Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Οι... περιπέτειες του Πειραιά για να αποκτήσει δικαστικό μέγαρο! Τι συζητείτο πριν από 67 χρόνια!

Η ιστορία της ανέγερσης δικαστικού μεγάρου στον Πειραιά δεν είναι…. χτεσινή. Οι προσπάθειες για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου και των αναγκαίων χρημάτων ξεκίνησε πριν από 60 (!) ολόκληρα χρόνια και ακόμα δεν έχει έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από 67 χρόνια, στις 30 Οκτωβρίου 1955, η εφημερίδα «Ελευθερία», στη σελίδα 8, είχε δημοσίευμα με τίτλο: «Κατηρτίσθη επιτροπή δια την ανέγερσιν δικαστικού μεγάρου εις τον Πειραιά».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κόστος ανεγέρσεως του δικαστικού μεγάρου υπολογιζόταν σε 20 εκατομμύρια δραχμές και επρόκειτο να διαθέσουν από δύο εκατομμύρια δραχμές το «εν Πειραιεί Ταμείον Ανεγέρσεως Μεγάρων και Φυλακών» και ο ΟΛΠ….
Ακολούθως, το δημοσίευμα ανέφερε ότι «η συσταθείσα επιτροπή θα εξετάση την περίπτωσιν της προσωρινής στεγάσεως του Πρωτοδικείου Πειραιώς εις άλλο  κτίριον περισσότερον κατάλληλον από το σημερινόν».
Τώρα, πια, γνωρίζουμε ότι τα δικαστήρια του Πειραιά εδώ και 67 χρόνια στεγάζονται…. προσωρινά σε διάφορα κτήρια της πόλης
Τότε, το… υποψήφιο κτήριο φαίνεται ότι ήταν το Δημόσιο Καπνοκοπτήριο, το οποίο λέγεται ότι βρισκόταν στο οικόπεδο, στην διασταύρωση των οδών Φίλωνος και Τσαμαδού, όπου βρίσκεται σήμερα το κεντρικό ταχυδρομείο του Πειραιά. Πριν από το Καπνοκοπτήριο σε τμήμα της έκτασης λειτουργούσε το Σχολείο Ευελπίδων Πειραιώς
«Το κτίριον του καπνοκοπτηρίου δεν πρόκειται μάλλον να χρησιμοποιηθεί δια τον σκοπόν τούτον δεδομένου ότι χρήζει επισκευών και διαρρυθμίσεις δια τα οποίας θα απαιτηθούν περί τα 4 εκατομμύρια δραχμών», έγραφε, πάντως, το συγκεκριμένο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία».
Για την ιστορία να πούμε ότι σε εκείνη την επιτροπή είχαν οριστεί να μετέχουν ο τότε δήμαρχος Πειραιά και μετέπειτα βουλευτής της ΕΔΑ Δημήτρης Σαπουνάκης, ο οποίος υπερψηφίστηκε στις εκλογές της 21ης Νοεμβρίου 1954 με βασικό αντίπαλο τον έως τότε δήμαρχο Γιώργο Ανδριανόπουλο και την συμμετοχή τριών ακόμα συνδυασμών, ο τότε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και ένας πρόεδρος Πρωτοδικών, προφανώς ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου ή εκπρόσωπός του.
Ας δούμε, όμως, το δημοσίευμα:
Τίτλος: Κατηρτίσθη επιτροπή δια την ανέγερσιν δικαστικού μεγάρου εις τον Πειραιά
Κείμενο Υπό του κ. υπουργού Δικαιοσύνης καταρτίσθη επιτροπή, η οποία θα μελετήση το θέμα της ανεγέρσεως δικαστικού μεγάρου εις τον Πειραιά και θα υποδείξη τους απαιτούμενους προς τούτο πόρους.
Η επιτροπή αποτέλεσθη εκ του δημάρχου Πειραιώς κ. Σαπουνάκη, του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς κ.(όνομα δυσανάγνωστο)  και του προέδρου Πρωτοδικών Πειραιώς κ. Καθαρείου.
Η επιτροπή θα ασχοληθή με την εξέτασιν του κατάλληλου οικοπέδου και των χρημάτων τα οποία θα απαιτηθούν δια την ανέγερσιν του μεγάρου.
Κατά (λέξη δυσανάγνωστη) πληροφορίας η δαπάνη της ανεγέρσεως του μεγάρου υπολογίζεται εις 20 εκατομμυρίων δραχμών. Εκ τούτων δύο εκατομμύρια δύναται να διαθέση εκ των αποθεματικών του το εν Πειραιεί ειδικόν Ταμείον Ανεγέρσεως Μεγάρων και Φυλακών, έτερα δε δύο εκατομμύρια υπεσχέθη να διαθέση ο ΟΛΠ.
Επίσης δύναται να διαθέση ετησίως το ως άνω Ταμείο 750 χιλιάδας όσα είναι τα έσοδά του. Τα υπόλοιπα θα καταβληθούν υπό του κράτους.
Εις περίπτωσιν καθ’ ην δεν εξευρεθή λύσις δια την ανέγερσιν του δικαστικού μεγάρου τότε η συσταθείσα επιτροπή θα εξετάση την περίπτωσιν της προσωρινής στεγάσεως του Πρωτοδικείου Πειραιώς εις άλλο  κτίριον περισσότερον κατάλληλον από το σημερινόν. Το κτίριον του καπνοκοπτηρίου δεν πρόκειται μάλλον να χρησιμοποιηθεί δια τον σκοπόν τούτον δεδομένου ότι χρήζει επισκευών και διαρρυθμίσεις δια τα οποίας θα απαιτηθούν περί τα 4 εκατομμύρια δραχμών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις