Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Ημέρες Θάλασσας στον Πειραιά από 28/5 έως 6/6. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Η γνώμη του pireas2day.blogspot

 Για 7η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιούνται, από τις 28 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου, οι «Ημέρες Θάλασσας 2021», σε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους.
Το πρόγραμμα του φετινού εορτασμού έχει ως επίκεντρο, όπως έγινε γνωστό από τον Δήμο, «την ιστορία, τον πολιτισμό, τη ναυτιλία, την παράδοση και τον αθλητισμό της πόλης σε ένα πανόραμα εκδηλώσεων με τη συμμετοχή και την υποστήριξη φορέων, εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων».
Συγκεκριμένα στις φετινές εκδηλώσεις:

• Η Τριήρης «Ολυμπιάς» «δένει» και φέτος στον Πειραιά, όπου μικροί και μεγάλοι μπορούν να θαυμάσουν το μοναδικό λειτουργικό αντίγραφο της αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π.Χ., ενώ και φέτος Πειραιώτες και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις εν πλω ξεναγήσεις στις ακτές της πόλης.
Ο Όρμος της Αφροδίτης μετατρέπεται σε θερινό σινεμά, όπου το τριήμερο 4, 5 και 6 Ιουνίου οι πολίτες και οι επισκέπτες θα απολαύσουν τις ταινίες «Καζαντζάκης», «Ευτυχία» και «Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο», με θέα το ηλιοβασίλεμα και υπό τους ήχους του κύματος.

Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστιοπλοΐα, αλλά και τις αρετές του αθλητισμού και του προσκοπισμού. Η κολυμβητική «σκυταλοδρομία» αγάπης και προσφοράς, «Κολυμπάμε για τη Ζωή», με σκοπό την υποστήριξη του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ έρχεται για 2η χρονιά στο Δημοτικό Κολυμβητήριο «Ανδρέας Γαρύφαλλος».

Στη μεγάλη «Γιορτή Λουλουδιών» στην Πλατεία Αλεξάνδρας, χρώματα και αρώματα πλημμυρίζουν την πόλη, ενώ στις δράσεις που εστιάζουν στη βιώσιμη κινητικότητα ο Δήμος Πειραιά διοργανώνει συμβολική ποδηλατοβόλτα με θέα τη θάλασσα. Στο Πάρκο Ποδηλάτου & Κυκλοφοριακής Αγωγής που θα στηθεί στον προαύλιο χώρο του Ναυτικού Μουσείου, οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις πρώτες τους πεταλιές με βοήθεια από εξειδικευμένους εκπαιδευτές.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η Πλατεία Κανάρη μετατρέπεται σε «πάρκο ανακύκλωσης» με δράσεις ενημέρωσης και πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος, διαδραστικά παιχνίδια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ την ίδια ημέρα στα Βοτσαλάκια, την Φρεαττύδα και το Μικρολίμανο θα πραγματοποιηθούν εθελοντικοί παράκτιοι και υποβρύχιοι καθαρισμοί.

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών θα γίνουν παραστάσεις καραγκιόζη, φαντασμαγορικά show στη θάλασσα, διαδικτυακές και unplugged συναυλίες, που  θα ψυχαγωγήσουν δημότες και επισκέπτες. 

Οι «Ημέρες Θάλασσας» θα φιλοξενήσουν και τη διημερίδα για τη "Γαλάζια Επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη", το συνέδριο της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος blueAct,  αλλά και την παρουσίαση των νικητών των διαγωνισμών καινοτομίας από τις 7 ευρωπαϊκές πόλεις-λιμάνια.
Σύμφωνα με τον Δήμο Πειραιά «οι «Ημέρες Θάλασσας» προάγουν την πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης, έτσι οι δράσεις πολιτισμού έχουν και φέτος τον πρώτο λόγο. Εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής αλλά και αρχαιολογικές ξεναγήσεις, συμπληρώνουν το παζλ του προγράμματος των «Ημερών Θάλασσας».

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Ημερών Θάλασσας 2021, πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης στο imeresthalassas.gr

•  Σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με την αυστηρή  τήρηση των μέτρων προστασίας που έχει θέσει ο ΕΟΔΥ και οι αρμόδιες αρχές για την αποφυγή της διασποράς του COVID-19 και με γνώμονα την ασφάλεια όλων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολίτες που επιθυμούν να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις των «Ημερών Θάλασσας 2021», θα πρέπει να κάνουν κράτηση θέσης (δωρεάν όπως πάντα) όπου χρειάζεται, προς αποφυγή συγχρωτισμού.

  • Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον Δήμο Πειραιά

@ (Σχόλιο) Είναι γεγονός ότι οι Ημέρες Θάλασσας με την 7η συνεχή διοργάνωσή τους έχουν γίνει ένας θεσμός για τον Πειραιά. Ωστόσο, κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει μια αντικειμενική αποτίμηση ώστε να καταστεί σαφές εάν και τι προσφέρουν στην τοπική οικονομία.
Αυτή η πρόταση δεν έχει σκοπό να απαξιώσει την διοργάνωση ή να δημιουργήσει αμφιβολίες γι' αυτήν. Αντίθετα, ξεκινώντας από το ότι είναι πολύ καλό η πόλη να έχει εκδηλώσεις- "σφραγίδες", όπως π.χ. η Θεσσαλονίκη έχει την Διεθνή Έκθεση, η Πάτρα το Καρναβάλι κ.ο.κ. μια αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας της διοργάνωσης θα έχει πολλαπλά οφέλη.
Συγκεκριμένα, πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει να διαπιστωθεί εάν χρειάζεται, να επαναπροσδιοριστεί το περιεχόμενό της, να υπάρξουν καινούργιες εκδηλώσεις ή να ενισχυθούν υπάρχουσες με απώτερο στόχο όλο το πλέγμα των εκδηλώσεων να αποκτήσει υπερτοπικό χαρακτήρα και τελικά όλη η διοργάνωση να αφήνει ένα θετικό αποτέλεσμα στην οικονομία της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις