Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Δολιοφθορείς έβαλαν εκρηκτικά στον αγωγό υδροδότησης της Αίγινας.Τι έδειξε η αυτοψία. Τα προηγούμενα χτυπήματα

Οι φωτό παραχωρήθηκαν από
την Περιφέρεια Αττικής

 Διαστάσεις «πολέμου» σε βάρος του αγωγού υδροδότησης της Αίγινας παίρνουν τα αλλεπάλληλα κρούσματα δολιοφθορών, που σημειώνονται, χωρίς μέχρι τώρα, οι διωκτικές αρχές να έχουν εντοπίσει τους δράστες.
Ταυτόχρονα, ο Δήμος Αίγινας, η περιφερειακή παράταξη «Δύναμη Ζωής» με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου και ο βουλευτής Α’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας ζητάνε, επιτακτικά, από τις αρμόδιες κρατικές αρχές και την Περιφέρεια να πάρουν μέτρα φύλαξης του αγωγού, με φυσική παρουσία.
Η τελευταία προσπάθεια δολιοφθοράς έγινε, το βράδυ της Τρίτης 19/7, με χρήση εκρηκτικών.
Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Ναυτιλίας, το βράδυ της Τρίτης, κάτοικος της περιοχής Πέρανι στη Σαλαμίνα επικοινώνησε με το τοπικό Λιμεναρχείο και ανέφερε ότι

άκουσε δυνατό κρότο, που συνοδευόταν από έντονη λάμψη μέσα από τη θάλασσα.
Την επόμενη μέρα- σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής- ζήτησε το Λιμεναρχείο από τον μηχανικό Λιμενικών Έργων της αναδόχου Εταιρείας της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού νερού προς την Αίγινα, να γίνει έλεγχος διότι εκεί κοντά διέρχεται ο αγωγός.
Σύμφωνα, πάντα, με την Περιφέρεια, μόλις την Πέμπτη 21/7 (σ.σ. δηλαδή σχεδόν δύο μέρες μετά το συμβάν!!) η ανάδοχος εταιρεία του έργου κινητοποίησε και απέστειλε εξειδικευμένο καταδυτικό συνεργείο με καταγραφικό εξοπλισμό και υποβρύχιο όχημα (ROV), στην περιοχή, με στόχο τη διερεύνηση της κατάστασης.
Από την αυτοψία, όπως έγινε γνωστό, από την Περιφέρεια και τον Δήμο, διαπιστώθηκαν τα εξής:
•    Σε απόσταση 300 μέτρων από την ακτή του Πέρανι Σαλαμίνας και σε βάθος 14 μέτρων εντοπίστηκε σχετική διάρρηξη της προστασίας του αγωγού και μικρής έκτασης διαρροή νερού στην θάλασσα εξαιτίας της χρήσης εκρηκτικών.
Ο Δήμος διευκρίνισε ότι η διαρροή νερού ήταν μικρή και δεν επηρέασε την ομαλή διεξαγωγή της τροφοδοσίας του νησιού της Αίγινας.
Ακόμα, διαπιστώθηκε ότι το κέντρο της έκρηξης είναι μεταξύ δύο γειτονικών λιθοστρωμάτων, τα οποία έχουν τοποθετηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο για την προστασία του αγωγού.
Τέλος, βρέθηκε υπόλειμμα υλικού, που εικάζεται ότι είναι καλώδιο πυροδότησης (φυτίλι).

Οι προηγούμενες ενέργειες
Η  περιφερειακή παράταξη «Δύναμη Ζωής» σε ανακοίνωσή της αφού αναφέρει ότι η περιφερειακή αρχή της Ρένας Δούρου «παρέδωσε σχεδόν κατασκευασμένο τον αγωγό στην επόμενη Περιφερειακή Αρχή Πατούλη, στο εργοτάξιο της Σαλαμίνας, έτοιμο για πόντιση στον πυθμένα του Σαρωνικού» σημείωσε ότι είχε παροτρύνει να ληφθεί «ιδιαίτερη μέριμνα προστασίας του υποθαλάσσιου αγωγού».
«Δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε, με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο του 2020 να λάβει χώρα η πρώτη δολιοφθορά με τρυπάνι, στο εργοτάξιο της Σαλαμίνας», αναφέρει η παράταξη. Και συνεχίζει:
«Σύμφωνα με την απάντηση της Περιφέρειας σε γραπτή σχετική ερώτηση μας, ο ανάδοχος έκανε την καταγγελία στο Λιμεναρχείο Σαλαμίνας, αλλά το πόρισμα για την υπόθεση αυτή εδώ και σχεδόν δυόμισι χρόνια, αγνοείται. Επισημαίνουμε στο σημείο αυτό, ότι η Περιφέρεια δεν προχώρησε από τη μεριά της σε καταγγελία – γιατί άραγε;»
«Το γεγονός αυτό αποτελεί ένδειξη του μειωμένου ενδιαφέροντος της νέας Περιφερειακής Αρχής για ένα τόσο σοβαρό έργο. Αυτή η δολιοφθορά είχε, πέραν της οικονομικής επιβάρυνσης εκατομμυρίων, ως αποτέλεσμα και την καθυστέρηση της αποπεράτωσης του έργου για 10 τουλάχιστον μήνες», υποστηρίζει η ίδια παράταξη. Και σημειώνει:
«Έκρηξη σημειώθηκε εξάλλου και πριν από περίπου 3 μήνες, από την πλευρά του Πέρανι της Σαλαμίνας. Η Δύναμη Ζωής αμέσως υπέβαλε σχετική ερώτηση, αναδεικνύοντας τη σημασία της ανάγκης προστασίας αυτής της τόσο κρίσιμης υποδομής. Μάλλον όμως σε ώτα μη ακουόντων καθώς το κακό τρίτωσε, όπως λέει κι ο λαός».

Ο Θ. Δρίτσας
Μετά το νέο κρούσμα δολιοφθοράς στον αγωγό, ο βουλευτής Α’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ  Θοδωρής Δρίτσας έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Τι πραγματικά συμβαίνει επιτέλους με τον υποθαλάσσιο αγωγό υδροδότησης της Αίγινας, μετά το νέο κρούσμα δολιοφθοράς; Η Περιφέρεια Αττικής και οι κρατικές αρχές, δεν αρκεί μόνο να επιβεβαιώνουν, να διαπιστώνουν, να καταγγέλλουν και να προαναγγέλλουν διερεύνηση και ενδεχόμενες διώξεις. Η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία, οφείλουν άμεσα να παρέμβουν και να εγγυηθούν ότι, ο αγωγός θα προστατευτεί και τέτοια συμβάντα  δεν θα καταγραφούν ποτέ ξανά στο μέλλον.
Το σπουδαίο αυτό έργο υδροδότησης της Αίγινας, έγινε κατορθωτό μετά από επαναλαμβανόμενες αποτυχίες,  όπως όλες και όλοι γνωρίζουν, χάρις στην υπεύθυνη και σοβαρή προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της προηγούμενης διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και της Αντιπεριφέρειας Νήσων, από τη Ρένα Δούρου και τον Τάκη Χατζηπέρο. Οι κάτοικοι της Αίγινας, οι επιχειρήσεις της και οι χιλιάδες φίλοι της και επισκέπτες, δικαιούνται να έχουν απρόσκοπτη υδροδότηση με πλήρη ασφάλεια και μάλιστα, με τιμολόγιο ΕΥΔΑΠ και όχι τιμολόγιο «νερουλάδων» όπως ακόμα δυστυχώς συμβαίνει έξι μήνες μετά τη λειτουργία του αγωγού
».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις