Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Παμπειραϊκό "ΟΧΙ" στη μεταβίβαση επιπλέον 16% των μετοχών του ΟΛΠ στη Cosco. Συγκέντρωση στο Πασαλιμάνι

 Ενώ έχει αρχίσει να «ανάβει» η συζήτηση στη Βουλή για την συμφωνία παραχώρησης του επιπλέον 16% των μετοχών του ΟΛΠ στη Cosco προγραμματίζεται, τη Τετάρτη το απόγευμα, στο Πασαλιμάνι μεγάλη συγκέντρωση φορέων και συνδικάτων.
Κύριο σημείο, στο οποίο εδράζεται η αντίθεση κομμάτων και φορέων στη κυβερνητική συμφωνία είναι το εξής:

•    Ο ΟΛΠ/ Cosco δεν υλοποίησε με δική του ευθύνη το σύνολο των προβλεπόμενων επενδύσεων, ώστε να του παραχωρηθεί το 16% των μετοχών, όπως προβλέπει η αρχική Σύμβαση Παραχώρησης.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής κατήγγειλαν με έμφαση το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο, που προωθεί για κύρωση η κυβέρνηση για την παραχώρηση του «πακέτου» των μετοχών αναφέρεται ότι οι προβλεπόμενες επενδύσεις δεν έγιναν χωρίς να ευθύνεται ο ΟΛΠ/ Cosco.
Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης κατέθεσε έκθεση του ανεξάρτητου μηχανικού, στην οποία καταλογίζεται ευθύνη στον ΟΛΠ για τη μη υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων.
«Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, θα καταθέσω στα Πρακτικά - ειλικρινά για να λάβουν γνώση οι βουλευτές της πλειοψηφίας και να κρίνουν τη στάση τους ιδίως οι βουλευτές της Α΄ και Β’ Πειραιά, αλλά και για την προστασία του κυρίου Πλακιωτάκη και του κυρίου Σταϊκούρα την τελευταία στιγμή - τις εκθέσεις του ανεξάρτητου μηχανικού, από τις οποίες για μία προς μία τις υποχρεωτικές επενδύσεις ο ανεξάρτητος μηχανικός σε ανύποπτο χρόνο, ρίχνει όλο το βάρος της ευθύνης, μα όλο το βάρος της ευθύνης, στον ΟΛΠ COSCO για την μη υλοποίησή τους, για τη μη πρόοδό τους», ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο κ. Ραγκούσης. Και τόνισε:
«Είναι φοβερό, δηλαδή, αυτό που πάει να συμβεί είναι ένα έγκλημα για τις κοινωνίες του Πειραιά, για την πραγματική οικονομία του λιμανιού, για την ναυπηγοεπισκευή».

Συλλαλητήριο
Την παραχώρηση του πακέτου των μετοχών του 16% του ΟΛΠ καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους σωματεία, φορείς, δημοτικές παρατάξεις, συλλογικότητες κ.α.
Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) σε ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Σήμερα η κυβέρνηση παρόλο που δεν έχει υλοποιηθεί η υποχρέωση των
επενδύσεων, την οποία προέβλεπε η σύμβαση παραχώρησης, παραχωρεί το 16% των μετοχών, που είχε συμφωνηθεί, με ρήτρα την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών
επενδύσεων.
Τα μεγάλα λόγια περί ανάπτυξης ξεχάστηκαν !!!!!
Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά το ποια αξία έχουν οι διακηρύξεις περί επενδύσεων και ανάπτυξης από την κυβέρνηση, αλλά και συνολικά το πολιτικό σύστημα
».
Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι η ΟΜΥΛΕ δεν καλεί για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τετάρτης. Αντίθετα πρόσκληση για συμμετοχή απευθύνει η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ και το σωματείο εργαζομένων στον προβλήτα ΙΙ και ΙΙΙ.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει σε συμφωνία με την COSCO για την παραχώρηση επιπλέον του 16% των μετοχών του ΟΛΠ Α.Ε. χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες υποχρεώσεις», αναφέρει η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ. Και προσθέτει:
«Είναι μια εξέλιξη ενάντια στις ανάγκες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας και γενικότερα του λαού του Πειραιά. Με την προτεινόμενη τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης χάνονται έσοδα για το ελληνικό δημόσιο από τα μερίσματα του 16%, καθυστερούν περαιτέρω τα απαραίτητα έργα όπως αυτά που θα βελτιώσουν τις υποδομές και συνθήκες για τους συναδέλφους εργαζόμενους στη Ζώνη και δεν διασφαλίζεται το επίπεδο των ελαχίστων παρεχόμενων υπηρεσιών»
«Η COSCO μέσω του ΟΛΠ και της ΣΕΠ είναι ουσιαστικά ο μεγαλύτερος εργοδότης στην ευρύτερη περιοχή και οι πρακτικές της επηρεάζουν τη μισθωτή εργασία συνολικά στο λιμάνι του Πειραιά και δείχνουν την τάση. Είναι λοιπόν σημαντικό να επικρατήσουν σε ΟΛΠ, ΣΕΠ, Ν/Ζ θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις με διασφαλισμένα δικαιώματα και ασφαλείς συνθήκες εργασίας και γι’αυτό θα συνεχίζουμε να παλεύουμε.      
Οι εργολαβικές σχέσεις εργασίας που κυριαρχούν ειδικά στο τέρμιναλ ΣΕΠ δημιουργούν ανισότητες, κατακερματισμό στους συναδέλφους ενώ παράλληλα δυσκολεύουν την συλλογική δράση και οργάνωση. Συνολικότερα όμως, οι δυσμενείς αλλαγές στην εργατική νομοθεσία από την κυβέρνηση όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα μας αλλά δημιουργούν ευνοϊκότερες συνθήκες για την εργοδοτική αυθαιρεσία και φέρνουν συνεχώς σε χειρότερη θέση τους εργαζόμενους σε όλη τη χώρα
», καταλήγουν οι λιμενεργάτες..
Στο συλλαλητήριο καλούν ακόμα οι ναυτεργατικές ενώσεις μηχανικών (ΠΕΜΕΝ), κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής «Ο Στέφενσων», ναυτομαγείρων, πληρωμάτων ρυμουλκών, συνταξιούχων ΝΑΤ, το Συνδικάτο Μετάλλου, η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Όλους» κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις