Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Ντοκιμαντέρ του ΚΚΕ για τη Μακρόνησο, «Νταχάου της Μεσογείου». Το πρόγραμμα προβολών στον Πειραιά

Το νέο ντοκιμαντέρ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για το κολαστήριο της Μακρονήσου θα προβληθεί σε αίθουσες, στους Δήμους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.
Οι προβολές του ντοκιμαντέρ, που έχει τίτλο «Μακρόνησος: Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά» διοργανώνονται από τη Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ και αρχίζουν την Κυριακή 12/12 στις 11 το πρωί στον κινηματογράφο «Σινεάκ», στον Πειραιά. Την ίδια ώρα (11 το πρωί) θα γίνει προβολή στον Κορυδαλλό και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνουν προβολές σε Κερατσίνι και Πέραμα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 103 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και σε συνέχεια της δημιουργίας οπτικοακουστικών παραγωγών του προηγούμενου διαστήματος, πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία νέου ντοκιμαντέρ για το κολαστήριο της Μακρονήσου, με τίτλο: «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά»


                                Βίντεο από εκδήλωση του ΚΚΕ για την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ
Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο σε 36 αληθινές μαρτυρίες, που δίνουν με λεπτομερή περιγραφή τη σειρά των γεγονότων, με στοιχεία, αλλά και ονόματα. Οι μαρτυρίες αυτές είναι φόρος τιμής στους αγωνιστές της Μακρονήσου, του αποκαλούμενου «Νταχάου της Μεσογείου». Εκεί όπου οι μηχανισμοί καταστολής τελειοποιήθηκαν, η βία συστηματοποιήθηκε και οι πολιτικά διωκόμενοι έζησαν τη μεγαλύτερη αναμέτρησή τους όχι μόνο με τον ταξικό αντίπαλο, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό με μοναδικό σκοπο να υποταχθούν, να δηλώσουν μετάνοια, να αποκηρύξουν το ΚΚΕ και τις ιδέες τους.
Σπουδαίοι Έλληνες ηθοποιοί δίνουν τη φωνή τους και αφηγούνται με συνταρακτικό τρόπο προσωπικές μαρτυρίες αγωνιστών, που μαρτύρησαν πάνω στο νησί και οι οποίες ξεδιπλώνουν μπροστά στα μάτια μας μέχρι πού μπορεί να φτάσει η φρικαλεότητα των δημίων, αλλά και το μεγαλείο των αγωνιστών.
Φωτίζουν την ανελέητη σύγκρουση των δύο κόσμων, αυτού που αγωνίζεται για να έρθει το νέο και εκείνου που χρησιμοποιεί κάθε μέσο, ακόμη και τις εν ψυχρώ δολοφονίες, για να μείνουν τα πράγματα ως έχουν.
Με πλήθος αρχειακών, φωτογραφικών και οπτικοακουστικών τεκμηρίων, σκίτσων, έργων τέχνης, μουσικής και ποίησης που γράφτηκε στη Μακρόνησο ή και μετά, για αυτό το κολαστήριο, γίνεται προσπάθεια ο θεατής να αντιληφθεί στην ολότητά του το τι εστί «Μακρόνησος».

Το πρόγραμμα των προβολών
Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών στην περιοχή του Πειραιά έχει ως εξής:
ΚΥΡΙΑΚΗ 12/12, 11πμ, Κινηματογράφος «ΣΙΝΕΑΚ», Πειραιάς
ΚΥΡΙΑΚΗ 12/12, 6μμ, Αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Περάματος
ΚΥΡΙΑΚΗ 12/12, 6μμ, Πολιτιστικό κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ», Κερατσίνι – Αμφιάλη
ΚΥΡΙΑΚΗ 18/12, 6μμ, Πολιτιστικό κέντρο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ», Κερατσίνι – Ταμπούρια
ΚΥΡΙΑΚΗ 12/12, 11πμ, Κινηματογράφος «ΣΙΝΕ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ», Κορυδαλλός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις