Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Σύγκρουση πλοίων ανοιχτά της Χίου και ελληνική επικράτηση στην επιχείρηση διάσωσης. Φωτό και βίντεο

«Ναυμαχία» φορτηγών πλοίων, γενικού φορτίου, έγινε, το μεσημέρι της Παρασκευής 2/6, ανοιχτά της Χίου και έφερε στην…. επιφάνεια τις συντονισμένες, διαχρονικές προσπάθειες της Τουρκίας, να ελέγξουν την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο!
Συγκεκριμένα, το ατύχημα έγινε όταν δύο πλοία, που ήταν κενά φορτίου,  διασταυρώθηκαν οι πορείες τους και συγκρούστηκαν, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, 9 μίλια βορειοδυτικά της Χίου.
Πρόκειται για το με σημαία Βανουάτου ηλικίας 17 χρονών, φορτηγό «ANT», χωρητικότητας 5095 τόνων, τουρκικών συμφερόντων, που με 13 αλλοδαπούς ναυτικούς ως μέλη του πληρώματος ταξίδευε σε βόρεια κατεύθυνση από την Αίγυπτο προς το Ρένι της Ουκρανίας και για το φορτηγό με σημαία Σιγκαπούρης ηλικίας 14 χρονών φορτηγό «POTENTIA», χωρητικότητας 12.762 τόνων, που με 19 αλλοδαπούς ναυτικούς ως μέλη του πληρώματος έπλεε προς τα δυτικά, από τη Σμύρνη προς τη Dieppe της Γαλλίας.
Σε ναυτιλιακά site αναφέρεται η εκτίμηση ότι το «POTENTIA» χτύπησε το «ΑΝΤ» δεξιά στην περιοχή φύλαξης φορτίου, προκαλώντας διάρρηξη του κύτους. Ωστόσο, δεν υπήρξε τραυματισμός ούτε προκλήθηκε ρύπανση.
Όμως, ο Τούρκος πλοίαρχος του «ΑΝΤ» κατά την πάγια τακτική των Τούρκων αρνήθηκε βοήθεια από τις ελληνικές αρχές παρότι όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος το ατύχημα έγινε σε διεθνή ύδατα αλλά εντός ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης.
Έτσι, στην περιοχή έφτασε σκάφος της τούρκικης ακτοφυλακής αλλά και μεγάλη δύναμη ελληνικών σωστικών μέσων, αποτελούμενη από 7 περιπολικά σκάφη του ΛΣ, ένα πλοίο ανοικτό ανοικτής θαλάσσης του ΛΣ,, πλοίο του ΠΝ, ένα αεροσκάφος Canadair CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίαςν και τρία  ελικόπτερα SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μάλιστα, ένας Έλληνας διασώστης επιβιβάστηκε στο «ANT» «προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πληρώματος και την ανάγκη τυχόν παροχής βοήθειας», σύμφωνα με το Αρχηγείο του ΛΣ- Ε#Λ. ΑΚΤ.
Στην ουσία, ωστόσο, αυτή η κίνηση επιστέγασε μια «νίκη» στη διαρκή ελληνοτουρκική αντιπαράθεση για την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο.
Αργότερα, το  «ANT» αναχώρησε με δικές του δυνάμεις για το αγκυροβόλιο του Αλιάγα στη Τουρκία ενώ το «POTENTIA» συνεχίζει το ταξίδι του.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις