Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Πως "ξεμπλόκαρε" η αναδάσωση στη θέση "Ζέστενα" στο όρος Αιγάλεω στη περιοχή του Δήμου Κερατσινίου

Η περιοχή του όρους Αιγάλεω στο Κερατσίνι.
Η φωτό από το Google Earth

Θετικά νέα ήρθαν, τις τελευταίες μέρες, για τους πολίτες του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή της Β’ Πειραιά.
Αυτό συνέβη με τη γνωστοποίηση μέσω της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι πρόκειται να ξεκινήσει, τις επόμενες μέρες, η διαδικασία δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού, ώστε να αρχίσει η υλοποίηση του έργου την αμέσως επόμενη φυτευτική περίοδο.
Να σημειώσουμε ότι η περιοχή της Ζέστενα αποτελεί τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής της πόλης. Γι’ αυτό το λόγο η δημοτική αρχή Κερατσινίου- Δραπετσώνας, ανταποκρινόμενη στο αίτημα των πολιτών, δρομολόγησε

τις διαδικασίες για την έναρξη ενός τεράστιους έργου αναδάσωσης άνω των 200 στρεμμάτων.
«Η δημοτική αρχή, ο δήμαρχος κ. Χρ. Βρεττάκος και η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Γ. Περδίκη, ήδη από το 2019, είχαν δρομολογήσει την ένταξη του έργου σε συγχρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όμως το Υπουργείο Περιβάλλοντος κωλυσιεργούσε αδικαιολόγητα επί 3 χρόνια την τελική Απόφαση ένταξης του έργου, με αποτέλεσμα να μην ξεκινάει η εκτέλεσή του», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο βουλευτής Β’ Πειραιά, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, που με πρωτοβουλία του κατατέθηκε 9 βουλευτών του κόμματος προς τους συναρμόδιους υπουργούς για το «πως δικαιολογείται η απαράδεκτη τριετής καθυστέρηση εκτέλεσης ενός εγκεκριμένου έργου αναδάσωσης, που όχι μόνο πληροί τις προϋποθέσεις, αλλά θα αποτελέσει ανάσα πρασίνου και περιβαλλοντική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για την ήδη επιβαρυμένη βιομηχανικά περιοχή του Κερατσινίου και  της Δραπετσώνας».
Οι απαντήσεις των υπηρεσιών ήταν αποκαλυπτικές:
1.    Η υπαγωγή των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείου Περιβάλλοντος, που έγινε με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Αυγούστου 2021, έχει δημιουργήσει διάφορα προβλήματα διοικητικού ή και διαδικαστικού χαρακτήρα και με διαδοχικές συσκέψεις αναζητούνται λύσεις….
2.    Η Διεύθυνση Αναδασώσεων είναι υποστελεχωμένη, με αποτέλεσμα όταν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 σε Αλεποχώρι, Βαρυμπόμπη και Βίλλια δόθηκε εντολή να συνταχθούν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα μελέτες ορεινών αντιδιαβρωτικών ενεργειών στις τρεις περιοχές και να γίνουν τα αναγκαία έργα «δεν κατέστη δυνατό να ασχοληθούμε ταυτόχρονα με την έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών».
Όμως, «έχει ήδη δοθεί εντολή στο τμήμα εκτελέσεως έργων να εκκινήσει την διαδικασία δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού, έτσι ώστε να αρχίσει η υλοποίηση του έργου την αμέσως επόμενη φυτευτική περίοδο», καταλήγει το απαντητικό έγγραφο της υπηρεσίας, που κατατέθηκε στη Βουλή.
«Πρόκειται ασφαλώς για μία ακόμη πολύ θετική εξέλιξη, για την οποία αξίζουν συγχαρητήρια στη Δημοτική Αρχή, στον δήμαρχο κ. Χρ. Βρεττάκο, καθώς και στην αρμόδια Αντιδήμαρχο κ. Γιώτα Περδίκη που πέτυχαν την υλοποίηση αυτού του σημαντικότατου έργου ανάδειξης του φυσικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής, προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και της ανάπτυξης του αστικού και περιαστικού πρασίνου, που λείπουν δραματικά», ανέφερε, σε δήλωσή του, ο κ. Ραγκούσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις