Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Έρευνα: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ενοικίασης και αγοράς ακινήτων στην περιοχή του Πειραιά! Ποιοί Δήμοι έχουν "ευκαιρίες"

«Έκρηξη» στις ζητούμενες τιμές για πώληση ακινήτων καταγράφτηκε στο τέλος της περυσινής χρονιάς στον Πειραιά και στις κοντινές περιοχές ενώ αντίθετα καλές ευκαιρίες για αγορά ακινήτου, σε οικονομικές τιμές υπάρχουν στο Πέραμα και στην Αγία Βαρβάρα.
Η εικόνα των τιμών ενοικίασης και πώλησης ακινήτων αποτυπώνεται σε ανάλυση του Spitogatos Insights με βάση το δείκτη τιμών του Spitogatos (SPI).
Η ανάλυση έχει εικόνα για όλη την Ελλάδα, ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο Πειραιάς και οι γύρω Δήμοι που βρίσκονται ανάμεσα στις περιοχές, οι οποίες παρουσίασαν, το τέταρτο τρίμηνο του 2023, θεαματικές αυξήσεις στις τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων.
Συγκεκριμένα, ο Πειραιάς και τα Προάστιά του βρίσκονται υψηλά στην κατάταξη των περιοχών της Αττικής που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις μέσων ζητούμενων τιμών πώλησης κατοικιών κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
Πιο συγκεκριμένα, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στην Καλλίπολη – Φρεατίδα (2.692€/τ.μ.) αυξήθηκε κατά 36,3%, ενώ οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών στη Δραπετσώνα και στον Ταύρο αυξήθηκαν κατά 35,9% και 35,0% αντίστοιχα σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022.
Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση, ο Πειραιάς και το κέντρο της Αθήνας βρίσκονται ανάμεσα στις περιοχές που εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσων ζητούμενων τιμών ενοικίασης κατοικιών.  

Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή Καμίνια – Παλαιά Κοκκινιά (8,8 €/τ.μ.) η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης αυξήθηκε κατά 32,2%, ενώ στην Καλλίπολη – Φρεατίδα (10,0€/τ.μ.) οι κατοικίες προς ενοικίαση έγιναν κατά 24,4% ακριβότερες σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Οι φθηνοί Δήμοι στην περιοχή μας.
Παρά τις θεαματικές αυξήσεις υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες για οικονομικές ενοικιάσεις ή αγορές ακινήτων στην περιοχή μας.
Συγκεκριμένα, το Κερατσίνι είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δ’ τριμήνου του 2023, η δεύτερη πιο οικονομική περιοχή σε όλη την Αττική για ενοικίαση με ζητούμενη τιμή 7,1€/ τ.μ., με πρώτη πιο οικονομική περιοχή τις Αχαρνές με ζητούμενη τιμή 7€/ τ.μ.
Σε ότι αφορά τις πωλήσεις δεύτερη φθηνότερη σε όλη την Αττική είναι το Πέραμα με ζητούμενη τιμή 1.349€/τ.μ. με πρώτη φθηνότερη την Αγία Βαρβάρα με ζητούμενη τιμή 1.269€/ τ.μ.
Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές στην περιοχή μας

 Ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos, ανέφερε σχετικά: «Η ανοδική πορεία των ζητούμενων τιμών πανελλαδικά, η οποία ξεκίνησε το 2017 στις πωλήσεις και από το 2015 στις ενοικιάσεις κατοικιών, συνεχίζεται για ορισμένες περιοχές με ιδιαίτερο ρυθμό. Η περιορισμένη προσφορά ακινήτων, συνδυασμένη με την αυξημένη ζήτηση, εγχώρια και διεθνή, πιέζουν συνεχώς τις τιμές προς τα πάνω. Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές, όπως ο Πειραιάς και τα Προάστιά του που έχουν ιδιαίτερα αυξημένη διεθνή ζήτηση λόγω των πρόσφατων αλλαγών στους όρους της Golden Visa, οι τιμές ανέβηκαν με ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό το δεύτερο μισό του 2023».
Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι με τις αλλαγές που έγιναν, από την 1η Αυγούστου, στη Golden Visa αυξήθηκε το ποσό από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ για όσους επιλέγουν να αγοράσουν ακίνητα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο και Σαντορίνη. Αυτό είχε αποτέλεσμα να στραφεί το ενδιαφέρον των επενδυτών σε άλλες περιοχές όπως της περιοχής του Πειραιά και των γύρω Δήμων αλλά και των Ανατολικών και Δυτικών Προαστίων της Αθήνας.
Το ζητούμενο για τους επενδυτές τρίτων χωρών είναι τα ακίνητα που θα αποκτήσουν να βρίσκονται ψηλά στη λίστα της ζήτησης για ενοικίαση, είτε βραχυχρόνιας είτε μακροχρόνιας.

* Σχετικά με τον Spitogatos   
Ο Spitogatos είναι η Νο.1 ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα, με πάνω από 3 εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες που βλέπουν περισσότερες από 100 εκατομμύρια σελίδες το μήνα. Μετά την ίδρυσή του το 2006 και την αρχική ερασιτεχνική ενασχόληση των ιδρυτών του, ο Spitogatos υπήρξε η πρώτη ελληνική tech startup που άντλησε κεφάλαια από venture capital fund το 2009 και από το 2014 ανήκει στον όμιλο της Real Web, που ελέγχει, μεταξύ άλλων, το Immobiliare.it, τη No.1 ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων στην Ιταλία.   
* Σχετικά με το Spitogatos Insights   
Το Spitogatos Insights αποτελεί ένα νέο, καινοτόμο business unit του Spitogatos, το οποίο αξιοποιεί την τεχνολογία big data και data intelligence με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στην ελληνική αγορά real estate και την παροχή «έξυπνης» και σε βάθος ενημέρωσης στο επενδυτικό κοινό. Αφού επεξεργαστεί στοιχεία από πολλαπλές πηγές, το Spitogatos Insights προχωρά σε καθαρισμό, οργάνωση και ανάλυση των δεδομένων με βάση δείκτες όπως η ζήτηση και η προσφορά ακινήτων, εκθέσεις για τη δυναμική της αγοράς και άλλα. Με αυτό το τρόπο, θεσμικοί παράγοντες της αγοράς - όπως τράπεζες, συμβουλευτικές εταιρείες και εταιρείες εκτίμησης ακινήτων - αποκτούν πρόσβαση σε μια σειρά χρήσιμων και αξιόπιστων στοιχείων και δεδομένων τα οποία συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό στην ορθή λήψη επενδυτικών αποφάσεων.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις