Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Συνάντηση Γ. Μώραλη με το νέο πρέσβη της Κίνας. Τι είπε ο δήμαρχος για τις οχλήσεις από το λιμάνι και τι (δεν) απάντησε ο πρέσβης

Η φωτό παραχωρήθηκε από το Δήμο
Ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις σχέσεις του ΟΛΠ/ Cosco  με τον Δήμο Πειραιά είχε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης με το νέο πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ.
Η συνάντηση έγινε στο Δημαρχείο του Πειραιά και στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η επένδυση της Cosco στο λιμάνι. Επίσης συζητήθηκαν η αδελφοποίηση του Δήμου Πειραιά με τη Σαγκάη  και το Τσινγκτάο ενώ εξετάστηκαν και οι δυνατότητες ανάληψης κοινωνών πρωτοβουλιών στους  τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού αλλά και άλλων μετά το τέλος της πανδημίας.
Για το «καυτό» θέμα των σχέσεων ΟΛΠ/ Cosco, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του δημάρχου, συζητήθηκαν τα εξής:

1.    Ο δήμαρχος τάχθηκε υπέρ της επένδυσης, «τουλάχιστον στο «κομμάτι» που αφορά τα γεωγραφικά όρια του Δήμου  Πειραιά».
2.    Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θετικές εξελίξεις σε σχέση με το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στο ΣΙΛΟ, αλλά και τη δημιουργία του πάρκου αναψυχής, το οποίο θα παραδοθεί από την COSCO στους δημότες του Πειραιά εντός του 2023.
Για το πρώτο θέμα, του Μουσείου, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η χρήση του ΣΙΛΟ για αυτό τον σκοπό κατοχυρωνόταν από τη Σύμβαση Παραχώρησης. Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται για κάποια παραχώρηση της Cosco.
3.    Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι «οι δύο τομείς που ανησυχούν την πόλη, και τίθενται από όλες τις πλευρές στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να κάνουμε εκπτώσεις ή υποχωρήσεις, είναι τα περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά ζητήματα».
«Σ΄ αυτά θέλουμε η διοίκηση της COSCO να «σκύψει» με περισσότερη προσοχή και να συμβάλλει και εκείνη από την πλευρά της στην αντιμετώπισή τους ή έστω στη μη περαιτέρω επιβάρυνση», είπε ο κ. Μώραλης. Και πρόσθεσε:
«Γνωρίζουμε ότι κάθε μεγάλο λιμάνι όπως αυτό του Πειραιά έχει θετικές λειτουργίες για μια πόλη, αλλά οφείλουμε τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις που και αυτές είναι υπαρκτές,  να τις παρακολουθούμε και να καταβάλουμε όλοι μας προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους».
Ωστόσο, ο πρέσβης, όπως φαίνεται, απέφυγε να πάρει οποιαδήποτε δέσμευση για τις οχλήσεις, που προκαλούνται από τη λειτουργία του λιμανιού.
Περιορίστηκε μόνο να πει ότι η COSCO θέλει να ενισχύσει το εταιρικό κοινωνικό προφίλ της, παρεμβαίνοντας και βοηθώντας την τοπική κοινωνία και στον Πειραιά, αλλά και στους άλλους δήμους, καθώς η επένδυση, αλλά και η παρουσία της  COSCO στην Ελλάδα προφανώς θα πρέπει να φέρει οφέλη και για τις τοπικές κοινωνίες.
Τέλος, ο δήμαρχος επεσήμανε στον πρέσβη πως «όταν υπάρχει  μια μεγάλη επένδυση σε εξέλιξη  στην πόλη μας  και μια διαχείριση του λιμανιού για τις επόμενες δεκαετίες από την όποια  εταιρεία, είναι προς το συμφέρον της πόλης  να διατηρεί  η Δημοτική Αρχή καλές σχέσεις, επικοινωνία και να βρίσκεται σε συνεχή διάλογο».

@ (Σχόλιο): Ο δήμαρχος ως μέλος του ΔΣ του ΟΛΠ/Cosco  δεν πρέπει να ενημερώσει για το τι προτίθεται να κάνει η κινέζικη εταιρεία για να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του λιμανιού, όπως ο ίδιος πολύ σωστά τις επεσήμανε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις