Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Νέα πλήγματα σε εμπορικά πλοία από τους Χούτι στην Υεμένη. Τι λένε οι εκπρόσωποί τους για τους στόχους τους.

Φωτό στο X (Twitter) από το φλεγόμενο
«Marlin Luanda». Δημοσιεύτηκε από
το ΠΝ της Ινδίας
Νέες επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων πραγματοποιούνται στην Ερυθρά Θάλασσα, ανοιχτά της Υεμένης, από τους αντάρτες Χούτι, σε αντίποινα προς το Ισραήλ για τις σφαγές των Παλαιστινίων στη Γάζα από τον Ισραηλινό στρατό, δείχνοντας ότι οι μέχρι τώρα ενέργειες των πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ και της Αγγλίας δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Μετά τις αρχικές επιθέσεις σε πλοία, που είχαν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ (διαχείριση πλοίων, φορτία, ναλώσεις κ.α) οι Χούτι όπως ανακοίνωσαν κλιμάκωσαν τις επιθέσεις και σε αμερικανικών συμφερόντων πλοία ως αντίποινα για τις αντεπιθέσεις του αμερικανικού στρατού σε μονάδες εκτόξευσης πυραύλων Χούτι.
Πρόσφατα οι ηγέτες τους δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον πλοίων συνδεδεμένων με αμερικανικά και ισραηλινά συμφέροντα μέχρι να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και οι Παλαιστίνιοι να είναι ασφαλείς.
«Στόχος μας είναι να αυξήσουμε το οικονομικό κόστος για το [Ισραήλ]», είπε στην Izvestia την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος των Χούτι, Μοχάμεντ αλ Μπουχέιτι. Και πρόσθεσε ότι

«όπως για όλες τις άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας, η ναυτιλία τους στην περιοχή δεν απειλείται».
Τα κινεζικά ναυτιλιακά συμφέροντα φαίνεται να γνωρίζουν αυτήν την εξαίρεση. Πολλά πλοία που συνδέονται με την Κίνα μεταδίδουν το «All Chinese» ή «Chinese Ship» ως «προορισμό» του AIS κατά τη διέλευση μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Ομοίως, ορισμένα πλοία μεταδίδουν κάποια παραλλαγή του «Vessel No Contact Israel».
Όπως αποτυπώνεται στο Marine Traffic η ένδειξη «NO LINK WITH ISRAEL» (Όχι σύνδεση με το Ισραήλ) εμφανίζεται και στον «προορισμό» του με σημαία Παναμά δεξαμενόπλοιου «Achilles», μεταφορικής ικανότητας 108953 τόνων, που διαχειρίζεται εταιρεία με έδρα στην Ινδία και είχε αποπλεύσει από ρωσικό λιμάνι.
Κατά μια εκδοχή την Παρασκευή 26/1.  κοντά στο «Achilles», κατά την διέλευσή του, από την Ερυθρά Θάλασσα, σημειώθηκε μια έκρηξη, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν ζημιές ή να επιβεβαιώθηκε ότι είχε πληγεί.

Αντίθετα, την ίδια μέρα το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς παραγώγων πετρελαίου «Marlin Luanda», μεταφορικής ικανότητας 110.000 τόνων, που εμφανίζεται να βρίσκεται υπό τη διαχείριση εταιρείας με έδρα στο Λονδίνο και ήταν ναυλωμένο από την πολυεθνική εφοδιαστική ορυκτών, μετάλλων και ενέργειας, Trafigura, επλήγη από έναν πύραυλο, στον κόλπο του Άντεν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Trafigura προκλήθηκε πυρκαγιά σε μια δεξαμενή φορτίου στη δεξιά πλευρά, η οποία κατασβέστηκε, με τα πυροσβεστικά μέσα του πλοίου και τα μέλη του πληρώματος.
Κατά τη ναυλώτρια εταιρεία τα 23 μέλη του πληρώματος (22 Ινδοί και ένας ναυτικός από το Μπαγκλαντές) είναι ασφαλή και το πλοίο κατευθύνεται προς τη Σιγκαπούρη.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσουμε ότι όλο το πλήρωμα στο «Marlin Luanda» είναι ασφαλές και η φωτιά στη δεξαμενή φορτίου έχει σβήσει πλήρως. Το πλοίο πλέει τώρα προς ένα ασφαλές λιμάνι. Το πλήρωμα συνεχίζει να παρακολουθεί στενά το πλοίο και το φορτίο», ανέφερε σε νεότερη ανακοίνωσή της η Trafigura. Και πρόσθεσε:
«Θα θέλαμε να αναγνωρίσουμε την εξαιρετική αφοσίωση και γενναιότητα του πλοιάρχου και του πληρώματος του πλοίου που κατάφεραν να ελέγξουν τη φωτιά σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, καθώς και την ουσιαστική βοήθεια που παρείχαν σκάφη του Ινδικού [Ναυτικού], των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα».
Φωτό στο X (Twitter) από το φλεγόμενο
«Marlin Luanda». Δημοσιεύτηκε από
το ΠΝ της Ινδίας
«Κανένα άλλο σκάφος που λειτουργεί για λογαριασμό της Trafigura δεν διέρχεται επί του παρόντος από τον Κόλπο του Άντεν και συνεχίζουμε να αξιολογούμε προσεκτικά τους κινδύνους που ενέχονται σε οποιοδήποτε ταξίδι, μεταξύ άλλων όσον αφορά την ασφάλεια και την ασφάλεια του πληρώματος, μαζί με τους πλοιοκτήτες και τους πελάτες», κατέληξε η εταιρεία.
Πολλές ώρες μετά την επίθεση η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι δυνάμεις της κατέστρεψαν έναν άλλο πύραυλο Χούτι στον εκτοξευτή τους στην Υεμένη. Ανέφεραν ότι ήταν στραμμένο στην Ερυθρά Θάλασσα και ήταν έτοιμο να εκτοξευθεί όταν οι ΗΠΑ χτύπησαν.
Ωστόσο, δύο μέρες νωρίτερα, την Τετάρτη 24/1, η A.P. Moller-Maersk είχε ανακοινώσει ότι δύο από τα πλοία της με αμερικανική σημαία εντόπισαν εκρήξεις σε κοντινή απόσταση κατά τη διέλευση από το Bab el-Mandeb στην Ερυθρά Θάλασσα και είχαν επιστρέψει από το στενό κατόπιν εντολής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Η εταιρεία λέει ότι τα αμερικανικά πλοία της θα αναστείλουν τώρα και τις δραστηριότητες στην Ερυθρά Θάλασσα.
Πρόκειται για τα πλοία μεταφοράς κοντέινερ Maersk Detroit (84.626 DWT) και Maersk Chesapeake (35.119 dwt) που έπλεαν στο παραπάνω στενό όταν τα πληρώματα είδαν εκρήξεις κοντά. Τα σκάφη είχαν συνοδεία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εκείνη τη στιγμή και έλαβαν οδηγίες να αντιστρέψουν την πορεία τους μακριά από το στενό.
«Η συνοδεία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ αναχαίτισε επίσης πολλαπλούς βλήματα», γνωστοποίησε η Maersk στο Γαλλικό Πρακτορείο σε δήλωση. «Τα πληρώματα, τα πλοία και τα φορτία είναι ασφαλή και αβλαβή. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει γυρίσει και τα δύο πλοία και τα συνοδεύει πίσω στον Κόλπο του Άντεν.»
Τα σήματα του AIS δείχνουν ότι και τα δύο σκάφη είχαν αναχωρήσει από το Ομάν. Το Maersk Chesapeake δείχνει τώρα ότι επιστρέφει στο Ομάν ενώ το Maersk Detroit φαίνεται ότι κατευθύνεται προς τη Ναμίμπια στη Νότιο Αφρική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις