Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Πως θα αξιοποιηθεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Οι διαφωνίες ΔΕΗ- Δήμου και η συζήτηση στη Βουλή

Διαφωνία υπάρχει μεταξύ της ΔΕΗ και του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας για τον τρόπο αξιοποίησης του ιστορικού εργοστασίου, στον Άγιο Γεώργιο, με το εμβληματικό φουγάρο του.
Αυτό αποκαλύφθηκε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά σε συζήτηση στην Βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Τρύφωνα Αλεξιάδη για το θέμα της αξιοποίησης του εργοστασίου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι.
Η συζήτηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα καθώς η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί κατ’ αρχήν την πρόταση του Δήμου για την αξιοποίηση του εργοστασίου. Ωστόσο, φάνηκε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της ΔΕΗ ως ιδιοκτήτριας του χώρου και του Δήμου για το πως θα γίνει αυτή η αξιοποίηση.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον υφυπουργό:
«Ο Δήμος Κερατσινίου (…) προτείνει την αποκατάσταση, τη συντήρηση και την επανάχρηση του συνόλου των κτηριακών εγκαταστάσεων, να δημιουργηθούν τεχνολογικές υποδομές για κέντρο εκπαίδευσης, εκθεσιακός χώρος, υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων και αναψυκτήριο»
«Η ΔΕΗ τι λέει στην πρόταση του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας; Υποστηρίζει ότι είναι αποσπασματική και ότι η πρόταση του δήμου δεν συνεκτιμά κρίσιμους παράγοντες, όπως τις νέες βιώσιμες χρήσεις και λειτουργίες των παλαιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, τον τρόπο ανάδειξης και αξιοποίησης, τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων δράσεων και κάποια άλλα στοιχεία που η ΔΕΗ θεωρεί σημαντικά»
.
Οι ενέργειες του Δήμου και οι… αργές κινήσεις της υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού
« (…) , Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2020, ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας υπέβαλε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αίτημα χαρακτηρισμού ως νεότερου μνημείου τμήματος του συγκροτήματος του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αγίου Γεωργίου, με ένα συνοπτικό τεύχος συνημμένο της ιστορικής του εξέλιξης (…)
Για να αξιολογηθεί και προκειμένου να αξιολογηθεί η υπαγωγή ή μη αυτού του συγκροτήματος στον ν.3028/2002 για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς η αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Δήμο Κερατσινίου και Δραπετσώνας αλλά και με τη ΔΕΗ, ώστε να γίνει η απαραίτητη συλλογή στοιχείων
».
«(…) Τι έκανε, λοιπόν, αυτή η υπηρεσία; Μιλάει και με τις δύο πλευρές. (...) Και με τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, αλλά και με τη ΔΕΗ ώστε να γίνει η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων που θα οδηγήσει την υπηρεσία αυτή να συντάξει την έκθεση τεκμηρίωσης», ανέφερε ο υφυπουργός.
Ωστόσο, όπως φαίνεται η…. ταχύτητα των κινήσεων της υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν εξαιρετικά αργή. Χρειάστηκε να περάσουν 9 μήνες για να ξεκινήσει να ζητάει έγγραφα από τα αρχεία της ΔΕΗ.
«Ήδη, στις 18 Ιουνίου 2021, πριν από μερικούς μήνες, ζήτησε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού έγγραφα και στοιχεία από το αρχείο της ΔΕΗ έτσι ώστε να τεκμηριώσει την ιστορική εξέλιξη και τη σημασία του σταθμού για την ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο για το συγκεκριμένο σημείο», ανέφερε ο κ. Αμυράς. Και πρόσθεσε:
«Ακολούθησαν δύο συναντήσεις της υπηρεσίας αυτής με εκπροσώπους της ΔΕΗ, με μηχανικούς της ΔΕΗ και με εξουσιοδοτημένο μελετητικό γραφείο έτσι ώστε να γνωρίζει το Υπουργείο τι έχει στο μυαλό της η ΔΕΗ ως ιδιοκτήτρια του χώρου. Η ΔΕΗ ενημέρωσε για τις προθέσεις που έχει να συνταχθεί ένα σχέδιο ευρύτερης αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του ΑΗΣ Κερατσινίου.
Από ’κει και πέρα τον Ιούλιο φέτος πάλι η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού ζήτησε τη συνδρομή του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας. Ζήτησε και από εκείνους στοιχεία. Και τη δική τους οπτική. Επίσης, ζήτησε από τη ΔΕΗ τη δυνατότητα πρόσβασης κλιμακίου για να κάνουν αυτοψίες. Μεγάλος ο χώρος και πολλά διαφορετικά κτήρι
α».

Οι ενέργειες της ΔΕΗ
Από την πλευρά της ΔΕΗ, όπως ανέφερε ο υφυπουργός ξεκίνησαν «να ετοιμάζουν και σε σύντομο χρόνο θα έχουν ολοκληρώσει μία συνολική μελέτη για τις εγκαταστάσεις και το μέλλον τους. Ιδιαιτέρως η μελέτη αυτή μας ενημέρωσαν ότι θα λαμβάνει υπ’ όψιν την ιδιαίτερη σημασία του χώρου από ιστορική και πολιτιστική άποψη, τα πραγματικά περιβαλλοντικά και χωροταξικά δεδομένα και τις αναπτυξιακές προοπτικές του ακινήτου και της ευρύτερης περιοχής».
Ακόμα «η δε διοίκηση της ΔΕΗ μας διεμήνυσε {στο Υπουργείο} ότι η δική της προμελέτη, η υλοποίησή της -αφού συνταχθεί, θεωρηθεί και εγκριθεί η ολοκληρωμένη μελέτη- και τα δικά της σχέδια είναι ευρύτερης σημασίας από την πρόταση του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας. Μας υποσημείωσε ότι βεβαίως θα αξιοποιήσει με βιώσιμο, αειφορικό, πράσινο τρόπο και απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του χώρου, τον πολιτισμό και το περιβάλλον, τα περιουσιακά της στοιχεία».

Οι επόμενες κινήσεις για να «γεφυρωθεί» το χάσμα

«Στις αρχές του νέου έτους, σε λίγους μήνες, δηλαδή, θα έχει ολοκληρώσει την προμελέτη που οδηγεί στη μελέτη», συνέχισε ο υφυπουργός. Και προανήγγειλε διάλογο όλων των εμπλεκομένων λέγοντας ότι «θα συζητήσουν όλοι οι φορείς, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας και βεβαίως η ΔΕΗ και θα εκτιμήσουν τις ιδέες και τις προτάσεις του δήμου».
«Άρα (…) στο προσεχές διάστημα θα έχουμε ένα ξεκάθαρο πεδίο για συζήτηση: πώς βλέπει η ΔΕΗ την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων με ευρύτερο, όμως, βλέμμα, ποια είναι η πρόταση του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, πώς αυτά τα δύο θα γεφυρωθούν, πώς αυτά τα δύο θα αξιοποιηθούν, ώστε να έχουμε το απόσταγμα μιας νέας αναπτυξιακής πράσινης και αειφορικής εικόνας και αξιοποίησης του συγκεκριμένου ακινήτου», κατέληξε ο υπουργός.

Λίγα λόγια για την ιστορία του εργοστασίου
Για την ιστορία του κτηρίου ο κ. Αμυράς υπογράμμισε τα εξής:
«Το ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι ξεκίνησε να παράγει ρεύμα το 1928 και αφού λειτουργούσε με φυσικό αέριο κυρίως, ως εφεδρική μονάδα, σταμάτησε τη λειτουργία του οριστικά το 2012.
Το κτηριακό συγκρότημα του ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και μάλιστα, διακρίνεται από καινοτομίες της εποχής του, που υπάρχουν σε αντίστοιχα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στη Μεγάλη Βρετανία. Απλώς θέλω να κάνω μια πρώτη αποτύπωση, να έχουμε όλοι την ίδια βάση.
Σήμερα τα κτήρια έχουν διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό και στο μεγαλύτερό τους μέρος ως προς τα μορφολογικά τους στοιχεία. Υπάρχουν φθορές σε κάποια, κυρίως στις στέγες
».
Νωρίτερα ο βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Τρύφωνας Αλεξιάδης είχε επισημάνει τα εξής:
« {είναι} ένας ιστορικός χώρος όπου δόθηκαν μάχες για να μην καταστραφεί το εργοστάσιο με τα στρατεύματα του ΕΛΑΣ απέναντι στα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα και είναι μια από τις περιοχές όπου τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα ηττήθηκαν και αιχμαλωτίστηκαν.
Θα είναι, λοιπόν, μια ιστορική ύβρις ένας χώρος στον οποίο Έλληνες πατριώτες έδωσαν τη ζωή τους για να μην καταστραφεί, τώρα πλέον που δεν χρησιμοποιείται σωστά σαν εργοστάσιο της ΔΕΗ, να καταστραφεί για οικονομικούς ή για οποιουσδήποτε άλλους λόγου
ς».

Οι «μπηχτές» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και για περιβάλλον στη Β’ Πειραιά

 

Στη διάρκεια της συζήτησης παρότι έγινε σε συναινετικό κλίμα δεν έλειψαν και οι «μπηχτές» ανάμεσα στον Τρύφωνα Αλεξιάδη και στον υφυπουργό Περιβάλλοντος.
Η αρχή έγινε από τον κ. Αμυρά, που θέλησε, με έμμεσο τρόπο, να απαντήσει στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση πακέτου μετοχών της ΔΕΗ σε ξένο fund.
«Η περίπτωση του παλιού εργοστασίου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία (…) να δούμε με ποιον τρόπο θα αλλάξουμε τον χαρακτήρα της {περιοχής},  με ποιον τρόπο θα δώσουμε ανάσα στο επιβαρυμένο περιβαλλοντικά τοπίο και να αποτελέσει και ένα τοπόσημο για το Κερατσίνι, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που η ΔΕΗ μπαίνει σε μια νέα εποχή, που είδαμε ότι άντλησε πάρα πολλά χρήματα χωρίς να επιβαρύνει κανένα φορολογούμενο, τα οποία χρήματα θα πάνε όλα στην απολιγνιτοποίηση και σε επενδύσεις σε ΑΠΕ, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
«Ευτυχώς, λοιπόν, που δεν βρίσκεται πια στα πρόθυρα της χρεοκοπίας η ΔΕΗ, όπως έφτασε μέχρι πριν από δύο-δυόμισι χρόνια», είπε ο υφυπουργός.
Η απάντηση του κ. Αλεξιάδη ήταν άμεση και είχε ευθεία στόχευση στα σχέδια της Περιφέρειας Αττικής για την δημιουργία εργοστασίου καύσης στο Σχιστό, για το οποίο βρίσκεται σε κινητοποιήσεις ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας.
«Αφού η ΔΕΗ, κύριε Υπουργέ, είναι σε τόσο καλή οικονομική κατάσταση δεν μπορεί ένας χώρος ο οποίος επιβάρυνε την υγεία των κατοίκων μιας περιοχής που έχει επιβαρυνθεί και με άλλες δραστηριότητες, όπως ο χώρος της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, όπως ο χώρος της Ψυττάλειας, όπως ο χώρος της χωματερής που είχε κλείσει και δεν θα αφήσουμε να ξανανοίξει με τη μια ή την άλλη μορφή», ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης. Και πρόσθεσε:
«Δεν μπορεί, λοιπόν, η ΔΕΗ να επικαλείται τώρα οικονομικά προβλήματα ή να πει οτιδήποτε άλλο. Διότι το να επικαλεστεί η ΔΕΗ οικονομικά προβλήματα σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα πουλήσει τον χώρο. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Τώρα, λοιπόν, που τα οικονομικά της ΔΕΗ είναι ανθηρά, όπως μας εξηγήσατε εσείς, πρέπει η ΔΕΗ να προχωρήσει σε αυτό το οποίο ορίζουν τα πρωτόκολλα συνεργασίας και έχουν δεσμευτεί τα Υπουργεία, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο απέναντι στον δήμο και στους κατοίκους της περιοχής γι’ αυτό το ζήτημα».
«(…) να είστε σίγουροι θα συναινέσουμε σε οτιδήποτε είναι θετικό για την περιοχή. Και να είστε επίσης βέβαιος ότι θα αντιδράσουμε πολύ δυναμικά, όπως ξέρουμε στον Πειραιά από αγώνες, σε οτιδήποτε αρνητικό για την περιοχή», ξεκαθάρισε ο βουλευτής Β’ Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις