Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Τι γίνεται στο Ε' Διαμέρισμα (Μανιάτικα); Δίνονται εκατομμύρια για αναπλάσεις ενώ μαραζώνουν σχολεία, Κέντρο Υγείας και αθλητισμός;

΅Εντύπωση προκαλεί η κατάσταση στο Ε’ Διαμέρισμα του Δήμου Πειραιά (περιοχή Μανιάτικα) πίσω από τις δαπανηρές αναπλάσεις «βιτρίνας».
«Διαφημίζουν τα «φαραωνικά» έργα με τις ανακαινίσεις και την αξιοποίηση παλιών Βιομηχανικών κτιρίων στην περιοχή του Ε' Διαμερίσματος (Αγ. Σοφία, Αγ. Διονύσης, περιοχή Παπαστράτου κλπ), που χρηματοδοτούνται με τεράστια πακέτα δημόσιου χρήματος για να στηριχτούν και να επιδοτηθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων διαμορφώνοντας το «καλαίσθητο» και «πράσινο» προαύλιο για τις κερδοφόρες μπίζνες τους. Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα που ζει η εργατική-λαϊκή οικογένεια στις συγκεκριμένες γειτονιές όπως και στις άλλες περιοχές του Πειραιά που κάνει φανερό ότι οι άμεσες, πιεστικές ανάγκες του λαού δεν χωράνε στους προϋπολογισμούς τους και τα τεχνικά τους προγράμματα», αναφέρει, αποκαλυπτική ανακοίνωση, της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Ε’ Διαμερίσματος του ΚΚΕ.
Συγκεκριμένα από τα στοιχεία, που παρατίθενται προκύπτει ότι:

•    Διατέθηκαν 57,9 εκατομ. € για αστικές αναπλάσεις από το 2019 μέχρι το 2022 και άλλα 21,3 εκατομ. (σε ιδιώτη) για ηλεκτροφωτισμό ενώ την ίδια ώρα::
α) Ο λαός πληρώνει πανάκριβα δημοτικά τέλη.
β) Λειτουργούν σχολεία (11ο, 27ο, 51ο) σε κτήρια προκάτ ή σε κοντέινερ!
γ) Τα παιδιά πηγαίνουν σε κτήρια ασυντήρητα ή επικίνδυνα (π.χ. 7ο Γυμνάσιο)
δ) Για τις σχολικές μονάδες την τριετία 2019- 2021 διατέθηκαν μόλις 420.000€
ε) Το Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας παραμένει υποστελεχωμένο και σε τραγική κατάσταση.
Στ) Οι πολιτιστικές υποδομές είναι ανύπαρκτες ή υπό κατάρρευση (π.χ. κινηματογράφος «Καλιφόρνια».
ζ) Το «Θεμιστόκλειο» μένει αναξιοποίητο για το κλασσικά αθλήματα στίβου.
η) Χώροι άθλησης περιπάτου και αναψυχής ανύπαρκτοι (το γήπεδο του Αγίου Διονυσίου είναι το μοναδικό ποδοσφαιρικό γήπεδο που υπάρχει για ερασιτεχνικές ομάδες το οποίο συντηρούν οι ίδιες οι ομάδες)
Το ΚΚΕ σημειώνει ακόμα ότι:
«Είναι προφανές ότι οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις αστικών αναπλάσεων σε επιλεγμένα σημεία, συμβάλλουν στο ράλι ανόδου των τιμών των ακινήτων, εμπορικών και κατοικιών, με συνέπεια αυτά να γίνονται πλέον απρόσιτα για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα (εκτόξευση ενοικίων) και να διευκολύνεται έτσι η αλλαγή της χρήσης τους, με στροφή σε πιο κερδοφόρους τομείς». Και προσθέτει:
«Οι αυτοαπασχολούμενοι και μαγαζάτορες της πόλης μπορούν και αυτοί να συγκρίνουν τα εκατομμύρια που δόθηκαν στους μεγάλους ομίλους μέσα στην πανδημία με τα βοηθήματα – ψίχουλα που πήραν οι ίδιοι, και τα δημοτικά τέλη που συνέχιζαν να πληρώνουν τη στιγμή που το εισόδημά τους ήταν στον αέρα. Ειδικότερα οι μαγαζάτορες γύρω από τον νέο σταθμό του Μετρό που είδαν την αδιαφορία απέναντι στα δίκαια αιτήματα τους για έκτακτη στήριξη την στιγμή που η πτώση του τζίρου τους ξεπερνάει σε ορισμένες περιπτώσεις το 90% και κινδυνεύουν με κλείσιμο».
Και καταλήγει αποδίδοντας ευθύνες:
«Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστιες ευθύνες για αυτή την κατάσταση, γιατί από όποιο πόστο κι αν βρέθηκαν, είτε της κυβέρνησης ή της συγκυβέρνησης, είτε της περιφέρειας ή του δήμου, υπηρέτησαν πιστά το σχέδιο στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων μοιράζοντας εκατομμύρια ευρώ μέσω επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων ενώ ταυτόχρονα έβαλαν στον πάγο τις λαϊκές ανάγκες.
Στον δήμο του Πειραιά οι παρατάξεις του Μώραλη και του Βλαχάκου (ΝΔ) που συνδιοικούν έχουν δώσει τα ρέστα τους για την προώθηση αυτής της πολιτικής. Τεράστιες ευθύνες έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ και η παράταξη του στον Δήμο που έχει αναλάβει ρόλο «εργολάβου» σε όλα τα «μεγαλόπνοα» έργα που είναι αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη. Στήριξε τη σύσταση του «Αναπτυξιακού Οργανισμού ΑΕ» του Δήμου, με την προσωπική συμμετοχή του επικεφαλής του στο ΔΣ, που θα προχωρήσει στην απεμπλοκή μιας σειράς έργων από την αποκλειστική ευθύνη των υπηρεσιών του Δήμου. Ψήφισε τα Τεχνικά Προγράμματα του Δήμου για τα έτη 2020 - 2021, όπου περιλαμβάνεται το σχέδιο για μια σειρά από αστικές αναπλάσεις και παρεμβάσεις για τη μετατροπή του Πειραιά σε κόμβο Ενέργειας - μεταφοράς εμπορευμάτων, ναυτιλιακό κέντρο και τουριστικό πόλο (Μικρολίμανο, Άγιος Διονύσιος, πύργος κ.ά.)
»
Καταλήγοντας το ΚΚΕ καλεί το λαό σε συμπόρευση με τα εξής αιτήματα:
    Άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας της Αγ. Σοφιάς με μόνιμους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.
    Σχεδιασμός νέων σχολικών μονάδων ώστε κανένα παιδί να μην κάνει μαθήματα σε κοντέινερ.
    Στήριξη των αθλητικών και των υπόλοιπων συλλόγων της περιοχής αξιοποιώντας την τεράστια σε γηπεδικό και κτιριακό απόθεμα περιοχή της Λεύκας και του Παπαστράτου.
    Αξιοποίηση χώρων όπως ο παλιός κινηματογράφος «Καλιφόρνια» και άλλοι, με υποδομές προσβάσιμες και ανοιχτές για τον λαό της περιοχής.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις