Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

16.000 ζωντανά πρόβατα, φορτωμένα σε πλοίο, γυρίζουν 1 μήνα στους ωκεανούς! Ο ρόλος των Χούτι και της γραφειοκρατίας!

Μία απίστευτη «Οδύσσεια» βιώνουν, εδώ και ένα μήνα, τα μέλη του πληρώματος και συνοδοί κτηνίατροι στο φορτηγό πλοίο μεταφοράς ζώντων ζώων «Bahijah», που «τριγυρνάει» στις θάλασσες, κάτω από τον καυτό ήλιο του νοτίου ημισφαιρίου, φορτωμένο με 16.000 ζώα.
Βασική αιτία του προβλήματος, όπως αποτυπώνεται και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, η κωλυσιεργία και η τυπολατρία της αυστραλιανής γραφειοκρατίας, η οποία καθυστερεί, δραματικά, να δώσει άδεια να εκφορτωθούν τα ζώα στο λιμάνι, απ’ όπου είχαν φορτωθεί ή να επανεξαχθούν!
Η… περιπέτεια ξεκίνησε, ουσιαστικά, στις 5 Ιανουαρίου, όταν το με Νήσων Μάρσαλ «Bahijah», συμφερόντων κροατικής εταιρείας, αναχώρησε από το Freemantle της Αυστραλίας με προορισμό τη Μέση Ανατολή, φορτωμένο με περίπου 14.000 πρόβατα και 2.500 βοοειδή αξίας περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 1,2 εκατομ. €).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αυστραλιανού Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Δασοκομίας ο εξαγωγέας είχε φροντίσει να υπάρχει επάρκεια ζωοτροφών και κτηνιατρικού υλικού ενώ στο πλοίο επιβιβάστηκαν ένας επαγγελματίας κτηνίατρος και ένας διαπιστευμένος κτηνοτρόφος συνοδεύοντας την αποστολή για να φροντίζουν τα ζώα.
Ωστόσο, λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα με τις επιθέσεις των Χούτι και την δράση των πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ και της Αγγλίας, το Αυστραλιανό Υπουργείο έδωσε, στις 16 Ιανουαρίου- κατ’ άλλες δηλώσεις στις 12 Ιανουαρίου, εντολή να επιστρέψει το πλοίο στην Αυστραλία.
Από εκεί και πέρα άρχισε η… Οδύσσεια. Το «Bahijah» επέστρεψε στις δυτικές ακτές της Αυστραλίας και υποβλήθηκε αίτημα να του επιτραπεί να προσεγγίσει για να ξεφορτώσει τα ζώα.

Εκεί άρχισε η.. αποθέωση της γραφειοκρατίας.

•    Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού WAFarmers, Geoff Pearson, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι τα ζώα θα πρέπει να αναχωρήσουν για τον τελικό προορισμό τους αποφεύγοντας την επικίνδυνη Ερυθρά Θάλασσα και ακολουθώντας την εναλλακτική διαδρομή διάρκειας 33 ημερών, γύρω από την Αφρική, επειδή η καραντίνα τους θα ήταν «ένας ολόκληρος εφιάλτης υλικοτεχνικής υποστήριξης».
 Ο Pearson πρόσθεσε ότι επειδή τα βοοειδή βρίσκονταν σε ξένα ύδατα σε ένα πλοίο που μετέφερε ξένα βοοειδή, έπρεπε ουσιαστικά να αντιμετωπίζονται ως ξένα ζώα.
•    Η αυστραλιανή κυβέρνηση επέρριψε τις ευθύνες στον εξαγωγέα υποστηρίζοντας ότι καθυστέρησε την αίτησή του για επανεξαγωγή των ζώων.
Στην επίσημη ενημέρωση που έγινε τη Κυριακή 4/2 από το Αυστραλιανό Υπουργείο και καθώς η κατάσταση δυσκολεύει λόγω επικείμενου καύσωνα έγινε προσπάθεια να δικαιολογηθεί η δραματική καθυστέρηση στη λήψη απόφασης για τη τύχη των ζώων με την επίκληση ότι πρέπει να ληφθούν «περίπλοκες αποφάσεις για αυτή τη μοναδική κατάσταση που να εξισορροπούν τη νομοθεσία για τις εξαγωγές, τις απαιτήσεις βιοασφάλειας, τα ζητήματα καλής μεταχείρισης των ζώων και τις απαιτήσεις των διεθνών εμπορικών μας εταίρων».
«Αυτήν τη στιγμή, το πλοίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αυστραλίας και πραγματοποιεί κάποιο συνηθισμένο καθαρισμό. Παρέχεται επαρκώς για τα ζώα επί του σκάφους».
«Οι καθημερινές αναφορές από τον κτηνίατρο στο σκάφος συνεχίζουν να υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για την υγεία ή την καλή διαβίωση των ζώων που παραμένουν στο σκάφος», ανέφερε η ενημέρωση, που έγινε την Παρασκευή 2/2.
•    Ωστόσο, η μεγάλη διεθνής φιλοζωική οργάνωση Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals και το κόμμα των Πρασίνων της Αυστραλίας έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Το ακινητοποιημένο πλέον σκάφος έχει πλέον πολύ λίγο αερισμό και τα ζώα ζουν μέσα στα απορρίμματα τους για σχεδόν ένα μήνα. Επίσης, κύμα καύσωνα που φτάνει και στην Αυστραλία με 40 βαθμούς που μπορεί να θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο τα ζώα.
Να σημειωθεί ότι παραμένει αδιευκρίνιστο εάν ο εξαγωγέας αιτείται τα ζώα να εκφορτωθούν στην Αυστραλία, που και αυτό φαίνεται να δυσκολεύεται από τη νομοθεσία ή να επανεξαχθούν μέσω της διαδρομής γύρω από την Αφρική.
Πάντως, τη Παρασκευή 2/2 μετά από αίτημα του εξαγωγέα εκφορτώθηκε ένας αριθμός βοοειδών, που τέθηκαν σε καραντίνα, με την επισήμανση ότι αυτό δεν αποτελεί πρόκριμα για τη τύχη των άλλων ζώων.
Απίστευτα και όμως συμβαίνουν…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις