Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Απεργία στο εμπορικό λιμάνι Πειραιά: " Μας δίνουν αύξηση τόση για να αγοράσεις ένα σουβλάκι"!

Φωτό από παλαιότερη απεργία
«Νεκρό» είναι σήμερα το εμπορικό λιμάνι, στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, που διαχειρίζεται η ΣΕΠ- Cosco, μετά από την απόφαση των εργαζόμενων, οι οποίοι ανήκουν στη DPORT, να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία.
Η απόφασή τους, όπως αποτυπώνεται σε ανακοίνωση, της Ένωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) υπαγορεύτηκε από την στάση της εργοδοσίας κατά τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ).
Συγκεκριμένα, η εργοδοσία, σύμφωνα με το Σωματείο, προσέφερε αύξηση, που «κυμαίνεται από 6% έως 10% που σε πραγματικά νούμερα είναι με 3-4 ευρώ την ημέρα ανά  ειδικότητα δηλαδή με απλά λόγια ίσο με την αξία που κάνει πλέον ένα σουβλάκι και ένα μπουκαλάκι νερό που θα τσακώνονται ποιος θα το πρωτοφάει σε μια οικογένεια»!
Την ίδια ώρα,

η ΣΕΠ και η DPORT καταγράφουν θεαματικές αυξήσεις κερδών.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΣΕΠ, για τις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, η κερδοφορία αυξήθηκε πέρυσι σε 31,76 εκατ. δολάρια, από 19,45 εκατ. Δολάρια δηλαδή +63,3%!», αναφέρει το Σωματείο υπογραμμίζοντας ότι «την ίδια στιγμή κόβεται το ρεύμα, το νερό σε πολλούς από εμάς, την ίδια στιγμή η  επίσκεψη σε ένα σούπερ μάρκετ πλέον μοιάζει με επίσκεψη σε χρυσοχοείο».
«Σε συνάδελφο έκοψαν το νερό για 250 ευρώ πριν λίγες ημέρες ενώ σε άλλον με μισθό 1100 ευρώ ήρθε η ΔΕΗ 1300 ευρώ με 3 παιδιά και ενοίκιο 370 με αποτέλεσμα να μην έχει να φάει», αναφέρει το Σωματείο. Και προσθέτει:
«Με πληθωρισμό που τρέχει κοντά στο 10% , με τη βενζίνη να είναι σαν χρυσός βγαίνει η εργοδοσία να μας δώσει ψίχουλα. (…) Έχουν το θράσος να κοκορεύονται για τεράστιες αυξήσεις 8% κατά μέσο όρο, όταν η πραγματικότητα είναι ότι μόνο αν βάλουν την προσαύξηση των νυχτερινών βαρδιών που είναι 25% , με το 1/3  των βαρδιών μας να είναι νύχτα αν τηρούσαν απλά τη νομιμότητα θα είχαμε καθαρή αύξηση 8,3%. Μην νομίζουν ότι μας δουλεύουν ψιλό γαζί και κάνουν και τους χουβαρντάδες στις πλάτες μας»
«Με τη σημερινή μας (χτεσινή) μαζική Συνέλευση, εκατοντάδες συνάδελφοι μπροστά στα γραφεία και τα μάτια των στελεχών της εργοδοσίας απέρριψαν  και επέστρεψαν με το πιο αποφασιστικό τρόπο την κοροϊδία των 3-4 ευρώ την ημέρα. Με το πληθωρισμό να τρέχει με τα μπούνια κάθε μήνα, μόνο οι αυξήσεις σε βενζίνη, ψωμί και ρεύμα, είναι πολλαπλάσιες από όλη την «αύξηση» που προτείνει η εργοδοσία.
Άλλωστε γι αυτό καταφέρνει και βγάζει τόσα κέρδη, γιατί κλέβει το δικό μας ιδρώτα.
Να μας φέρουν μια ΣΣΕ που να διασφαλίζει την επιβίωση μας και την αξιοπρέπεια γιατί εμείς φέραμε το λιμάνι στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης και δεκάδες εκατομμύρια στους μετόχους της COSCO και της DPORT
», καταλήγει το Σωματείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις