Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Οργή στον Πειραιά για τη κυβερνητική απόφαση κλεισίματος του Παιδοψυχιατρικού του Τζανείου. Αντιδρούν Δήμος, παρατάξεις, κόμματα

Η φωτό είναι από το Google Earth
«Βράζει» ο Πειραιάς από τη κυβερνητική απόφαση να κλείσει το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Τζανείου νοσοκομείου.
Ήδη, υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις στην πόλη από τις δημοτικές παρατάξεις της πλειοψηφίας στον Δήμο («Πειραιάς Νικητής» του Γιάννη Μώραλη και «Πειραιάς Πόλη Πρότυπο» του Νίκου Βλαχάκου, που υποστηρίχτηκε από τη ΝΔ) αλλά και της μείζονος αντιπολίτευσης («Πειραιάς για Όλους» του Νίκου Μπελαβίλα) ενώ 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία φέρνουν το θέμα στη Βουλή.
Παράλληλα, μεγάλες είναι οι αντιδράσεις από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας, που μαζί με όλο το προσωπικό του Τζανείου πραγματοποιεί, τη Τρίτη 7/2, στις 10 το πρωί, έκτακτη Γενική Συνέλευση.
«Ανταποκρινόμαστε στην πρόσκληση της μαζικής Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων του Τζάνειου Νοσοκομείου. Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στις 10:00 το πρωί θα βρισκόμαστε στην πύλη του νοσοκομείου -ο «Πειραιάς για Όλους» μαζί με τους φορείς της πόλης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της παράταξης «Πειραιάς για Όλους». Και προστίθεται:
«Στεκόμαστε ολόψυχα δίπλα στους εργαζόμενους του Τζανείου, δίπλα στο νοσηλευτικό προσωπικό, δίπλα στα παιδιά -που χρειάζονται τη φροντίδα της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής- και δίπλα στους γονείς τους».

Το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα

Το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Τζανείου είναι το μοναδικό που διαθέτει ο Πειραιάς και τα νησιά του Αιγαίου. Καλύπτει ανάγκες ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων και στεγάζεται στον 5ο όροφο της καινούργιας πτέρυγας του Νοσοκομείου μαζί με τις άλλες παιδιατρικές κλινικές σε ένα σύγχρονο ευχάριστο χώρο.
Η κλινική προσέγγιση πραγματοποιείται  από διεπιστημονική ομάδα ψυχικής υγείας, στην οποία συμμετέχουν Παιδοψυχίατροι, Ψυχολόγος, Κοινωνικός Λειτουργός, Παιδαγωγός, Εργοθεραπευτής, Λογοθεραπευτής.
Η μονάδα φροντίζει περισσότερα από 1.000 παιδιά και εφήβους 7-16 χρόνων και νοσηλεύει 50 παιδιά ετησίως.
Όπως έγραψε η «Εφημερίδα των Συντακτών» (για να διαβάσετε το δημοσίευμα πατήστε εδώ) γιατροί και νοσηλευτές ενημερώθηκαν για τον αιφνίδιο και αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου αποφάσισε να το διαλύσει.
Τον περασμένο Ιούνιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εγκαινίασε στο Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» (το οποίο έκλεισε επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη κι έχει ανοίξει δύο φορές μέσα στην πανδημία μία πτέρυγά του για 2-3 μήνες κυρίως με δανεικό προσωπικό για λόγους εντυπωσιασμού) μονάδα Εφήβων που αφορά τις ηλικίες 14-18 ετών, με δωρεά του ιδρύματος «Αντώνιος & Ιωάννης Αγγελικούσης», που παραμένει μέχρι σήμερα αστελέχωτη!
Τώρα η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του «Τζανείου» στο «Αγία Βαρβάρα», ένα έρημο θεραπευτικό ίδρυμα γεμάτο σπιτάκια μέσα στα οποία κάποτε «έκρυβαν» χανσενικούς (λεπρούς) που δεν θυμίζει νοσοκομείο, όχι μόνο στερώντας το Τμήμα από τον Πειραιά, αλλά ρισκάροντας την επιστροφή στον εφιάλτη του ασύλου της Λέρου. Η κυβέρνηση μάλιστα στη λογική των «μπαλωμάτων» έστειλε πρόσφατα το λιγοστό επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό που προσέλαβε όταν άνοιξε δύο φορές μία πτέρυγα Covid στο «Αγία Βαρβάρα» για μία σύντομη εκπαίδευση στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του «Τζανείου».

Αντιδράσεις

Η αποκάλυψη της κυβερνητικής μεθόδευσης προκάλεσε την άμεση αντίδραση της παράταξης «Πειραιάς για Όλους», η οποία σε ανακοίνωση του επικεφαλής της, δημοτικού συμβούλου, Νίκου Μπελαβίλα ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι:
«Η σχεδιαζόμενη μεταφορά σε ένα νοσοκομείο το οποίο υπολειτουργεί και δεν διαθέτει παιδιατρικό τμήμα που είναι απολύτως αναγκαίο για την υποστήριξη της λειτουργίας παιδοψυχιατρικών κρεβατιών, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των νοσηλευόμενων παιδιών.
Παράλληλα, η σχεδιαζόμενη συνύπαρξη στον ίδιο χώρο παιδιών και εφήβων έως 18 ετών είναι εγκληματική και πέρα από κάθε επιστημονική λογική. Δείγμα της ανευθυνότητας των σχεδιασμών είναι και η πρόβλεψη -μέχρι την έναρξη λειτουργίας του «Αγία Βαρβάρα»- να μετακινηθούν τα  νοσηλευόμενα στο Τζάνειο παιδιά  στο Ασκληπιείο Βούλας, το οποίο δεν έχει την υποδομή ούτε διαθέτει κλίνες νοσηλείας
».
«Όμως, η λογική της λειτουργίας παιδοψυχιατρικών κλινικών εκτός των γενικών νοσοκομείων παραπέμπει σε ιδρυματικού τύπου λογικές και οδηγεί ευθέως στην αναβίωση ασύλων. Και αυτό αντιβαίνει στις βασικές κατευθύνσεις της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της κοινοτικής ψυχιατρικής,  όπως προβλέφθηκαν από τον νόμο 2716/1999», κατέληξε η παράταξη.
Ακολούθησαν δύο κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη έγινε με την κατάθεση στη Βουλή υπό μορφή αναφοράς ανακοίνωσης της διεπιστημονικής επιτροπής του Παιδοψυχιατρικού τμήματος από τους βουλευτές Α’ Πειραιά Θοδωρή Δρίτσα και Β’ Πειραιά Τρύφωνα Αλεξιάδη και Φωτεινής Μπακαδήμα.
Η δεύτερη έγινε με κατάθεση κοινής ερώτησης του Ανδρέα Ξανθού, του Γιάννη Ραγκούση  και 30 Βουλευτών και Βουλευτριών  του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με την οποία ζητούνται απαντήσεις για «το ουσιαστικό κλείσιμο του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά, εφόσον με αιφνίδια κι αναιτιολόγητη απόφαση του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Νήσων, μετακινείται η διεπιστημονική ομάδα του Παιδοψυχιατρικού στο Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα».
Στην ερώτηση αναφέρονται ακόμα τα εξής:
•    «Ειδικότερα, ο Υπουργός Υγείας, κλείνει την πλήρως στελεχωμένη διεπιστημονική ομάδα του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά από το 2010, με δυναμικότητα 5 κλινών,  που εξυπηρετεί κατ’ αποκλειστικότητα όλη την 2η ΥΠΕ, περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης και επείγουσας φροντίδας και  επείγοντα περιστατικά κατά τις εφημερίες του Νοσοκομείου, κατεπείγουσες πραγματογνωμοσύνες από τις εισαγγελικές και από τις Αστυνομικές Αρχές».
•    «Σε μία εποχή όπου το έργο του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος είναι αναγνωρισμένο και οι ψυχικές διαταραχές, σύμφωνα με έρευνες, αγγίζουν το 25% του πληθυσμού, η κυβέρνηση προχωρά σε άλλη μία πρόκληση για τους πολίτες του Πειραιά και των όμορων Δήμων, κλείνοντας ουσιαστικά το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά. Έκθετος ο Υπουργός Υγείας στην κοινωνία για τα εγκαίνια της μονάδας εφήβων του Νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» που δε λειτούργησε ποτέ, σπεύδει να τη στελεχώσει κλείνοντας άλλες μονάδες, αντί να προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού».

Ο Δήμος Πειραιά

Στον «χορό» των αντιδράσεων προστέθηκε και η πλειοψηφία του Δήμου καθώς σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δημοτικές παρατάξεις «Πειραιάς Νικητής» του Γιάννη Μώραλη και «Πειραιάς Πόλη Πρότυπο» του Νίκου Βλαχάκου, που είχε υποστηριχτεί από τη Νέα Δημοκρατία, αναφέρεται, μεταξύ άλλων:
«Με κατάπληξη, απορία αλλά και  δυσφορία πληροφορηθήκαμε την απόφαση του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, για το κλείσιμο του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά και τη μεταφορά του σε άλλο Νοσοκομείο, εκτός Πειραιά.
Η συγκεκριμένη Παιδοψυχιατρική Μονάδα λειτουργούσε από το έτος 1983 και η Μονάδα Εσωτερικής Νοσηλείας από το έτος 2010.
Το συγκεκριμένο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα λειτουργώντας στην πόλη του Πειραιά, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αττικής, εξυπηρετούσε συγκεκριμένες και καίριες ανάγκες όχι μόνο δημοτών της πόλης μας και όμορων περιοχών και δήμων, αλλά ακόμη κατοίκων των νησιών του Αιγαίου
».
Παρακάτω οι δύο παρατάξεις καταγγέλλουν ότι «η απόφαση ήταν αιφνιδιαστική και χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση ή ενημέρωση έστω της τοπικής κοινωνίας και ιδιαιτέρως του δήμου μας, προκειμένου να καταθέσει το λιγότερο τη δική του άποψη»  και αφήνουν σοβαρές αιχμές για «κέντρα αποφάσεων» αναφέροντας:
«Ο ισχυρισμός δε ορισμένων ότι η μονάδα υπολειτουργεί αυτήν τη στιγμή είναι λανθασμένος και δείχνει την κακή νοοτροπία που επικρατεί σε ορισμένα κέντρα αποφάσεων.
Διότι αν πραγματικά υπολειτουργεί μια μονάδα υγείας, υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου ή όποιου  άλλου υπευθύνου είναι η λήψη πρωτοβουλιών, η κατάθεση των κατάλληλων προτάσεων και τελικά η λήψη των σωστών αποφάσεων, προκειμένου  αυτή να  λειτουργήσει ορθότερα  και όχι να κλείσει προκειμένου  να μεταφερθεί σε άλλο δήμο και μάλιστα εκτός όχι μόνο του δήμου, αλλά και της Περιφέρειας του Πειραιά
».
«Κάθε καλόπιστος πολίτης αντιλαμβάνεται πλήρως ότι αυτή η απόφαση υποβαθμίζει τον Δήμο του Πειραιά, αλλά και τους πολίτες όλης της Περιφέρειας μας», σημειώνουν οι δύο παρατάξεις, που καλούν τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη «να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε  αρχικά να ανακληθεί η απόφαση και μετά με ψυχραιμία και συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία να επανεξεταστεί  το σοβαρό αυτό θέμα».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις