Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Γιώργος Γαβρίλης (πρώην αντιπεριφερειάρχης Πειραιά): Να μιλήσουμε για το θέμα των αυξημένων ενοικίων στον Πειραιά

Το «καυτό» θέμα των αυξημένων ενοικίων, που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες, θέτει στο «τραπέζι» ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης.
Ο κ. Γαβρίλης, που κάνει συχνές παρεμβάσεις για θέματα γενικότερου πολιτικού ενδιαφέροντος αλλά και τοπικού, λόγω της παρουσίας του στα κοινά του Πειραιά εδώ και χρόνια, από διάφορες θέσεις ευθύνης, με ανάρτησή του στην προσωπική σελίδα του στο facebook έθεσε το ζήτημα των αυξημένων ενοικίων καλώντας ουσιαστικά, σε μια συζήτηση για αυτό.
Όπως είναι γνωστό και στον Πειραιά τα ενοίκια έχουν «απογειωθεί», τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας σε δυσχερή θέση πολλά νοικοκυριά, δεδομένης και της γενικότερης ακρίβειας σε ενέργεια και καταναλωτικά αγαθά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στα Καμίνια, μια λαϊκή/ εργατική συνοικία, όπως έδειξε έρευνα της εφημερίδας «Δημοκρατία» (φ. 19.2.2023) μεταξύ των ετών 2019- 2023 καταγράφεται αύξηση των ενοικίων κατά 26,19%.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα διαμέρισμα 70 τ.μ., με δύο υπνοδωμάτια, σε πολυκατοικία κατασκευής του 2000 ενώ νοικιαζόταν το 2020 προς 420 € το μήνα σήμερα η ζητούμενη τιμή ενοικίασης έχει φθάσει στα 530 € το μήνα.
«Ποιος νοικιάζει; Ο νέος και η νέα που θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν, ο άνεργος που δεν μένει με τους γονείς, ο φοιτητής, ο εργαζόμενος του κατώτατου μισθού και της υποαπασχόλησης», σημειώνει στην ανάρτησή του ο Γιώργος Γαβρίλης. Και παρατηρεί:
«Αυτός ο κόσμος είναι πολύς και «αόρατος». Οι ανάγκες του δεν έχουν αναδειχθεί και αυτοί παραμένουν σε ένα καθεστώς ανασφάλειας, αβεβαιότητας και εξάρτησης από το οικογενειακό εισόδημα».
Ο ίδιος τονίζει την ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για αυτό τον κόσμο λέγοντας:
«Είναι αναγκαίο να μιλήσουμε και γι’ αυτούς, τους μη ιδιοκτήτες και «αόρατους». Να ορίσουμε εκ νέου τι σημαίνουν κοινωνικές ανάγκες, τι σημαίνει λαϊκή κατοικία, ασφαλής, ποιοτική και σύγχρονη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις