Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Τα "pass" του Δήμου Πειραιά για είδη πρώτης ανάγκης. Πόσα χρήματα δίνονται, με ποιο τρόπο και ποιοί τα δικαιούνται

Τα δικά του “pass’ διανέμει ο Δήμος Πειραιά αξιοποιώντας τα κονδύλια ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών.
Τα… πειραϊκά “pass” είναι προπληρωμένες κάρτες για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, που διανέμονται από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά (ΚΟΔΕΠ) σε 500 ωφελούμενα νοικοκυριά.
Οι κάρτες δίνονται κάθε μήνα στο πλαίσιο του προγράμματος Social Innovation Piraeus και όπως φαίνεται από ανακοινώσεις στη σχετική ιστοσελίδα η διανομή τους ξεκίνησε εντός του Μαρτίου.
Ωστόσο, δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα ολοκληρωθεί η διανομή των καρτών αν και βάσει της μελέτης, που έχει γίνει η διάρκειά του είναι περιορισμένη.
Επίσης, από τον Δήμο δεν έχουν ανακοινωθεί ούτε τα χρήματα τα οποία δίνονται μέσω αυτών των προπληρωμένων καρτών.
Όμως και πάλι από τη μελέτη, που έχει εκπονηθεί για τη τεκμηρίωση της υλοποίησης του προγράμματος των προπληρωμένων καρτών φαίνεται ότι:
•    Τα ποσά που πιστώνονται, είναι ανάλογα των μελών του νοικοκυριού. Και συγκεκριμένα
α) 50 ευρώ τον μήνα στα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, β) 100 ευρώ στα διπρόσωπα, γ) 150 ευρώ στα τριπρόσωπα, δ) 200 ευρώ στα τετραπρόσωπα και δ) 250 ευρώ στα πενταπρόσωπα.
Εάν ένα νοικοκυριό έχει περισσότερα από 5 μέλη, τότε θα λαμβάνει το ανώτερο ποσό των 250 ευρώ, ανεξαιρέτως αριθμού μελών νοικοκυριού.
Τα συνολικά διαθέσιμα ποσά ανέρχονται σε 800.000€, από τα οποία αφαιρούνται τα διαχειριστικά κόστη (έκδοση καρτών, διαχείριση κ.λπ).
Τέλος να σημειωθεί ότι η  επιλογή των δυνητικά ωφελούμενων νοικοκυριών και ατόμων γίνονται με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, τα οποία αξιολογούνται από επιτροπή.
Ειδικότερα, βασικότερο κριτήριο είναι το εισόδημα αλλά τίθενται και άλλα ώστε να καλύπτεται όσο μεγαλύτερο φάσμα ευαλωτότητας δυνατό, ήτοι διαβιούντες με πολλαπλά χαρακτηριστικά ευαλωτότητας, λ.χ. άνεργοι, άποροι, ανασφάλιστοι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονείς, ΑμΕΑ, κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις