Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Εξήγγειλε (ξανά) την απομάκρυνση των φυλακών από τον Κορυδαλλό ο Κ. Μητσοτάκης. Πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Επίσκεψη στον Κορυδαλλό, χωρίς καμία καινούργια εξαγγελία για τη Β' Πειραιά, πραγματοποίησε, τη Τετάρτη 18/1, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε την συγκεκριμένη πόλη για να κάνει επίσκεψη στη συγκεκριμένη Περιφέρεια ίσως επειδή ο δήμαρχος είχε εκλεγεί με τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο, και πάλι χρειάστηκε να δημιουργηθεί ένα "προστατευμένο" περιβάλλον γύρω από τον πρωθυπουργό, με λίγο κόσμο να έχει την ευχέρεια να πλησιάσει, για να αποφευχθούν τυχόν απρόοπτα.....
Στη διάρκεια της επίσκεψης του, όπως διαβάζουμε στην "Καθημερινή" ο πρωθυπουργός σχετικά με τα τοπικά ζητήματα αναφέρθηκε στη λειτουργία του Μετρό, η οποία στον Κορυδαλλό είχε ολοκληρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ενώ αναφέρθηκε στο "καυτό" θέμα της απομάκρυνσης των φυλακών από την πόλη, το οποίο παρέπεμψε στην επόμενη τετραετία.....
«Συζήτησα με τον δήμαρχο τη μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση για τον Δήμο Κορυδαλλού, που δεν είναι άλλη από τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού. Θυμάστε ότι είχα δεσμευτεί στις προγραμματικές μου δηλώσεις ότι το έργο αυτό θα γίνει πράξη. Η αλήθεια είναι ότι μας κούρασε, μας παίδεψε, είμαι όμως πια απολύτως βέβαιος ότι θα υλοποιήσουμε, τη δεύτερη τετραετία, αυτή τη δέσμευσή μας. Χώρος έχει βρεθεί, χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν, οι φυλακές θα φύγουν από τον Κορυδαλλό και θα συζητήσουμε, μαζί με την τοπική κοινωνία, το τι πρέπει να κάνουμε και πώς πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό τον πολύ σημαντικό χώρο ο οποίος θα αποδεσμεύεται προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, προς όφελος της τοπικής οικονομίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Να θυμίσουμε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις του, τον Ιούλιο του 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από την απομάκρυνση των φυλακών είχε εξαγγείλει για την Β' Πειραιά ότι "δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στο χώρος των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα". Αυτό το έργο ξεχάστηκε εντελώς καθώς ένα αντίστοιχο Κέντρο Καινοτομίας δρομολογείται να γίνει στο χώρο του εργοστασίου του ΧΡΩΠΕΙ στο Νέο Φάληρο.
Σε αυτά τα έργα, όπως τα είχε καταγράψει "Το Βήμα" περιλαμβανόταν και η μετατροπή του Βασιλικού Κτήματος στο Τατόι "σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες". Ούτε για αυτό, όπως είδαμε αυτές τις μέρες, έγινε τίποτα, αντίθετα η προ διετίας καταστροφική πυρκαγιά προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες ζημιές.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Εκτός από το "χαμό" που προκάλεσε στα social media η νέα εξαγγελία Μητσοτάκη για απομάκρυνση των φυλακών έντονες ήταν οι αντιδράσεις και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β' Πειραιά Γιάννης Ραγκούσης σε δήλωσή του ανάφερε πως "ο απερχόμενος πρωθυπουργός κ.Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία κομματική, προεκλογική μικροσυγκέντρωση, έδειξε πόσο πολύ υποτιμά τη νοημοσύνη των κατοίκων του Κορυδαλλού και συνολικά της Β´Πειραιά".
"Αντί να ζητήσει συγγνώμη που 4 χρόνια μετά τις προγραμματικές του δηλώσεις, οι φυλακές παραμένουν στη θέση τους - παρά τις τότε προσωπικές του υποσχέσεις για το αντίθετο - είχε το θράσος να ξαναυποσχεθεί την απομάκρυνσή τους στο αόριστο μέλλον. Ποιος μπορεί να τον ξαναπιστέψει; Κανείς και καμία!", πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης. Και κατέληξε:
"Το δε προεκλογικό του θράσος είναι τόσο μεγάλο, που για να δικαιολογηθεί για την τετραετή του αδιαφορία για τον Κορυδαλλό, το μόνο έργο που επικαλέστηκε ήταν το μετρό, έργο που και οι πέτρες γνωρίζουν ότι αποτελεί πρωτίστως αποτέλεσμα δουλειάς προηγούμενων κυβερνήσεων.
Ο Κορυδαλλός και Β´ Πειραιά αξίζουν δικαιοσύνη και ένα καλύτερο μέλλον. Αυτά ακριβώς θα έχουν μετά τις εκλογές
".
Επίσης, η βουλευτής Β' Πειραιά Νίνα Κασιμάτη κατέθεσε μαζί με τους τομεάρχες Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Σπίρτζη και Διονύση Καλαματιανό, Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον οποίον καλούν από κοινού να καταθέσει εντός ενός μηνός, σύμφωνα δηλαδή με την  προθεσμία που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, τα εξής:
1) Έγκριση ή έστω και προέγκριση της χωροθέτησης νέου Καταστήματος Κράτησης για την απομάκρυνση του υπάρχοντος από τον Κορυδαλλό.
2) Έγγραφα ανάθεσης των απαιτούμενων μελετών και το σύνολο ή μέρος των απαιτούμενων μελετών που έχουν τυχόν ολοκληρωθεί (ενδεικτικά: ΜΠΕ, γεωλογική μελέτη, κτιριακή μελέτη, οικοδομική άδεια κ.ο.κ.) για τη μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού στον «χώρο που έχει βρεθεί».
3) Έγγραφα ενεργειών σχετικά με τα «χρηματοδοτικά εργαλεία» που ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του.
Όπως αναφέρουν οι  τρεις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «κατά την επίσκεψή του στον Κορυδαλλό ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε για πολλοστή φορά τη μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού από την κυβέρνησή του, τώρα όμως για “τη δεύτερη τετραετία”. Παρά το γεγονός, ότι η μετεγκατάσταση των Φυλακών Κορυδαλλού είχε εξαγγελθεί στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης της Ν.Δ. το 2019 από τον ίδιο, καθώς και πολλές φορές στη συνέχεια από κυβερνητικά στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέχρι σήμερα όχι απλώς δεν έχει υλοποιηθεί, αλλά και καμία πρόοδος δεν γνωρίζουμε να έχει υπάρξει για την τελεσφόρηση του σύνθετου αυτού εγχειρήματος».
Αξιοσημείωτο είναι όπως σημειώνει η κ. Κασιμάτη ότι "με την με αρ. πρωτ. 447/19-01-2021 Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων η ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε ζητήσει να κατατεθούν στη Βουλή η σχετική τεκμηριωμένη πρόταση και το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής για την επιλογή κατάλληλου χώρου για την κατασκευή Καταστήματος Κράτησης, στο οποίο θα μεταφερόταν το υφιστάμενο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού. Τίποτα δεν κατατέθηκε ποτέ από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για "στρατιωτικό απόρρητο"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις