Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Αγωνία στο Αιγαίο για 13 ναυτικούς. Βυθίστηκε το πλοίο ανοιχτά της Μυτιλήνης. Τι έδειξε η τελευταία επιθέωρηση του πλοίου

Φωτό αρχείου

 Ώρες αγωνίας στο Αιγαίο! Μέσα σε ισχυρή κακοκαιρία βυθίστηκε, το πρωί της Κυριακής 26/11, νοτιοδυτικά της Λέσβου, μικρό φορτηγό πλοίο, με αποτέλεσμα να αγνοούνται 13 ναυτικοί και να έχει διασωθεί, μέχρι τώρα, μόνο ένας.
Πρόκειται για το με σημαία Κομόρες πλοίο «Raptor», μεταφορικής ικανότητας 6.338 τόνων, λιβανέζικων συμφερόντων, που ταξίδευε από το λιμάνι της Ελ Ντεκχέϊλα (EL DEKHEILA) της Αιγύπτου με προορισμό την Κωνσταντινούπολη έμφορτο με αλάτι και με 14μελές πλήρωμα (8 Αιγύπτιου, τέσσερις Ινδοί και δύο Σύροι).
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι

το πλοίο στις 7 το πρωί δήλωσε μηχανική βλάβη ενώ έπλεε 4,5 μίλια νοτιοδυτικά της Λέσβου. Στην περιοχή επικρατούσαν ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι έντασης 8 μποφόρ. Στις 8.20 το πρωί πιθανόν αφού είχε σημειωθεί εισροή υδάτων στο αμπάρι ο πλοίαρχος εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Ωστόσο λίγο αργότερα το πλοίο χάθηκε από τα ραντάρ.
Να σημειωθεί ότι όπως φαίνεται από τα καταγεγραμμένα στοιχεία των επιθεωρήσεών του το ηλικίας 39 ετών (κατασκευής 1984) «Raptor» είχε διάφορα προβλήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων equasis η τελευταία επιθεώρηση του πλοίου στο πλαίσιο των ελέγχων του Μνημονίου των Παρισίων (Paris MOU) έγινε στις 25 Αυγούστου 2023 στο λιμάνι Tulcea της Ρουμανίας και έγιναν 65 (!) παρατηρήσεις με αποτέλεσμα να του επιβληθεί κράτηση στο λιμάνι για 18 μέρες.
Ανάμεσα στις παρατηρήσεις υπήρχαν και δύο, που αφορούσαν διάβρωση διαφραγμάτων και ζημιά στο κύτος, που μειώνει την αξιοπλοΐα (Hull damage impairing seaworthiness). Επίσης υπήρχαν παρατηρήσεις για τις συνθήκες στεγανότητας, ανάμεσα στις οποίες περιγράφεται διάβρωση των υδατοστεγών θυρών, ελλείψεις στα συστήματα επικοινωνίας κ.α. Είναι άγνωστο εάν κάποιες και ποιες είχαν αποκατασταθεί….
Στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη αεροναυτική επιχείρηση διάσωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις