Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Απίστευτο αρχαίο εύρημα ανάμεσα σε παλιά πράγματα σε αποθήκη σπιτιού στον Πειραιά! Τι δείχνει

Η φωτό παραχωρήθηκε από
το Δήμο Πειραιά

Μια νέα επιτύμβια στήλη του 4ου αιώνα π.Χ παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.
Πρόκειται για τη στήλη της Δορκάδος, όπως έχει ονομαστεί, καθώς, όπως αναγράφεται στην επιγραφή, που συνοδεύει την παράσταση, η γυναίκα ονομάζεται Δορκάς, που σημαίνει ελαφίνα.
Η επιτύμβια στήλη βρέθηκε, ανάμεσα σε παλιά και άχρηστα αντικείμενα, σε μια σκοτεινή αποθήκη εγκαταλελειμμένης, ισόγειας, προσφυγικής κατοικίας στον Πειραιά, από τον κ. Νικόλαο Σεφεριάδη, στον οποίο περιήλθε η οικία με κληρονομιά.
Η στήλη βρέθηκε

σπασμένη σε δύο τμήματα και ακουμπισμένη στον τοίχο με τέτοιο τρόπο ώστε να μη φαίνεται η ανάγλυφη παράστασή της
Χωρίς δεύτερη σκέψη ο κ. Σεφεριάδης επικοινώνησε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά και Νήσων (ΕΦΑΠΝ) για την παράδοσή της.
Η στήλη απεικονίζει έναν άνδρα και μια γυναίκα, πιθανόν συζύγους, με τρόπο, που δεν είναι συνηθισμένος.
«Είναι μοναδικός ο τρόπος με τον οποίο ο γλύπτης απέδωσε την ένταση των συναισθημάτων που απορρέουν κατά τη σκηνή του αποχωρισμού ενός ζευγαριού. Στα επιτύμβια σήματα της εποχής αυτής συνηθίζεται να αποδίδονται οικογενειακές σκηνές αποχαιρετισμού ανάμεσα σε εκείνον που φεύγει και στα αγαπημένα του πρόσωπα, τη γυναίκα, τον σύζυγο, τους γονείς, τα παιδιά, ακόμα και την πιστή θεραπαινίδα της οικογένειας, με έντονη έκφραση συναισθημάτων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ανδρομάχη Καπετανοπούλου, αρχαιολόγος της ΕΦΑΠΝ.Και πρόσθεσε:

Η φωτό είναι από το site της ΕΦΑΠΝ

«Επιπλέον, στην περίπτωση της στήλης της Δορκάδος εντυπωσιάζει ο τρόπος με τον οποίο η γυναίκα κοιτάζει τον σύντροφό της με αγάπη, τρυφερότητα και ερωτισμό στο βλέμμα. Κι εκείνος, όμως, ανταποκρίνεται με ανάλογο βλέμμα μέσα στο οποίο συμπυκνώνεται όλη η προηγούμενη κοινή τους ζωή και αναδύεται η υπόσχεση ότι θα ξανανταμώσουν στον άλλο κόσμο».
«Η μελέτη και ερμηνεία των αττικών επιτύμβιων σημάτων του 4ου αι. π.Χ. έχει μεγάλη σημασία καθώς σε αυτά αποτυπώνονται οι αντιλήψεις του Αθηναίου πολίτη για τη ζωή αλλά και για το επέκεινα», κατέληξε η ίδια.
Η τελετή παρουσίασης της νέας επιτύμβιας στήλης έγινε, στις 16/3, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, βουλευτών κ.α.
«Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι  το έκθεμα αυτό βρέθηκε σε μια κατοικία, ο  νέος ιδιοκτήτης της οποίας, το παρέδωσε στις Αρχές. Του αξίζουν συγχαρητήρια και μακάρι να βρει μιμητές», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του κ. Μώραλης. Και πρόσθεσε:
«Το γεγονός ότι η παρουσίαση της επιτύμβιας στήλης εντάχτηκε στον  εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας είναι επίσης μια σημαντική πρωτοβουλία. Γιατί και το ίδιο το εύρημα έχει κάποια αναφορά σε αυτό. Δείχνει με ένταση και πολύ γλαφυρότητα τη σχέση άνδρα και γυναίκας, την εκτίμηση και τον σεβασμό, πράγματα που συζητάμε ακόμα και σήμερα, με την έμφυλη βία, η οποία δυστυχώς υπάρχει και στις μέρες μας»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις