Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Ποιος Έλληνας εφοπλιστής διέθεσε 357 εκατομ. δολάρια για να αγοράσει πέντε σύγχρονα τάνκερ;

Ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία προχώρησε σε μεγάλη επένδυση ύψους 357 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά πέντε σύγχρονων «πράσινων» δεξαμενόπλοιων.
Ειδικότερα, αγοράστηκαν από τη νορβηγική Viken Shipping τα «αδελφά» νεότευκτα δεξαμενόπλοια (κατασκευής 2023) «ANGLEVIKEN» και «ASKVIKEN», μεταφορικής ικανότητας 110.000 τόνων το καθένα. Τα δύο πλοία διαθέτουν μηχανές διπλού καύσιμου, δηλαδή μπορούν να λειτουργούν είτε με φυσικό αέριο είτε με συμβατικά υγρά καύσιμα πλοίων.
Επίσης, αγοράστηκαν τα «Breiviken» (κατασκευής του 2018) και «Eikeviken» (κατασκευής του 2019), μεταφορικής ικανότητας 112.000 τόνων, το καθένα. Τα δύο πλοία έχουν δυνατότητα πλεύσης σε πάγο (είναι κατηγορίας  ICE CLASS 1A) και διαθέτουν φίλτρα καθαρισμού των εκπεμπόμενων ρύπων (HYBRID SCRUBBER FITTED).
Τέλος, στο «πακέτο» περιλαμβάνεται και το κατασκευής 2018 «Morviken», χωρητικότητας 157.610 τόνων.
Σύμφωνα με ναυτιλιακά site όλα τα πλοία έχουν σύμβαση ναύλωσης με τη γαλλική ενεργειακή εταιρεία TotalEnergies.
Το όνομα του Έλληνα αγοραστή δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο έγκυρα ναυτιλιακά έντυπα και sites συνδέουν την αγοραπωλησία με ναυτιλιακή εταιρεία, συμφερόντων της οικογένειας Τσάκου.
Ωστόσο, δεν έχουν γίνει γνωστά άλλα στοιχεία σχετικά με τη συμφωνία και εάν σχετίζεται με την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρεία, που είναι συνδεδεμένη με τον Όμιλο Τσάκου, την ΤΕΝ, η οποία διαθέτει στόλο 68 πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των υπό ναυπήγηση ή με άλλη εταιρεία συμφερόντων του Ομίλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις