Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στον πανηγυρίζοντα καθεδρικό ναό Αγίας Τριάδας Πειραιά

Φωτό αρχείου
Με κάθε λαμπρότητα και την δέουσα εκκλησιαστική τάξη, τηρουμένων όλων των μέτρων που προβλέπονται από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, τιμήθηκε τη Κυριακή η Εορτή της Πεντηκοστής στον Πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, Χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πειραιώς Σεραφείμ.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η

Ακολουθία του Εσπερινού της Γονυκλισίας, στο τέλος της οποίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε «σε αυτή την υπέροχη ημέρα, την γενέθλιο ημέρα της Αγιας μας Εκκλησίας, το Πανάγιον Πνεύμα να μας ενδυναμώνει και να μας χαρίζει την Ειρήνη της πίστεως εν τω συνδέσμω της αγάπης και της κοινωνίας πάντων. Χρόνια πολλά και Ευλογημένα».
Το απόγευμα με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων που προβλέπονται για την καταπολέμηση της πανδημίας, τελέστηκε στον Πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς η Ακολουθία του Εσπερινού.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π.Δανιήλ Ψωίνος, ο οποίος αρχικά, στηριζόμενος στην υμνολογία της εορτής επεσήμανε πως «εορτάζουμε και πανηγυρίζουμε το γεγονός της Πεντηκοστής, δηλαδή την επιδημία, την έλευση, τον ερχομό του Παρακλήτου».
Τόνισε  πως «ο Παράκλητος είναι το Πανάγιον Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, του μόνου αληθινού Θεού», συμπληρώνοντας ότι είναι «ένας Θεός στην ουσία, αλλά Τρισυπόστατος: Πατήρ, Υιός και Άγιον Πνεύμα».
Σημείωσε πως το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος «μπαίνει στην Εκκλησία, εμφανίζεται στην ζωή μας, στην κοινωνία, στην καθημερινότητά μας και στην ψυχή μας» και αναφερόμενος στο γεγονός αυτό καθεαυτό της ελεύσεως του Παρακλήτου τόνισε πως «το Πανάγιον Πνεύμα ονομάζεται Παράκλητος γιατί έρχεται να μας παραμυθήσει, να μας παρηγορήσει». Σε όλες τις δύσκολες περιπτώσεις της ζωής, το Πανάγιο Πνεύμα έρχεται και γίνεται βοηθός και συναντιλήπτωρ και παραστάτης «στα δύσκολα βήματα της ζωής μας και ιδιαίτερα της πνευματικής μας ζωής», συμπλήρωσε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο π.Δανιήλ, υπογραμμίζοντας πως το Άγιο Πνεύμα φανερώθηκε με τη μορφή γλώσσας και «μίλησε στη γλώσσα μας και εννοήσαμε όλα εκείνα τα βαθιά μυστήρια που αφορούν στη σωτηρία μας», επεσήμανε πως εμφανίστηκε ως πύρινη γλώσσα «για να φανερώσει αυτή ακριβώς την φύση του Θεού που είναι όντως φωτιά».
Το πρωί της Δευτέρα στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος εψάλη η Ακολουθία του Όρθρου και στην συνέχεια τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Μητροπολίτου Πειραιώς, Σεραφείμ.

Με πληροφορίες από τον επίσημο διαδικτυακό τόπο της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις