Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Με τη κατασκευή δύο γηπέδων ξεκινάει η ανάπλαση του παλαιού νεκροταφείου Νέαπολης. Τι άλλο θα γίνει

Η φωτό παραχωρήθηκε από τον Δήμο
Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη

 Με την κατασκευή δύο γηπέδων, ενός μπάσκετ και ενός τένις, ξεκινάει το έργο της ανάπλασης των 46 στρεμμάτων του παλαιού νεκροταφείου της Νεάπολης.
Το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 600.000 €, αφορά στο νότιο τμήμα του παλαιού νεκροταφείου, πίσω από το 19ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας.
Η ανάπλαση της τεράστιας έκτασης, που με την ολοκλήρωσή της θα αποτελέσει ένα πόλο πρασίνου και αναψυχής υπερτοπικής σημασίας, ξεκίνησε με πρωτοβουλία του δημάρχου Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη που βρήκε θερμή ανταπόκριση από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή.
Έτσι, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιήθηκε

αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την αξιοποίηση του χώρου. Στον διαγωνισμό κατατέθηκαν 19 έγκυρες μελέτες και τα αποτελέσματα με τη βράβευση των νικητών ανακοινώθηκαν, τον Δεκέμβριο του 2016, σε εκδήλωση στο Δημαρχείο Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη.
Στη συνέχεια Περιφέρεια και Δήμος συγχρηματοδότησαν την εκπόνηση οριστικής μελέτης συνολικού κόστους 587.336 € (οι 400.000 € διατέθηκαν από την Περιφέρεια και τα υπόλοιπα χρήματα από τον Δήμο).
Το αντικείμενο της μελέτης ήταν ο συγκερασμός των προτάσεων του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών και η εκπόνηση των ανάλογων τεχνικών και οικονομοτεχνικών μελετών, με στόχο την αναβάθμιση της περιοχής και τη βελτίωση του αστικού τοπίου, με τη δημιουργία ενός υπερτοπικού πόλου πρασίνου, αναψυχής και αθλητισμού.
Έτσι, στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται να δημιουργηθούν:
 

•    διάφοροι ανοιχτοί χώροι συγκέντρωση κοινού με ιδιαίτερη ταυτότητα (πλατείες, καθιστικά, σκιασμένοι χώροι κ.λπ.),
•    ένα αναψυκτήριο χωρητικότητας περίπου 150 θέσεων,
•    ένα ανοιχτό γήπεδο καλαθοσφαίρισης, μια πίστα mountain bike (πιθανόν αντικαταστάθηκε από το γήπεδο τένις), μια παιδική χαρά,
Ακόμα προβλέπεται:
•    η απομόνωση του χώρου των χωνευτηρίων με δυνατότητα πρόσβασης μόνο από την οδό Ποταμού και λειτουργίας τους ως τόπος μνήμης,
•    η διαμόρφωση χώρου «Πράσινου Σημείου»,
•    η οργάνωση δικτύου πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, διαδρόμου για τζόκινγκ, χώρου για χρήση ‘Πάρκου Οικόσιτων Ζώων’ κ.ά.
Είναι λοιπόν προφανές ότι με τα δύο γήπεδα, που θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, αποτελούν την αρχή της μεγάλης ανάπλασης.
Άλλωστε, ο δήμαρχος Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης σε δήλωσή του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «παράλληλα με τα δυο γήπεδα θα προχωρήσουμε και σε παρεμβάσεις με στόχο την εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης».
«Θέλω να πιστεύω, συνέχισε ο ίδιος,  ότι μέσα στο καλοκαίρι αυτός ο δημόσιος ανοιχτός χώρος θα είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους κατοίκους .Είναι η αρχή για μια σειρά έργων που έχουν προγραμματιστεί συνολικά στο παλαιό νεκροταφείο Νεάπολης αναβαθμίζοντας αισθητά τη γειτονιά και το περιβάλλον».
«Το συγκεκριμένο έργο ήταν δέσμευσή μας όταν ολοκληρώσαμε την κατασκευή του 19ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας. Η πανδημία και η γραφειοκρατία καθυστέρησαν την έναρξη των εργασιών για ένα χρόνο. Είναι κοινή πεποίθηση ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ποιότητα ζωής αν αυτή δε συνοδεύεται από περιβαλλοντική ισορροπία. Γι’αυτό το λόγο και στη μελέτη έχει συνυπολογιστεί η αξιοποίηση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος», κατέληξε ο κ. Ιωακειμίδης.

@ (Σχόλιο) Προς Γ. Ιωακειμίδη (Νίκαια): Δήμαρχε, στο δελτίο τύπου, η ανακοίνωση του έργου έγινε με μόλις 38 λέξεις εάν αφαιρέσουμε τη δήλωση. Δεν ξέρω το σκεπτικό, που επέλεξες ένα τόσο «φτωχό» δελτίο τύπου για ένα τόσο «πλούσιο» και μεγάλο έργο. Προσωπικά, πάντως, πιστεύω ότι ήταν απαραίτητη η αναφορά στο ιστορικό του έργου, όχι για να πάρουν τα εύσημα, που τους αναλογούν η προηγούμενη και η σημερινή περιφερειακή αρχή, αλλά για να γίνει κατανοητό στο δημότη και να αναδειχτεί πόσες προσπάθειες και πόσο χρόνο χρειάστηκε η δημοτική αρχή για να καταφέρει να βάλει σε τροχιά υλοποίησης αυτό το μεγάλο έργο. Γνώμη μου…..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις