Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε ο πολιούχος του Πειραιά Άγιος Σπυρίδωνας. Η ιστορία της εκκλησίας

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στον Πειραιά ο πολιούχος της πόλης Άγιος Σπυρίδωνας ο θαυματουργός.
Επίκεντρο του εορτασμού η ιστορική εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στην Ακτή Μιαούλη, όπου το Σάββατο το απόγευμα τελέστηκε χοροστατούντος του μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ η Ακολουθία του Εσπερινού και το πρωί της Κυριακής τελέστηκε Θεία λειτουργία.
Κατά τον εσπερινό το κήρυγμα έγινε από τον αρχιμανδρίτη Δανιήλ Ψωινό, ο οποίος έκανε λόγο για πανήγυρη «που λαμποκοπά, που στέλνει παντού και μοιράζει παντού φως και Ευλογία Χριστού». «Πανήγυρις φωτεινή και συμπόσιον ιερόν» στο οποίο είμαστε όλοι καλεσμένοι από τον Άγιο Σπυρίδωνα, είπε ο π.Δανιήλ επισημαίνοντας εξ αρχής πως βρεθήκαμε όλοι «με επικεφαλής τον Επίσκοπό μας, για να τιμήσουμε τον εορταζόμενο Άγιο, τον πολιούχο της πόλεως και της Μητροπόλεώς μας».
«Πολλοί είναι οι εσωτερικοί λόγοι που μας παρακίνησαν να υπερβούμε τις δυσκολίες των ημερών και της εποχής – αλλά σήμερα και του καιρού – για να τιμήσουμε το ιερό τούτο τέμενος που κοσμεί αιώνες και Ευλογεί αιώνες την πόλη του Πειραιώς, το ιερόν τούτο Μοναστήριον» σημείωσε, ο ίδιος.
Το πρωί της Κυριακής μετά την θεία λειτουργία έγινε παρουσία των τοπικών αρχών λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνα.

Η ιστορία της εκκλησίας

Ο σημερινός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα θεμελιώθηκε, στις 12 Δεκεμβρίου 1865, ανήμερα της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνα. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η δημαρχιακή περίοδος του Λουκά Ράλλη
Λίγες ημέρες νωρίτερα σε εφημερίδες της εποχής διαβάζουμε πρόσκληση της επιτροπής, που είχε συσταθεί για την ανακαίνιση της εκκλησίας, στην οποία αναφέρεται:
«Την προσεχήν Κυριακήν 12 του παρόντος μηνός, εορτήν του Αγίου Σπυρίδωνος, καθ΄ήν ως γνωστόν πανηγυρίζει ο εν Πειραιεί επ’ ονόματι του Αγίου τούτου τιμώμενος αρχαίος ιερός ναός, μετά την θείαν λειτουργίαν θέλει τεθή ταυτοχρόνως και ο πρώτος θεμέλιος λίθος του ανακαινισθησομένου ευρύτερον οικοδομήματος του ιερού τούτου Ναού, επ, ονόματι του ιδίου Αγίου και προς γνώσιν των χριστιανών».
Η εκ βάθρων ανακαίνιση του ναού ολοκληρώθηκε το 1873 επί δημαρχίας Δημητρίου Μητσόπουλου

Για να διαβάσετε αναλυτικό ιστορικό της Μονής του Αγίου Σπυρίδωνα και της εκκλησίας πατήστε εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις