Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Τα οικονομικά προβλήματα πλήττουν το εμπόριο. Αποκαλυπτικά στοιχεία των εμπόρων του Πειραιά για τη μείωση της κίνησης

Μεγάλη μείωση στις πωλήσεις καταγράφουν οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις του Πειραιά τον πρώτο μήνα των χειμερινών εκπτώσεων.
Αυτό προκύπτει από στοιχεία έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά (Ε.Σ.Π), η «καταδεικνύει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο, πως η αγορά συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον περιορισμό του διαθέσιμου προς κατανάλωση εισοδήματος για την πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Αναλυτικά:
• 6 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις κινήθηκαν πτωτικά σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, με την πλειονότητα να καταγράφει μείωση έως 20%.
• Στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά κινήθηκε 1 στις 5 επιχειρήσεις.
Στο ερώτημα πως κινήθηκαν οι πωλήσεις την Κυριακή 14 Ιανουαρίου, ημέρα λειτουργίας των καταστημάτων, το 42,9% των ερωτηθέντων απάντησαν πως κατέγραψαν χαμηλότερες πωλήσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ το 38,1% κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα. Δυσμενέστερο αποτέλεσμα καταγράφηκε και την Κυριακή 21/1, όπου πολλά καταστήματα επέλεξαν να παραμείνουν κλειστά, καθώς θεώρησαν άσκοπη τη λειτουργία τους τη συγκεκριμένη ημέρα.
Οι προσδοκίες της πλειονότητας των επιχειρήσεων για την πορεία των εκπτώσεων το επόμενο διάστημα, κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ μόλις το 20% διαβλέπει θετική την πορεία του τζίρου του τον μήνα Φεβρουάριο.
@ (Σχόλιο) Με δύο λόγια, το πορτοφόλι των νοικοκυριών, παρά τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες για την οικονομία, παραμένει «σφιγμένο» καθώς τα οικονομικά του κάθε σπιτιού πλήττονται από την ακρίβεια και τα αυξημένα κόστη στην ενέργεια, σε ενοίκια κ.λπ. Με μειωμένες τις δυνατότητες για κατανάλωση η κρίση πλήττει και το εμπόριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για θέσεις εργασίας και βιωσιμότητα μικρών επιχειρήσεων. Σε αυτή την δύσκολη  πραγματικότητα οι φαιδρότητες για τα… τοστ και για τη μια… φέτα καρπούζι μόνο οργή προκαλούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις