Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Επίθεση από drone δέχτηκε υπό ελληνική διαχείριση δεξαμενόπλοιο στον Περσικό. Συνεχίζει το ταξίδι του χωρίς πρόβλημα

Φωτό αρχείου
Ένα ακόμα δεξαμενόπλοιο δέχθηκε πλήγμα, ευτυχώς χωρίς δυσάρεστα, απρόοπτα, στο πλαίσιο ενός «αόρατου πολέμου» μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.
Πρόκειται για το με σημαία Λιβερίας σύγχρονο δεξαμενόπλοιο «Campo Square», χωρητικότητας 109.900 τόνων, το οποίο, όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης, χτυπήθηκε, τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) της 10ης Φεβρουαρίου από drone ενώ έπλεε στην Αραβική Θάλασσα, περίπου 300 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ινδίας και του Ομάν.
Το (κατασκευής 2018) δεξαμενόπλοιο, μήκους 250 μέτρων, ταξίδευε κενό φορτίου από Σιγκαπούρη για Φουτζέϊρα και από το χτύπημα προκλήθηκαν μόνο μικρές υλικές ζημιές ενώ το πλήρωμα είναι ασφαλές και το πλοίο συνεχίζει το ταξίδι του.
Οι πληροφορίες για τις λεπτομέρειες της επίθεσης είναι συγκεχυμένες. Το έγκυρο ειδησεογραφικό site al-monitor.com επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο μετέδωσε ότι

οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από την επίθεση λόγω του σημείου προέλευσης του drone και των δεδομένων παρακολούθησης, αλλά δεν διευκρίνισε από πού εκτοξεύτηκε η συσκευή ή ποιος τύπος drone χρησιμοποιήθηκε.
Ωστόσο, το BBC Persian, επικαλούμενο και αυτό Αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο και μια περιφερειακή στρατιωτική πηγή, ανέφερε πως στην επίθεση ενεπλάκησαν πολλά ιρανικά πλοία και πιθανότατα το drone, που χρησιμοποιήθηκε ήταν τύπου  Shahed 136, τον οποίο η Ρωσία έχει προμηθευτεί από το Ιράν και φέρεται να χρησιμοποιεί στην εισβολή της στην Ουκρανία.
Πάντως, η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Eletson, που διαχειρίζεται το πλοίο με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε αργότερα το περιστατικό, αλλά αρνήθηκε ότι εμπλέκονται σκάφη του ιρανικού ναυτικού.
Επίσης, το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να πάρει θέση δηλώνοντας, μόνο, ότι εργάζεται για να διευκρινίσει το θέμα, ενώ τόνισε ότι πρέπει να επιτρέπεται στα πλοία να πλέουν ελεύθερα.
Το «Campo Square», σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βάση δεδομένων, ανήκει, από το 2021, στην εταιρεία Zodiac Maritime, με έδρα στο Λονδίνο, που ανήκει στον Ισραηλινό ναυτιλιακό μεγιστάνα Eyal Ofer, αλλά το διαχειρίζεται η Eletson.
Η Eletson  στην ανακοίνωση της επιβεβαίωσε το περιστατικό στο πλοίο, που όπως διευκρίνισε, διαχειρίζεται. Και πρόσθεσε ότι:
«Το πλοίο, χωρίς φορτίο  χτυπήθηκε από αερομεταφερόμενο αντικείμενο ενώ βρισκόταν στην Αραβική Θάλασσα περίπου 300 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ινδίας και του Ομάν»,
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι τόσο το σκάφος όσο και το πλήρωμα είναι ασφαλή και προχωρούν σύμφωνα με το προγραμματισμένο πέρασμα. Υπάρχει μικρή ζημιά στο σκάφος», ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι «έχουν κάνει τις απαραίτητες ειδοποιήσεις στις αρμόδιες αρχές».

Ο «άγνωστος πόλεμος» στον Περσικό κόλπο
Στρατιωτικές πηγές εξέφραζαν, πάντως, ανησυχία ότι η επίθεση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια «εντατικοποίηση των απειλητικών ενεργειών του Ιράν κατά της ναυτιλίας στην περιοχή».
Όπως σημείωσε το al-monitor.com η επίθεση στο «Campo Square» έρχεται μόλις τρεις εβδομάδες μετά από μια ύποπτη επίθεση με drone σε ιρανικό στρατιωτικό εργοστάσιο στο Ισφαχάν, την οποία η κυβέρνηση του Ιράν απέδωσε στο Ισραήλ. Αυτό το περιστατικό δεν προκάλεσε θύματα και είχε ως αποτέλεσμα περιορισμένες ζημιές, δήλωσαν Ιρανοί αξιωματούχοι.
Μετά το επεισόδιο με drone του περασμένου μήνα στο Ισφαχάν, ύποπτες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν νηοπομπές που συνδέονται με το Ιράν που περνούσαν στη Συρία από το Ιράκ κατά μήκος μιας διαδρομής που δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) χρησιμοποιεί για να μεταφέρει εξελιγμένα πυραυλικά όπλα και συστήματα ραντάρ προς τα σύνορα του Ισραήλ.
Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι σπάνια σχολιάζουν την εκστρατεία τους να απωθήσουν τις ομάδες πληρεξουσίων του IRGC.
Από την πλευρά του το Ιράν έχει επανειλημμένα στοχεύσει εμπορικά πλοία στις πλωτές οδούς γύρω από την Αραβική Χερσόνησο τα τελευταία χρόνια.
Το drone που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο εμπορικό δεξαμενόπλοιο ντίζελ MV Pacific Zircon στα τέλη του περασμένου έτους εντοπίστηκε στο Ιράν, δήλωσαν τότε Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, όπως και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν σε παρόμοιες επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια  Mercer Street και στο Helios Ray το 2021. Τρία από τα πλοία είτε ανήκαν είτε ελέγχονταν από Ισραηλινούς επιχειρηματίες.

• Με πληροφορίες από fleetmon.com, timesofisrael.com, al-monitor.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις