Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Ποια μεγάλη εταιρεία της επιβατηγού Ναυτιλίας απολύει 800 ναυτεργάτες! Με βιντεοκλήση έμαθαν την απόλυση

Πρωτοφανές μπαράζ ομαδικών απολύσεων ναυτεργατών καταγγέλλουν τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία!
Η ψυχρότητα της εταιρείας αποκαλύπτεται, ακόμα, από το γεγονός ότι στους ναυτεργάτες ανακοινώθηκε η απόλυσή τους μέσω βιντεοκλήσης, που τους ενημέρωνε, μαζικά, ότι «σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα της απασχόλησής τους» στα πλοία της εταιρείας!
Τα παραπάνω αποκάλυψαν με ανακοίνωσή τους οι ενώσεις Μηχανικών (ΠΕΜΕΝ), κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής «Στέφενσων», ναυτομαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και πληρωμάτων ρυμουλκών- ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ), στην οποία κατήγγειλαν «την απόφαση της ναυτιλιακής εταιρείας P&O Ferries, με έδρα το Ντόβερ της Αγγλίας, να προχωρήσει στην απόλυση 800 ναυτεργατών, με σκοπό να τους αντικαταστήσει με φθηνότερους ναυτεργάτες, μέσω πρακτορείων».
Μετά την λήψη του μηνύματος για την απόλυσή τους «κάποιοι ναυτεργάτες αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα πλοία τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν από αυτά με ισχυρές δυνάμεις καταστολής».
«Παράλληλα, τα μέλη του συνδικάτου RMT μπλόκαραν την κυκλοφορία στο Ντόβερ, ως απάντηση στις 800 απολύσεις που ανακοίνωσε η P&O Ferries. Η εταιρεία, σε απάντηση των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, ανέφερε κυνικά ότι «ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά δεν θα ήταν βιώσιμη η επιχείρηση χωρίς τις αλλαγές»!!!», αναφέρει η ανακοίνωση των τεσσάρων σωματείων.
Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι η P&O Ferries είναι μια βρετανική ναυτιλιακή εταιρεία που εκμεταλλεύεται πλοία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ιρλανδία και την Ηπειρωτική Ευρώπη (Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία). Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2002 μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών εντός της P&O. Από το 2019 ανήκει στην DP World με έδρα το Ντουμπάι. Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα στόλο από 17 επιβατηγά πλοία, που έχουν υψωμένες διάφορες σημαίες.
Συνεχίζοντας τα τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία επισημαίνουν τα εξής:
«Αυτή είναι η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, που μοναδικό και αποκλειστικό κίνητρο έχει το κέρδος και σ' αυτό υποτάσσονται τα πάντα. Η ανθρώπινη ζωή στο σύστημα της εκμεταλλευτικής βαρβαρότητας δεν έχει την παραμικρή αξία. Οι εργαζόμενοι ζουν καθημερινά με την απειλή της απόλυσης, τη βία της ανεργίας να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους.
Επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι ανάπτυξη με κριτήριο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του δεν μπορεί να υπάρξει, όσο τα μονοπώλια κυριαρχούν στην οικονομία, όσο η παραγωγή κινείται με γνώμονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Για να αποκτήσει η ανθρώπινη ζωή αξία και νόημα, για να λειτουργεί  η κοινωνία με σκοπό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών μόνο ένας δρόμος υπάρχει, η οργάνωση και ο συλλογικός αγώνας των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους σε δουλειά, μισθό, Συλλογικές Συμβάσεις.
Στην επίθεση εργοδοτών, κυβερνήσεων, απαντάμε με ισχυροποίηση των συνδικάτων για να ξεφορτωθούμε αυτά τα παράσιτα που θεωρούν τους εργάτες αναλώσιμο είδος. Ο ναυτεργάτης, ο εργάτης, ο εργαζόμενος μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει.   
Επιτακτική είναι η ανάγκη για οργάνωση και  ανάπτυξη της ταξική πάλης από τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, ενάντια στη βία και την τρομοκρατία του κεφαλαίου. Στη βία των εργοδοτών απάντηση είναι η οργάνωση και ο συλλογικός αγώνας των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους.
Τα ναυτεργατικά σωματεία της Ελλάδας ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας στην Βρετανία και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις κινητοποιήσεις τους και στο Συνδικάτο RMT.    Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας
»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις