Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

Τιμήθηκε η Πρωτομαγιά από τον ΣΥΡΙΖΑ στο Πασαλιμάνι. Γιατί ανεγέρθηκε εκεί το Μνημείο Πεσόντων Εργατών

Οι φωτό διατέθηκαν από τη
ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά

Με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Πεσόντων Εργατών στο Πασαλιμάνι τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά το πρωί του Μ. Σαββάτου 1η Μαΐου η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Πειραιά, και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά.
«Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού συμπίπτει χρονικά με το πιο βάρβαρο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εργαλειοποιεί πλήρως τις δύσκολες αυτές συνθήκες προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Και προστίθεται:

«Η κυβέρνηση με τις αντεργατικές ρυθμίσεις της θέλει να μας γυρίσει 135 χρόνια πίσω, καταργώντας το 8ωρο, θεσμοθετώντας απλήρωτες υπερωρίες, αυξάνοντας το ετήσιο όριο υπερωριακής απασχόλησης, προωθώντας τις ατομικές συμβάσεις αντί των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων και απελευθερώνοντας τις καταχρηστικές απολύσεις.
» Παράλληλα, η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση κηρύσσει τον πόλεμο στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, με τον περιορισμό της απεργίας, την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και την περαιτέρω υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).
» Ο αγώνας για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, για ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας, για βελτίωση της δημόσιας Παιδείας και για αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος που θα παρέχει τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους και όλες, θα είναι νικηφόρος
».
Η ανακοίνωση καταλήγει με την προτροπή- πρόσκληση για συμμετοχή στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση και στα συλλαλητήρια της 6ης Μαΐου:
«Στη μεγάλη απεργία της 6ης Μαΐου ο κόσμος της εργασίας και οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας θα δώσουν δυναμική απάντηση στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να διαλύσει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών», αναφέρεται χαρακτηριστικά

Το μνημείο των Πεσόντων Εργατών στο Πασαλιμάνι

Το μνημείο των Πεσόντων Εργατών στο Πασαλιμάνι έχει κατασκευαστεί από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στη μνήμη των 11 εργατών, που έχασαν την ζωή τους σε μια αιματηρή επέμβαση στρατού και αστυνομίας για να διαλύσει μια εργατική κινητοποίηση στον Πειραιά στις 22 Αυγούστου 1923
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις είχαν αρχίσει δύο μήνες νωρίτερα μετά την υποτίμηση της λίρας Αγγλίας, που αποτελούσε διεθνώς το βασικό συναλλακτικό νόμισμα, οδηγώντας πολλές βιομηχανίες να προχωρήσουν σε μειώσεις παραγωγής, απολύσεις ή και μειώσεις μισθών, ενώ η ακρίβεια «καλπάζε».
Έτσι, σε εργοστάσια και πλοία δημιουργούνται επιτροπές διεκδικώντας να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι και να μη μειωθούν οι μισθοί τουλάχιστον μέχρι να ελεγχθεί η ακρίβεια.
Μια μεταγενέστερη στατιστική του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας έδειχνε ότι το 1923 ο δείκτης ακρίβειας είχε ανέλθει στις 1.181 μονάδες (από 341 το 1920), ενώ ο δείκτης μισθού ήταν μόλις στο 778,77 (πηγή: πειραϊκή εφημερίδα «Θάρρος», φ. 2/1/1935).
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν με την διοργάνωση του μεγάλου συλλαλητηρίου στον Πειραιά στις 22 Αυγούστου, που τελικά βάφτηκε στο αίμα από την επέμβαση δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας.
Για να διαβάσετε ένα ιστορικό αφιέρωμα των απεργιακών κινητοποιήσεων εκείνης της εποχής, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών (ένθετο «Νησίδες») την Πρωτομαγιά του 2018 πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις