Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

"Χρυσό" φορτίο πιάστηκε από το Λιμενικό να ξεφορτώνεται κρυφά στο Κερατσίνι. Η αξία του στις ξένες αγορές

Η φωτό διατέθηκε από το Αρχηγείο ΛΣ
Ένα φορτίο… χρυσάφι πιάστηκε από όργανα του Λιμεναρχείου Πειραιά ενώ ξεφορτωνόταν, κρυφά, στην προβλήτα έξω από την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου.
Οι λιμενικοί έκαναν «μπλόκο» στο φορτίο και στη συνέχεια εντόπισαν και ακινητοποίησαν το αλιευτικό, από το οποίο εκφορτώθηκε.
Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος από το

εν λόγω αλιευτικό είχαν εκφορτωθεί δώδεκα (12) άτομα ερυθρού τόνου, συνολικού βάρους 1.039 κιλών, χωρίς εντόσθια και αποκεφαλισμένα.
Το φορτίο, αυτό, στο μεγάλο «χρηματιστήριο» των ψαριών, στην Ιαπωνία, όπου η κατανάλωση του ερυθρού τόνου είναι εξαιρετικά δημοφιλής, υπολογίζεται ότι θα είχε αξία μέχρι και 4.779.440 γιέν* (ιαπωνικό νόμισμα), που αντιστοιχεί σε 36.560 δολάρια ή 34.034 ευρώ!
Ωστόσο, αυτό το διάστημα στην χώρα μας απαγορεύεται το ψάρεμα και η εμπορία του ερυθρού τόνου λόγω της εξάντλησης της ποσόστωσης της χώρας μας, που έχει τεθεί με ευρωπαϊκό Κανονισμό.
Έτσι, τα αλιεύματα κατασχέθηκαν, ώστε να δοθούν σε ευαγή ιδρύματα ενώ στο αλιευτικό κινήθηκε η διαδικασία επιβολής κυρώσεων, από τις οποίες οι κυριότερες είναι η αφαίρεση αδείας αλιείας του κυβερνήτη και του σκάφους και η επιβολή προστίμου που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και σε 3.000 €, δηλαδή διόλου αποτρεπτικό για εμπορεύματα με τόσο μεγάλη αξία.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να πούμε ότι ο ερυθρός τόνος λόγω της υπεραλίευσης απειλείται, παγκοσμίως, με εξαφάνιση. Έχει ενταχθεί στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN), με τον χαρακτηρισμό για  τον ερυθρό τόνο του Ειρηνικού (Thunnus orientalis) ως «ευάλωτο»—ένα βήμα καλύτερο από τον «απειλούμενο».

Λίγα λόγια για τον ερυθρό τόνο

 
Η φωτό διατέθηκε από
το Αρχηγείο ΛΣ

Ο ερυθρός τόνος είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γρήγορα ψάρια στον κόσμο.
Το σχήμα τορπίλης και το βελτιωμένο σώμα του επιτρέπουν να αναπτύσσει καλή ταχύτητα. Χρωματισμός - μεταλλικό μπλε από πάνω και αστραφτερό ασημί από κάτω είναι καλό καμουφλάζ.
Τα τεράστια μεγέθη (μέχρι 2 μέτρα μήκος και 250 κιλά βάρος) είναι αποτέλεσμα ακόρεστης όρεξης και ποικίλης διατροφής αυτού του ψαριού.
 Δυστυχώς, το νόστιμο κρέας του ερυθρού τόνου είχε ως αποτέλεσμα την υπεραλίευση και ο πληθυσμός έχει μειωθεί σε κρίσιμα επίπεδα.
Ο ερυθρός τόνος είναι θερμόαιμος (ένα σπάνιο χαρακτηριστικό μεταξύ των ψαριών). Αυτή η ιδιότητα του επιτρέπει να αισθάνεται καλά τόσο στα κρύα νερά της Νέας Γης και της Ισπανίας, όσο και στα τροπικά νερά του Κόλπου του Μεξικού και της Μεσογείου, όπου πηγαίνει για αναπαραγωγή κάθε χρόνο.
Ο ερυθρός τόνος τρέφεται με μικρότερα ψάρια, καθώς και με καρκινοειδή, καλαμάρια και χέλια. Δεν περιφρονεί μερικές φορές το ζωοπλαγκτόν και ακόμη και τα φύκια. Ο μεγαλύτερος τόνος αλιεύτηκε στη Σκωτία και ζύγιζε 670 κιλά.
 Ο ερυθρός τόνος καταναλώνεται από τον άνθρωπο εδώ και αιώνες. Ωστόσο, τη δεκαετία του 1970, η ζήτηση και οι τιμές για το κρέας αυτού του ψαριού αυξήθηκαν σε όλο τον κόσμο και άρχισε η ανεξέλεγκτη αλίευσή του. Ως αποτέλεσμα, τα αποθέματα αυτού του ψαριού έχουν μειωθεί σημαντικά και ο πληθυσμός βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης

Το μεγαλύτερο «χρηματιστήριο» τόνου

Η μεγαλύτερη αγορά του ερυθρού τόνου βρίσκεται στην Ιαπωνία. Η πώλησή του γίνεται στην αντίστοιχη Ιχθυόσκαλα, κάθε πρωί μεταξύ 5.30 και 6.30. Η αγορά ονομάζεται Toysou και άνοιξε, στις 11 Οκτωβρίου 2018, στο τεχνητό νησί Toyosu στον κόλπο του Τόκιο. 

Η θέση των τουριστών στο
δημοπρατήριο ψαριών

Σε αυτήν εγκαταστάθηκαν οι επιχειρήσεις χονδρικής που βρίσκονταν στην παλαιά αγορά Tsukiji, η οποία είχε ξεκινήσει να λειτουργεί το 1935 και οδηγήθηκε σε κλείσιμο αφού είχε ξεσπάσει μια μεγάλη πυρκαγιά και κρίθηκε ακατάλληλη για λόγους υγιεινής.

Βέβαια, όπως λέγεται και εκεί ήταν ρόδινα τα πράγματα, καθώς η διαδικασία για την δημιουργία της νέας μεγάλης ψαραγοράς και της μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων χαρακτηρίζεται ως «αμφιλεγόμενη» και διήρκησε 17 χρόνια!
Η νέα τεράστια αγορά χονδρικής αποτελείται από τρία κύρια κτίρια: δύο κτίρια για θαλασσινά και ένα για φρούτα και λαχανικά. Όλα τα κτίρια συνδέονται μεταξύ τους και με το σταθμό Shijo-mae μέσω διαδρόμων, και οι τουρίστες μπορούν να εισέλθουν σε αυτά κατά μήκος αποκλειστικών διαδρομών και να δουν τη δράση από τα παράθυρα παρατήρησης που βλέπουν στις αίθουσες δημοπρασιών και χονδρικής για τόνο, άλλα θαλασσινά και προϊόντα.
Εδώ, να πούμε ότι η μετάβαση στη δημοπρασία τόνου ήταν ένα από τα μεγάλα τουριστικά αξιοθέατα στο Τόκιο, αλλά από το άνοιγμα των νέων εγκαταστάσεων και λόγω της πανδημίας, δεν υπήρξαν σχεδόν καθόλου επισκέψεις και οι εργαζόμενοι εργάζονται σχεδόν μοναχικά….

Η δημοπρασία της αρχής του χρόνου
Πάντως, λίγες μέρες μετά την Πρωτοχρονιά του 2022 έγινε, κανονικά, η καθιερωμένη πρώτη δημοπρασία της χρονιάς, που θεωρείται ότι δίνει το «στίγμα» της ζήτησης για όλο το έτος.
 

Ερυθρός τόνος. Η φωτό από τη Βίκιπαιδεια

Για αυτό η δημοπρασία ξεκινάει με μια κοινή προσευχή για ευημερούσα χρόνια και στις 5 το πρωί χτύπησε το κουδούνι για να αρχίσουν οι προσφορές για τον καλύτερο φρέσκο και κατεψυγμένο τόνο που αλιεύτηκε στην Ιαπωνία και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Όπως έγινε γνωστό, από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σε αυτή τη δημοπρασία ένας ερυθρός τόνος βάρους 211 κιλών πωλήθηκε για 16,88 εκατομμύρια γιεν (145.400 δολάρια ή 134.937 €), σηματοδοτώντας την πτώση των τιμών, που έχει εμφανιστεί εδώ και τρία χρόνια και αποδίδεται στην πανδημία.
Ο τόνος είχε αλιευτεί κοντά στην Oma, στην ακτή του νομού Aomori, και αποκτήθηκε σε κοινή προσφορά από τον χονδρέμπορο Yamayuki και τον όμιλο Onodera, ιδιοκτήτη αλυσίδας εστιατορίων σούσι που έχει ένα αστέρι Michelin στο όνομά του.
Πέρυσι, ένας ερυθρός τόνος πουλήθηκε για 20,84 εκατομμύρια γιεν (159.468 δολάρια ή 148.449 €) ενώ το 2020 είχε πωληθεί προς 193,2 εκατομ. γιεν (1,8 εκατομμύρια δολάρια ή 1,6 εκατομμύρια ευρώ) κλείνοντας, ουσιαστικά, μια δεκαετή περίοδο, όπου έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις τιμές πώλησης.

*Η τιμή υπολογίστηκε σύμφωνα με τη μέση τιμή του κλεισίματος της 31ης Μαΐου 2022 για ερυθρό τόνο προέλευσης Ιαπωνίας, που ήταν στα 4.600 γιεν το κιλό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις