Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Πως ο Πειραιάς παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάδειξη του θέματος της κατεχόμενης Αμμοχώστου;

Τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε, από τις 8 μέχρι τις 10 Απριλίου, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.
Σε δηλώσεις του, μετά την επιστροφή του, στον Πειραιά ο κ. Μώραλης αναφέρθηκε, με οξύ τρόπο, στην αδράνεια της διεθνούς κοινότητας για την κατοχή της Κύπρου.
Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος «η πιο συγκλονιστική εμπειρία που αποκομίσαμε από την επίσκεψή μας, ήταν στην περίκλειστη πόλη της κατεχόμενης Αμμοχώστου όπου μου δημιουργήθηκαν δυο συναισθήματα: κατάθλιψη και στεναχώρια από την εικόνα μιας ερημωμένης για 48 χρόνια πόλης, όπου οι νόμιμοι κάτοικοι της δεν μπορούν καν να επισκεφτούν τις κατοικίες τους. Απορία και εκνευρισμό όταν αντιλαμβάνεσαι ότι η παγκόσμια κοινότητα και τα θεσμοθετημένα όργανά της, αντιμετωπίζουν με δυο μέτρα και δυο σταθμά παρόμοιες καταστάσεις. Σωστός ξεσηκωμός και αποφάσεις σε σχέση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αδιαφορία για την παράνομη κατοχή της Αμμοχώστου και τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΟΗΕ».
Ο δήμαρχος συνοδευόταν από την αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Αθηνά Γλύκα- Χαρβαλάκου.
Το ταξίδι έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας των αδελφοποίησης του Πειραιά με την Αμμόχωστο και στην διάρκειά του ο δήμαρχος Πειραιά είχε συνάντηση με τον ομόλογό του της κατεχόμενης πόλης Σίμο Ιωάννου.
Από τις ανακοινώσεις των δύο Δήμων και τις δηλώσεις του κ. Μώραλη προκύπτει ότι οι δύο πλευρές εκτός από το θέμα της αδελφοποίησης «συμφωνήθηκε η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως είναι η πολιτιστική και αθλητική δράση αλλά και η διαφώτιση για το θέμα της Αμμοχώστου μέσα από κοινές ενέργειες», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου Αμμοχώστου.
Να σημειωθεί ότι εδώ και χρόνια έχουν αδελφοποιηθεί τα Επιμελητήρια των δύο πόλεων και γι’ αυτό στη συνάντηση κλήθηκε και συμμετείχε ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Αμμοχώστου Γιώργος Μαυρουδής.
«Η αρχή των συζητήσεών μας έγινε με αφορμή την επί σειρά ετών αδελφοποίηση των δυο επιμελητηρίων των δυο πόλεων και από την κοινή επιθυμία μας, ώστε συνδέοντας τις δυο πόλεις, αυτό να συμβάλει στην περαιτέρω διεθνοποίηση του προβλήματος της παράνομης κατοχής της πόλης της Αμμοχώστου και να μεγαλώσει την οικογένεια των πόλεων, οι οποίες στηρίζουν τα δίκαια αίτημα των Κύπριων δημοτών της Αμμοχώστου», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μώραλης. Και πρόσθεσε:
«Παράλληλα, είναι βέβαιο ότι μπορούμε από κοινού να αναλάβουμε πρωτοβουλίες στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς ανεξάρτητα από την παράνομη κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου, η Δημοτική αρχή, η οποία αναγκαστικά εδρεύει στην πόλη της Λεμεσού, συνεχίζει να στηρίζει αυτούς τους τομείς μέσα από σημαντικά σωματεία, κρατώντας με αυτόν τον τρόπο την συνοχή των δημοτών της πόλης, οι οποίοι βέβαια κατοικούν εδώ και 48 χρόνια σε άλλες πόλεις της Κύπρου»
Στη διάρκεια του ταξιδιού ο κ. Μώραλης είχε ολιγόλεπτες συναντήσεις με τους Δημάρχους Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα και Αγίας Νάπας κ. Χρίστο Ζαννέττου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις