Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Πως και γιατί έγινε η κατάληψη των δύο ελληνικών πλοίων στο Ιράν. Αγωνία στη ναυτιλιακή κοινότητα

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στη ναυτιλιακή κοινότητα η μεταφορά στη θάλασσα της «πολεμικής» ατμόσφαιρας, που επικρατεί παγκοσμίως και κλιμακώνεται επικίνδυνα μετά την κρίση στην Ουκρανία.
Όπως μεταδίδεται απ’ όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης η κατάληψη των δύο ελληνικών πλοίων από το επίλεκτο Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν είναι η "απάντηση" για την κατάληψη πλοίου, με φορτίο ιρανικό πετρέλαιο, από τις ελληνικές αρχές, μετά από αίτημα των ΗΠΑ.
Έτσι, από την Παρασκευή 27/5 κρατούνται στο Ιράν τα δεξαμενόπλοια «DELTA POSEIDON», χωρητικότητας 157380 τόνων, της εταιρείας Delta Tankers, συμφερόντων Διαμαντή Διαμαντίδη και «PRUDENT WARRIOR», χωρητικότητας 149992 τόνων, της εταιρείας Polembros, συμφερόντων Σπ. Πολέμη.
Όπως έχει γράψει στην ηλεκτρονική σελίδα της η βρετανική ναυτιλιακή εφημερίδα Lloyd’s List το κατασκευής 2017 Prudent Warrior, με πλήρωμα 24 ναυτικούς,  από τους οποίους σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών οι 7 Έλληνες και οι 17 Φιλιππινέζοι, είχε φορτώσει αργό πετρέλαιο από εγκαταστάσεις της Βασόρα του Ιράκ με προορισμό τις ΗΠΑ.
Το κατασκευής 2011 «DELTA POSEIDON», με 25μελες πλήρωμα από τους οποίους μόνο δύο Έλληνες, είχε φορτώσει κατ’ άλλες πηγές στο ίδιο λιμάνι του Ιράκ με το προηγούμενο και κατ’ άλλες στο Κατάρ. Προορισμός του φαίνεται ότι ήταν οι εγκαταστάσεις της Μότορ Όιλ στους Αγίους Θεοδώρους.
Τα δύο πλοία καταλήφθηκαν από Ιρανούς κομάντο, που επιβιβάστηκαν σε αυτά με ελικόπτερα. Εκπρόσωπος της Polembros δήλωσε στη Lloyd’s List ότι ενημερώθηκαν από άλλα ελληνικά πλοία στην περιοχή ότι το «PRUDENT WARRIOR» βρίσκεται τώρα σε ένα αγκυροβόλιο περίπου 11 μίλια μακριά από τις ιρανικές ακτές.
Επισήμως, μεταδόθηκε από Ιρανικά μέσα ότι τα δύο πλοία ακινητοποιήθηκαν από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης λόγω «παραβιάσεων», χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.
Ωστόσο, όλα τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης συνδέουν την κατάληψη των δύο πλοίων με την κατάληψη ενός υπό ιρανική σημαία δεξαμενόπλοιου από την Ελληνική Ακτοφυλακή μετά από αίτημα των ΗΠΑ.
Το κατασκευής 2003 δεξαμενόπλοιο είναι ρωσικών συμφερόντων ονομάζεται «LANA» (πρώην PEGAS), χωρητικότητας 115527 τόνων και μέχρι την 1η Μαΐου 2022 έφερε ρωσική σημαία, την οποία εκείνη την μέρα άλλαξε και ύψωσε την ιρανική. Το φορτίο του ήταν ιρανικό πετρέλαιο και έτσι μετά από αίτημα των ΗΠΑ το φορτίο κατασχέθηκε και μεταφορτώθηκε σε άλλο δεξαμενόπλοιο για να μεταφερθεί στις ΗΠΑ. Στο μεταξύ, το LANA παραμένει αγκυροβολημένο νότια της Εύβοιας.
Οι ελληνικές αρχές έκαναν ήδη διάβημα διαμαρτυρίας προς το Ιράν αλλά στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα έχει προκληθεί έντονη ανησυχία καθώς η μεταφορά της κρίσης των σχέσεων ΗΠΑ και Ισραήλ φαίνεται να περνάει στην θάλασσα, με κίνδυνο να υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες για τα πλοία και τα πληρώματά τους.

Τα ναυτεργατικά σωματεία
Οι ενώσεις μηχανικών (ΠΕΜΕΝ) και κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής «Ο Στέφενσον» σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «το συμβάν αυτό, απ’ ότι φαίνεται, συνδέεται με το περιστατικό που είχαμε πριν μερικές μέρες στην Κάρυστο, με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου, που μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο δεσμεύτηκε, με εντολή των ΗΠΑ και λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε Ρωσία, Ιράν»
«Η κυβέρνηση  έχει την αποκλειστική ευθύνη για αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ζωή των ναυτεργατών», υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, τα δύο σωματεία. Και προσθέτουν:
«Επιβεβαιώνονται για μία ακόμα φορά οι επισημάνσεις μας ότι η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία πυροδοτεί επικίνδυνες εξελίξεις για όλους τους λαούς, όπως και για τους ναυτεργάτες που λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος, έχουν πληρώσει πολύ ακριβά, ακόμα και με τη ζωή τους τα ταξίδια σε εμπόλεμες ζώνες.
Απαιτούμαι την άμεση παρέμβαση από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Ναυτιλίας, για τον απεγκλωβισμό των ναυτεργατών των δύο δεξαμενοπλοίων και τον ασφαλή επαναπατρισμό τους.
Άμεσα λήψη μέτρων για την προστασία της ασφάλειας και της ζωής των πληρωμάτων στην περιοχή του Περσικού
»

Επικίνδυνη κλιμάκωση

Η βρετανική εφημερίδα «the guardian» σε δημοσίευμά της για την κατάληψη των δύο τάνκερ αναφέρει, ορισμένα περιστατικά, τα οποία δείχνουν μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «με τις συνομιλίες μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Τεχεράνη και οι εχθροί της είναι έτοιμοι να καταφύγουν στη βία για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους». Και υπογραμμίζει
•    «Το ιρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ένα «ατύχημα» στο συγκρότημα υψίστης ασφαλείας Parchin την Τετάρτη, το οποίο σκότωσε έναν μηχανικό και τραυμάτισε έναν άλλο.
Οι New York Times ανέφεραν την Παρασκευή ότι επρόκειτο για επίθεση με drones αυτοκτονίας, που ταίριαζε σε ένα μοτίβο ισραηλινών επιχειρήσεων εναντίον ιρανικών στρατιωτικών και πυρηνικών υποδομών.
Η έκθεση ανέφερε ότι η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στόχευε σε μια εγκατάσταση όπου το Ιράν αναπτύσσει τη δική του τεχνολογία drone.
(…) Εάν επιβεβαιωθεί, η επίθεση στο Παρτσίν θα σηματοδοτήσει μια απότομη άνοδο στον κρυφό πόλεμο με drone μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.
Τον Φεβρουάριο, το Ισραήλ αναφέρεται ότι έστειλε έξι drones με τετρακόπτερα για να χτυπήσουν μια ιρανική στρατιωτική εγκατάσταση κατασκευής drone κοντά στην πόλη Kermanshah. Σε αντίποινα, το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση σε κτίρια εντός του Ιράκ τα οποία πίστευε ότι χρησιμοποιούνταν από τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών για να εξαπολύσουν την επίθεση στο Κερμανσάχ
»
•    «Σύμφωνα με τους Times, το Ισραήλ ενημέρωσε επίσης τις ΗΠΑ ότι βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία ενός συνταγματάρχη του IRGC, Sayyad Khodai, ο οποίος πυροβολήθηκε από ένοπλους με μοτοσικλέτες καθώς έβγαινε από το αυτοκίνητό του έξω από το σπίτι του στην Τεχεράνη την Κυριακή.
Ένας ανώνυμος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών φέρεται να είπε ότι το Ισραήλ είχε σκοπό τη δολοφονία να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση προς την Τεχεράνη να σταματήσει να στοχοποιεί Ισραηλινούς πολίτες στο εξωτερικό.
Την Πέμπτη, ο διοικητής του IRGC, ταγματάρχης Hossein Salami, είπε ότι θα υπάρξει απάντηση στη δολοφονία. «Οι εχθροί μας πρέπει να περιμένουν», είπε.
«Οι αντιδράσεις μας θα είναι σκληρές και σίγουρα θα κάνουμε τον εχθρό να μετανιώσει για τη δράση του», είπε ο Salami, σύμφωνα με το Press TV
».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις