Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Η δημοτική αρχή Πειραιά συζητάει τη φιλοξενία παιδιών από τη Γάζα μετά από πρόταση της παράταξης "ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για Όλους και Όλες"

Φωτό από την εκδήλωση για την Παλαιστινή
©Ελένη Γρηγοριάδου

Απέφυγε να πάρει θέση η δημοτική αρχή του Πειραιά για το θέμα των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα, με δραματικές συνέπειες για τους αμάχους.
Έτσι, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για Όλους και Όλες» η δημοτική αρχή αρνήθηκε να εισάγει προς συζήτηση ψήφισμα για την κατάσταση στην περιοχή. Ωστόσο, «έγινε αποδεκτό να συζητήσουμε την πρόταση μας για τη φιλοξενία παιδιών», αναφέρει η παράταξη.
Ο λόγος, που επικαλέστηκε η δημοτική αρχή για να μην συζητηθεί η πρόταση του ψηφίσματος ήταν ότι «είναι ένα δύσκολο και σύνθετο θέμα, δεν ξέρουμε τις λεπτομέρειες του και δεν μπορούμε να αποφασίσουμε».
Να σημειωθεί ότι η

παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης την Δευτέρα 23/10 διοργάνωσε, στο κατάμεστο Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας εκδήλωση-συζήτηση για την Παλαιστίνη με ομιλητές τους: Πάνο Χαρίτο (Δημοσιογράφο) και Μοχάμεντ Ελ Μπάτα (Παλαιστίνιο Πρόσφυγα). Η συζήτηση έκλεισε με προβολή της ταινίας “Το σιδερένιο τείχος” του Μοχάμεντ Αλ Άταρ.
«Η συζήτηση ήταν εξόχως ενδιαφέρουσα με κοινό πρόταγμα την άμεση κατάπαυση του πυρός και την ανάγκη εξεύρεσης ειρηνικής λύσης μέσω της αναγνώρισης ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, ώστε να πάψουν άμαχοι να εκτοπίζονται και να δολοφονούνται», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δύο μέρες αργότερα στο Δημοτικό Συμβούλιο κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος «ζητώντας, μεταξύ άλλων να κάνει Δήμος Πειραιά βήματα για να σταλθεί ένα δυνατό μήνυμα Ειρήνης και πολιτικής λύσης και να συμβάλλει στη δημιουργία μιας δομής Αλληλεγγύης και Φιλίας για τη φιλοξενία παιδιών που έχουν απόλυτη ανάγκη».
«Υπάρχουν οι τεχνικές γνώσεις και οι λεπτομέρειες προκειμένου σαν Δήμος να λάβουμε θέση, υπάρχουν πέρα από αποφάσεις του ΟΗΕ και κείμενα – παρεμβάσεις του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υπογραμμίζουν τη λύση με πολιτικούς όρους, με αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967», αναφέρεται σε ανακοίνωση της παράταξης, με επικεφαλής τον Γιώργο Γαβρίλη, στην οποία σημειώνονται τα εξής:
«Δυστυχώς και προς έκπληξη μας η δημοτική αρχή δεν εισήγαγε το θέμα για συζήτηση και απόφαση με το επιχείρημα ότι είναι ένα δύσκολο και σύνθετο θέμα, δεν ξέρουμε τις λεπτομέρειες του και δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ωστόσο έγινε αποδεκτό να συζητήσουμε την πρόταση μας για τη φιλοξενία παιδιών.
»Δεν γίνεται να μένουμε αμέτοχοι θεατές των εικόνων βίας και καταστροφής που φτάνουν στις οθόνες μας. Χάνονται παιδιά, χάνονται ανθρώπινες ζωές και οφείλουμε να πάρουμε θέση, ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός, τέλος των εχθροπραξιών και επανέναρξη, αμέσως μετά, των συνομιλιών για ειρηνική λύση
».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις