Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Πειραιάς: Τι θα πληρώσουν το 2022 για δημοτικά τέλη καταστήματα, περίπτερα. Οι μεγαλύτερες μειώσεις

Μειώσεις «δύο ταχυτήτων», με ευνοημένα τα καταστήματα του κέντρου της πόλης και του Μικρολίμανου, ετοιμάζεται να εφαρμόσει, για το 2022, στα δημοτικά τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα κ.λπ η δημοτική αρχή του Πειραιά.
Αντίθετα, «παγωμένα» και χωρίς καμία μείωση παραμένουν τα τέλη για τους «κουλουράδες» και τους άλλους πλανόδιους μικροπωλητές.
Σε ότι αφορά τα καταστήματα, σύμφωνα με την απόφαση, που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και θα τεθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι μειώσεις στα δημοτικά τέλη προβλέπεται για όλα τα καταστήματα και τα περίπτερα να φθάσουν στο 5,26%, προφανώς για να πάρουν «ανάσες», έστω και μικρές, από την οικονομική «ασφυξία» στην οποία έχουν περιέλθει.
Ωστόσο, σε ορισμένα καταστήματα στις «ακριβές ζώνες» του κέντρου και του Μικρολίμανου οι μειώσεις θα φθάσουν ακόμα και στο 66,6%, διαμορφώνοντας συνθήκες εξαιρετικά ευνοϊκές.
Για παράδειγμα, τα τέλη για τραπεζοκαθίσματα σε εστιατόρια, ψαροταβέρνες και καφετέριες στην Ακτή Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, από τον Ν.Α.Σ. μέχρι τον Ι.Ο.Π διαμορφώνονται σε 24,60 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο τον χρόνο ενώ το 2021 ήταν 41 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (μείωση 66,6%)!
Ανάλογα μεγάλη μείωση κατά 33,3% θα έχουν τα δημοτικά τέλη για τραπεζοκαθίσματα σε εστιατόρια, ψαροταβέρνες και καφετέριες στην Ακτή Αθηνάς Δηλαβέρη από τον Ιερό Ναό Μυρτιδιωτίσσης έως τον Ν.Α.Σ, που από 42 € ανά τετραγωνικό μέτρο διαμορφώνονται σε 31,50 € ανά τετρ. μέτρο.
 
Σε άλλα παραλιακά καταστήματα η μείωση περιορίζεται στο 5,26%.
Έτσι, για τα καταστήματα στην Ακτή Κουντουριώτου και Αλεξάνδρου Παπαναστασίου (πρώην Βασ. Παύλου) ανοίγει η «ψαλίδα» καθώς μέχρι τώρα βρίσκονταν στα ίδια περίπου επίπεδα με τα άλλα των παραπάνω δρόμων με τέλη 48 € ανά τετραγωνικό μέτρο τον χρόνο και τώρα θα πληρώνουν τέλος 45,60 € ανά τετρ, μέτρο.
Το ακριβότερο τέλος παραμένει στην Ακτή Μουτσοπούλου καθώς ανέρχεται στα 54,15 € ανά τετραγ. μέτρο ενώ το φθηνότερο είναι στην Ακτή Θεμιστοκλέους με 29,45 € ανά τετρ. μέτρο, όπως και στις Ακτές Ξαβερίου, Μιαούλη, Ποσειδώνος, Καλλιμασιώτη, Κονδύλη, Τζελέπη και οδός Αριστείδου από ακτή Ποσειδώνος έως είσοδο ΟΛΠ.
Και το παράδοξο ενώ στην Ακτή Ποσειδώνος και Τζελέπη το τέλος είναι 29,45 € ανά τετραγ. μέτρο στην παρακείμενο πλατεία Καραϊσκάκη το τέλος είναι 24,70 € ανά τετρ. μέτρο.
Στους «ευνοημένους» από τις μεγάλες μειώσεις είναι και τα καταστήματα πλατεία Κοραή, στα οποία γίνεται μείωση στα τέλη κατά 11,11%. Ωστόσο, η πιο κεντρική πλατεία της πόλης παραμένει και η ακριβότερη με τα τέλη να διαμορφώνονται για τα τραπεζοκαθίσματα στα 63.90 € ανά τετραγ. μέτρο τον χρόνο από 71 € ανά τετραγ. μέτρο.
Πιο ακριβή χρέωση (66,50 € ανά τετραγ. μέτρο) υπάρχει για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφετέριες, ουζερί κ.λπ) που βρίσκονται στην οδό Σωτήρος Διός α) στον κοινόχρηστο χώρο των παρόδιων στοών από Φίλωνος έως Γρηγορίου Λαμπράκη και β) από Γρηγόρη Λαμπράκη έως Βούλγαρη.
Σημαντική μείωση κατά 11,11% γίνεται και στα τέλη στους πεζόδρομους α) στην οδό Παύλου Μπακογιάννη (πρώην Αγίου Κωνσταντίνου), από την οδό Κολοκοτρώνη έως την Ηρώων Πολυτεχνείου και β) στην οδό Κολοκοτρώνη, από Βασιλ. Γεωργίου έως Τσαμαδού, που διαμορφώνονται από τα 70 € ανά τετραγ. μέτρο τον χρόνο στα 64,80€ ανά τετραγ. μέτρο.
Τέλος μεγάλη μείωση κατά 26,6% επέρχεται στις άδειες κατάληψης κοινόχρηστου χώρου με κάδους οικοδομικών υλικών, που διαμορφώνεται από 19 € ανά τετραγ, μέτρο την εβδομάδα σε 15 € ανά τετραγ. μέτρο.

Πως προτείνει η Οικονομική Επιτροπή να διαμορφωθούν τα δημοτικά τέλη των καταστημάτων το 2022

Καμία μείωση στους «κουλουράδες»
Αντίθετα, με τα καταστήματα με άλλη απόφαση η Οικονομική Επιτροπή εισηγείται τον Κανονισμό τελών υπαίθριου εμπορίου, που αφορά τα τέλη που καταβάλλουν κουλουράδες, μικροπωλητές κ.α.. Σε αυτά δεν επέρχεται καμία μείωση και παραμένουν στα ίδια υψηλά επίπεδα με το 2021.

Πως προτείνεται να διαμορφωθούν τα δημοτικά τέλη μικροπωλητών το 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις