Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Σύγκρουση φορτηγών πλοίων στην Ικαρία. Οι εξελίξεις

Αγκυροβολημένα στην θαλάσσια περιοχή «Καλαφάτης» της Μυκόνου παραμένουν τα δύο φορτηγά πλοία, που συγκρούστηκαν, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, τα ξημερώματα του Σαββάτου 8/10, 12 μίλια ανοιχτά από το δυτικό άκρο της Ικαρίας. Ευτυχώς, πάντως, δεν τραυματίστηκε κανένα από τα μέλη των πληρωμάτων.
Από ξένα ναυτιλιακά site μαθαίνουμε ότι τα πλοία είναι το με σημαία Παλάου φορτηγό μεταφοράς χύδην φορτίων (bulk carrier) SKIPPER PLANET, χωρητικότητας 22176 τόνων (κατασκευής 1993), που σύμφωνα με την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων equasis, διαχειρίζεται η Skipper Planet Ltd, μια «μονοβάπορη» εταιρεία με έδρα στο Λίβανο και το  με σημαία Νήσων Μάρσαλ bulk carrier CUMA, χωρητικότητα 83007 τόνων, συμφερόντων της Spring Marine Bulk SA με έδρα στο Παλαιό Φάληρο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Spring Marine δραστηριοποιείται και στον χώρο των bulk carriers αλλά και κυρίως των δεξαμενόπλοιων και ιδρύθηκε το 2008 από μία ομάδα επαγγελματιών με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της ναυτιλίας και της μεταφοράς εμπορευμάτων.
Σύμφωνα με το διεθνή ναυτιλιακό ηλεκτρονικό Τύπο από τη σύγκρουση σοβαρότερες ζημιές φαίνεται να προκλήθηκαν στο SKIPPER PLANET, που ταξίδευε, με 21μελές πλήρωμα,  από την Αίγυπτο προς την Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια πιθανόν για τη Ρωσία. Το CUMA, με 22μελές πλήρωμα, όλοι αλλοδαποί, ταξίδευε από Βουλγαρία προς Ινδονησία.
Μόλις έγινε γνωστή η σύγκρουση των δύο πλοίων έσπευσαν πλωτό του Λιμενικού ενώ τέθηκε σε επιφυλακή και ρυμουλκό. Ωστόσο, τα δύο πλοία κατέπλευσαν αυτοδύναμα στη Μύκονο, όπου παραμένουν μέχρι να επιθεωρηθούν και να προσκομίσουν βεβαιώσεις αξιοπλοΐας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις