Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Σοκαριστικές εικόνες από τα μπάζα που έχουν ριχτεί εδώ και χρόνια στη θάλασσα και πληγώνουν ακόμα τα Βοτσαλάκια

Σοκάρουν οι εικόνες, που έδωσε στη δημοσιότητα, η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Όλους» από τα μπάζα, που ρίχτηκαν στις αρχές του 1970, στο βυθό της θάλασσας, και «πληγώνουν», μέχρι σήμερα, τα Βοτσαλάκια.
«Σκουριασμένες λάμες, μπετόβεργες και ό,τι αραδιάστηκε εκεί σε δύο μέτρα βάθος, ξεβράζει η θάλασσα στη στεριά», σημειώνει η ανακοίνωση της παράταξης, που συνεχίζει«Και όχι δεν είναι μόνο έργο των νοτιάδων και των πολλών μποφόρ. Είναι και οι κυματισμοί από τα απόνερα του κάθε ταχύπλοου που περνά από την παραλία χωρίς να μειώνει ταχύτητα. Κύματα με ορμή, τρόμος των κολυμβητών, σαρώνουν τα πάντα στη στεριά, αναδεύουν τα νερά και ξεβράζουν σκουριά, φονικά αντικείμενα καθώς και τα σκουπίδια όλης της πρωτεύουσας, που κατεβάζει στις ακτές του Πειραιά -ο εγκαταλειμμένος από τον {περιφερειάρχη Αττικής} κύριο Πατούλη- Κηφισός».
 Ο επικεφαλής της παράταξης, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, Νίκος Μπελαβίλας
σε παλαιότερες δηλώσεις του στην εφημερίδα «Αυγή» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Όταν πιάνει ο νοτιάς και κάνει ζημιές, έρχονται και ξανάρχονται οι δημοτικές υπηρεσίες και ρίχνουν πάλι τσιμέντα για να ξαναφτιάξουν τις σπασμένες διαμορφώσεις και κατασκευές. Ξανάρχεται ο νοτιάς, νέα τσιμέντα και η θάλασσα από το ’70 ως σήμερα ξερνάει τσιμέντα, σπασμένα μάρμαρα, κεραμίδια νεοκλασικών και σκουριασμένες βέργες. Αυτή ήταν άλλοτε η πιο όμορφη ακτή του Πειραιά»
Ο ίδιος σε ανάρτησή του στο facebook είχε εξηγήσει ότι το πρώτο καταστροφικό μπάζωμα έγινε όταν «ο δήμαρχος της δικτατορίας μπάζωσε τα πάντα με υλικά οικοδομών για να δημιουργήσει μία μεγάλη πλαζ, τα Βοτσαλάκια, στη θέση μιας μικρής παραλίας, που τη λάτρευαν οι Πειραιώτες. Που έμοιαζε με εκείνη την άλλη υπέροχη στα Βαπόρια της Ερμούπολης ή αυτήν κάτω από την Σπιανάδα της Κέρκυρας, με τα αρχοντικά να την πλαισιώνουν στο φρύδι του λόφου. Η παλιά δεν του έκανε, ήθελε μία καινούργια, μεγαλύτερη και "μοντέρνα". Τέτοια αισθητική!»
«Μπάζωσε τη θάλασσα σε μεγάλο βάθος αλλά η φύση παίζει με τους ανθρώπους και τα έργα τους, όπως και εκείνοι παίζουν μαζί της. Έτσι λοιπόν στην πλαζ της Καστέλλας,

από εκείνη την εποχή των πλαστικών λουλουδιών και των "Νερών που Χορεύουν" του Σκυλίτση, η σοροκάδα κάθε πέντε-δέκα χρόνια μπαίνει μέσα και διαλύει τα πάντα. Αυτό είναι γνωστό σε όλους, σε όσους ζούμε εδώ», σημείωσε ο κ. Μπελαβίλας.

* Οι φωτογραφίες διατέθηκαν από την παράταξη "Πειραιάς για Όλους"




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις