Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Η Ιταλία απαγόρευσε τη προσέγγιση μεγάλων κρουαζιεροπλοίων στη Βενετία

Πανόραμα από το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας
Η φωτό είναι από το wikipedia

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη την απόφασή της να απαγορεύσει την είσοδο όλων των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στη περίφημη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, η οποία επίσης ανακηρύχθηκε ως εθνικό μνημείο.
Η απόφαση χαρακτηρίζεται ως μέτρο για την προστασία του απειλούμενου οικοσυστήματος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού.
Η έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο αυτής της μείζονος απόφασης έρχεται μετά από μια σοβαρή απειλή από την UNESCO για τη τοποθέτηση της Ιταλίας σε μαύρη λίστα, σε περίπτωση που

η χώρα αποτύχει να απαγορεύσει την είσοδο κρουαζιερόπλοιων στα ύδατά της. Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Dario Franceschini, στη δήλωσή του είπε: «Η επέμβαση δεν θα μπορούσε πλέον να καθυστερήσει».
Ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο όπως το MSC Sinfonica που προσέγγισε στο λιμάνι της Βενετίας το 2019, πριν από την πανδημία η οποία  έπληξε τη βιομηχανία της κρουαζιέρας, δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να εισέλθει στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.
Υποκύπτοντας στις απαιτήσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων και των περιβαλλοντολόγων, η απαγόρευση για κρουαζιερόπλοια στα κανάλια του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, χωρητικότητας άνω των 25.000 τόνων, τίθεται σε ισχύ από την 1η Αυγούστου. Η νομοθεσία προβλέπει επίσης την παροχή αποζημίωσης στις εταιρείες κρουαζιέρες και στους εργαζομένους τους, των οποίων οι επιχειρήσεις είναι πιθανό να πληγούν περισσότερο.
Πολλοί από την άλλη πλευρά πιστεύουν ότι η απόφαση μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία που υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την τουριστική βιομηχανία. Πιστεύουν ότι ο περιορισμός της εισόδου πλοίων μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία της εύθραυστης οικολογίας και της απειλούμενης κληρονομιάς της πόλης.
Οι εναλλακτικές λύσεις για την είσοδο των τουριστών έχουν εξεταστεί εδώ και πολύ καιρό. Νωρίτερα φέτος έχει ψηφιστεί νομοθεσία που υποστηρίζει την κατασκευή νέων σημείων ελλιμενισμού για μεγάλα κρουαζιερόπλοια ακριβώς έξω από τη διάσημη λιμνοθάλασσα. Προς το παρόν, συνιστάται η προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων χωρητικότητας άνω των 40.000 τόνων στο βιομηχανικό λιμάνι της Μαργκέρα, αλλά η έλλειψη υποδομών στην τοποθεσία ακύρωσε αυτή τη λύση.

Πηγή: fleetmon.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις