθητές και μαθήτριες, αυριανοί αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού!
«Είναι υποκριτικό το «ενδιαφέρον» της Πολιτείας και των παραγόντων της Ναυτιλίας για την αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και της προσέλκυσης νέων στο Ναυτικό Επάγγελμα, όταν οι απόφοιτοι αυτού του «Ναυτικού Λυκείου», αυριανοί Πλοίαρχοι και Μηχανικοί, φοιτούν  σε ακατάλληλο και επικίνδυνο κτίριο», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Αλλάζουμε τον Πειραιά για Όλους και Όλες», που έφερε στο φως της δημοσιότητας την σκληρή πραγματικότητά, που βιώνουν οι 300 μαθητές του σχολείου.
Στο 9ο ΕΠΑΛ Πειραιά, στην οδό Δεληγιώργη, στη θέση «Γούβα του Βάβουλα» είχε πάει αντιπροσωπεία της παράταξης, η οποία κατήγγειλε ότι:
• Το σχολείο «στεγάζεται σε ένα παλιό κτίριο, χαρακτηρισμένο για αποθηκευτικό χώρο, που φιλοξενεί 300 μαθητές, χωρίς προαύλιο και κυλικείο,

με τις αίθουσες διδασκαλίας σε άθλια κατάσταση και τα εργαστήρια στα υπόγεια να έχουν μόνο μουσειακή αξία!
»

«Σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση κανένας δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια. Κανείς δεν έχει το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να κρατά εγκλωβισμένους και εκτεθειμένους σε σοβαρούς κινδύνους 300 μαθητές», τονίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη, η οποία υπογραμμίζει:
«Η Δημοτική Αρχή οφείλει, χωρίς καθυστέρηση, να εγκαταλείψει τη μέχρι σήμερα αδράνειά της και να πάρει πρωτοβουλίες άμεσων ενεργειών, διεκδικώντας, παράλληλα, από το Υπουργείο Παιδείας και την Κ.Τ.Υ.Π., να προχωρήσει η κατασκευή νέου σχολικού κτηρίου, στον δεσμευμένο- για αυτό τον λόγο-  χώρο του οικοπέδου του παλιού εργοστασίου «Γαβριήλ».

Και άλλα σχολεία με κτιριακά προβλήματα

Η δημοτική παράταξη «Αλλάζουμε τον Πειραιά για Όλους και Όλες», με επικεφαλής τον Γιώργο Γαβρίλη, στην ίδια ανακοίνωση σημειώνει ότι συνολικά «οι κτιριακές ελλείψεις στα σχολεία του Πειραιά είναι πολύ μεγάλες».
Είναι γνωστό ότι στεγάζονται σχολεία σε κτήρια της δεκαετίας του 1950 και παλαιότερα, σε ιδιωτικά κτήρια, πολυκατοικίες χωρίς τις ελάχιστες προδιαγραφές», αναφέρει, ακόμα, προχωρώντας στην περίπτωση του παλαιού «Ναυτικού Λυκείου».
Την ίδια μέρα (1/3) η συνδικαλιστική οργάνωση των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η ΕΛΜΕ Πειραιά σε παρέμβασή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, που συνεδρίασε στο Κερατσίνι- Δραπετσώνα έκανε εκτενή αναφορά στα κτιριακά προβλήματα των σχολικών μονάδων όλης της περιοχής.
Ειδικά, για τον Πειραιά σημείωσε ότι «λειτουργούν σχολεία σε πολύ παλιά (σε ορισμένες περιπτώσεις πλήρως ακατάλληλα έως και επικίνδυνα) σχολικά κτίρια, όπως το 9ο ΕΠΑΛ Πειραιά, το 7ο Γυμνάσιο Πειραιά, το 13ο ΓΕΛ Πειραιά, το 1ο Γυμνάσιο-1ο ΓΕΛ Πειραιά, το Ζάννειο Γυμνάσιο-ΓΕΛ-ΕΠΑΛ, το 10ο Γυμνάσιο Πειραιά, το 3ο-7ο Εσπερινό ΕΠΑΛ κ.α
Επίσης, επισημάνθηκε ότι «ασφυκτική έλλειψη χώρων, αλλά και κατάλληλων αιθουσών για τη διδασκαλία καλλιτεχνικών και μουσικών μαθημάτων αντιμετωπίζουν, τόσο το Καλλιτεχνικό Σχολείο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, όσο και το Μουσικό Σχολείο Πειραιά».

@ (Σχόλιο): Ακούει κανείς; Ειδικά, για το Ναυτικό Λύκειο οι εφοπλιστές και η Πολιτεία, που κόπτονται για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης θα κάνουν κάτι;

Όλες οι φωτογραφίες είναι από το 9ο ΕΠΑΛ Πειραιά (πρώην Ναυτικό Λύκειο) και διατέθηκαν από την δημοτική παράταξη «Αλλάζουμε τον Πειραιά για Όλους και Όλες»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις