Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Μυστηριώδης εξαφάνιση πλοιάρχου από ελληνόκτητο πλοίο στη Μεσόγειο

Πυκνό μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξαφανίστηκε ο καπετάνιος ελληνόκτητου πλοίου μεταφοράς κοντέινερ, που βρισκόταν εν πλω στη Μεσόγειο.
Οι αστυνομικές αρχές της ισπανικής πόλης Αλχεθίρας (Algeciras), που βρίσκεται στην επαρχία του Κάδιθ, στην Ανδαλουσία, στη δυτική πλευρά του κόλπου του Γιβραλτάρ, ερευνούν, εδώ και μέρες, την υπόθεση, χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχουν μπορέσει να ρίξουν «φως» στην περίεργη εξαφάνιση του πλοιάρχου.
Η υπόθεση άρχισε να… ξετυλίγεται, στις 7 Ιουλίου, οπότε το πλοίο μεταφοράς κοντέινερ «Algeciras Expresses», χωρητικότητας 50790 τόνων,  κατέπλευσε στο ισπανικό λιμάνι και αναφέρθηκε η εξαφάνιση του Φιλιππινέζου πλοιάρχου.
Σύμφωνα με την αρχική αναφορά ο πλοίαρχος εξαφανίστηκε, στις 3 Ιουλίου, ενώ το πλοίο ταξίδευε από το λιμάνι της Γιάλοβα, που βρίσκεται στη θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Κωνσταντινούπολης, με προορισμό τη Ταγγέρη του Μαρόκου. Η εξαφάνιση του πλοιάρχου διαπιστώθηκε ενώ το «Algeciras Expresses» βρισκόταν μεταξύ της Μάλτας και του ιταλικού νησιού Παντελλερία.
Με τον κατάπλου του πλοίου στην Αλχεθίρα οι αρχές έδωσαν εντολή στο πλοίο να παραμείνει αρόδου μέχρι να επιβιβαστεί νέος καπετάνιος. Παράλληλα, επιβιβάστηκαν αστυνομικοί και άρχισαν να διενεργούν έρευνες για την εξαφάνιση του πλοιάρχου.
Όπως έγινε γνωστό λήφθηκαν καταθέσεις από τον υποπλοίαρχο και από τα 28 μέλη του πληρώματος, χωρίς να «φωτιστεί» ιδιαίτερα το μυστήριο.
Παράλληλα έγιναν έρευνες στο σκάφος και ιδιαίτερα στην καμπίνα του αγνοούμενου πλοιάρχου, η οποία βρέθηκε τακτοποιημένη, χωρίς ίχνη κάποιας πάλης και γενικά, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν βρέθηκε κάτι περίεργο στο πλοίο.
Πάντως, αξιοσημείωτο είναι ότι ο καπετάνιος είχε ετοιμάσει σχέδιο πλοήγησης για την 4η Ιουλίου (την επόμενη μέρα της εξαφάνισής του), το οποίο και βρέθηκε.
Το κατασκευής 2002 «Algeciras Expresses», σύμφωνα με την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων Equasis, ανήκει, από τον περασμένο Μάϊο, στην Conbulk Shipmanagement, με γραφεία στον Πειραιά, συμφερόντων Δημ. Δαλακούρα είναι ναυλωμένο στη μεταφορική εταιρεία Hapag-Lloyd και φέρει σημαία Λιβερίας. Για αυτό το λόγο οι ισπανικές αρχές ενημέρωσαν για την υπόθεση τις αρχές της Λιβερίας αλλά και των Φιλιππίνων διότι ο αγνοούμενος ήταν Φιλιππινέζος πολίτης.
Στο πλοίο επιβιβάστηκε Ουκρανός καπετάνιος και στη συνέχεια έγινε, κανονικά, η αναχώρηση από την Αλχεθίρα για να καταπλεύσει, στις 13 Ιουλίου, στη Ταγγέρη, όπου εκφόρτωσε το φορτίο του και αναχώρησε για τη Δυτική Αφρική.

Με πληροφορίες από τα ναυτιλιακά sites  fleetmon, maritime-executive.com και marineinsight

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις