Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Ερυθρά Θάλασσα: Αποτυχία των ΗΠΑ να περιορίσουν τους Χούτι. Κανένα μέτρο για τους ναυτικούς! Να κηρυχτεί η περιοχή εμπόλεμη ζώνη

Του Σταύρου Μαλαγκονιάρη

Με τις επιθέσεις των Χούτι εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα να κλιμακώνονται και να υποχρεώνουν τις ΗΠΑ να αναγνωρίζουν ότι οι μέχρι τώρα ενέργειές τους δεν έχουν αποτέλεσμα, η αγωνία για τους ναυτικούς μεγαλώνει και δυστυχώς μέχρι τώρα ελάχιστοι μιλάνε για αυτούς!...
Οι επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι στην Υεμένη ξεκίνησαν σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους Παλαιστίνιους στην πολεμική σύγκρουσή τους με το Ισραήλ, στη Γάζα. Για αυτό, από την αρχή ειπώθηκε ότι στόχος τους θα είναι πλοία σχετιζόμενα με Ισραηλινά συμφέροντα είτε ανήκουν σε ισραηλινές εταιρείες είτε μεταφέρουν φορτία για λογαριασμό του Ισραήλ.
Μια σειρά από μεγάλες πολυεθνικές ναυτιλιακές, όπως η BP και η Maersk έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι τα πλοία δεν θα διέρχονται πλέον από την Ερυθρά Θάλασσα και το Σουέζ αλλά θα κάνουν τον γύρο της Αφρικής, πυροδοτώντας στη δημόσια συζήτηση ανησυχίες για αύξηση των τιμών των καταναλωτικών αγαθών, καθυστερήσεις στις παραδόσεις κ.ο.κ.
Εκείνο, που δεν αναφέρθηκε καθόλου ακόμα και στη ναυτική Ελλάδα είναι ο «ταπεινός ναυτικός». Αυτός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή τέτοιων επικίνδυνων καταστάσεων, που ταξιδεύει σε κατάσταση συναγερμού.
Χωρίς, πάλι καμία αναφορά ή πραγματικό ενδιαφέρον για το ναυτικό, παρότι ναυτεργατικά σωματεία ζητούν να κηρυχτεί η περιοχή σε εμπόλεμη ζώνη, ώστε οι ναυτικοί μας να μπορούν να επαναπατρίζονται οποιαδήποτε στιγμή θέλουν και με έξοδα των εταιρειών, μπήκε στο… τραπέζι η διοργάνωση της πολεμικής ναυτικής επιχείρησης εναντίον των Χούτι.
Η πρωτοβουλία ανήκε- φυσικά- στις ΗΠΑ, η οποία αναλαμβάνοντας για μια ακόμα φορά το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα και προς εξυπηρέτηση των ισραηλινών συμφερόντων, ανακοίνωσαν τη συγκρότηση ναυτικής δύναμης, η οποία με τις ενέργειές της θα περιόριζε και θα αντιμετώπιζε τους Χούτι, με επίσημο πρόσχημα την διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.
Από την αρχή ναυτιλιακά και άλλα site των ΗΠΑ επεσήμαιναν ότι για αυτή την επιχείρηση υπήρξαν σοβαρές ανησυχίες και  ενστάσεις από στρατιωτικούς και συμμαχικές χώρες (σ.σ. εκτός από την Ελλάδα, που έσπευσε από τις πρώτες να δηλώσει συμμετοχή με την αποστολή φρεγάτας).
Και δυστυχώς, σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη της ναυτικής επιχείρησης (OPG) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάϊντεν αναγνώρισε ότι μέχρι τώρα δεν έχουν περιοριστεί οι Χούτι, που φαίνεται να έχουν κάνει επιθέσεις σε περίπου 40 εμπορικά πλοία ενώ έχουν καταρριφθεί πολλά άλλα drones, που είχαν ενεργοποιήσει.
Από τις πιο πρόσφατες επιθέσεις έγινε στο ελληνόκτητο με σημαία Νήσων Μάρσαλ δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών «Chem Ranger», χωρητικότητας 26198 τόνων, που ταξίδευε από τη Τζέντα στο Κουβέϊτ.
Κόλπος του Άντεν. Το μέρος των
τελευταίων επιθέσεων

Σύμφωνα με ξένα ναυτιλιακά site εναντίον του πλοίου, που διαχειρίζεται η εταιρεία Interunity Management, συμφερόντων Γιάννη Μάγκου, εκτοξεύτηκαν, στη διάρκεια της νύχτας της 17 προς 18/1, χωρίς ευτυχώς να βρουν στόχο. Δεν χρειάζεται να αναφερθούν στην αγωνία των μελών του πληρώματος.
«Το πλήρωμα παρατήρησε ότι οι πύραυλοι προσκρούουν στο νερό κοντά στο πλοίο. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές στο πλοίο», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Το ίδιο βράδυ δέχτηκε επίθεση με drones και ένα ακόμα φορτηγό πλοίο, το αμερικανικών συμφερόντων Genco Picardy (55.300 dwt)

Αγωνία για τους ναυτικούς. Μέτρα ζητάνε διεθνείς οργανώσεις

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η διεθνής ΜΚΟ Sailors’ Society έχει απευθύνει επείγουσα έκκληση για κρίση μετά την αυξανόμενη ανησυχία για επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η παγκόσμια ναυτιλιακή οργάνωση τόνισε ότι ενώ τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι οικονομικές συνέπειες της αλλαγής δρομολόγησης των πλοίων έχουν τύχει μεγάλης προσοχής, υπάρχει έντονο ανθρώπινο κόστος με τους ναυτικούς να εγκλωβίζονται στη σύγκρουση.
Αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες απλώς κάνουν τη δουλειά τους μεταφέροντας περισσότερο από το 90% όλων όσων χρησιμοποιούμε και κατέχουμε. Τώρα αντιμετωπίζουν τον πολύ πραγματικό κίνδυνο των εκρηκτικών drones και πυραύλων, ανέφερε η Sailors’ Society σε μια ανακοίνωση την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες καλούν το Δίκτυο Αντιμετώπισης Κρίσεων για να ζητήσουν υποστήριξη ψυχικής υγείας και ευεξίας.
«Οι ναυτικοί δεν ναυτολογήθηκαν για να πυροβοληθούν», δήλωσε η Σάρα Μπάαντε, διευθύνουσα σύμβουλος της Sailors’ Society.
Τόνισε ότι κάθε ναυτικός που πλησιάζει την Ερυθρά Θάλασσα σήμερα θα είναι «εξαιρετικά ανήσυχος» και ότι η εκτροπή γύρω από το Κέρας της Αφρικής φέρνει επίσης τις προκλήσεις του με τον τροπικό κυκλώνα που σφυροκόπησε τον Μαυρίκιο και τον φόβο της πειρατείας γύρω από τη Σομαλία και τον Κόλπο της Γουινέας.
«Τουλάχιστον θα καθυστερήσουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους σε αγαπημένα τους πρόσωπα από τα οποία έχουν ήδη χωρίσει εδώ και πολλούς μήνες», πρόσθεσε η  Baade.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις