Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Drone επιτέθηκε σε δεξαμενόπλοιο στη Συρία και προκάλεσε έκρηξη σε δεξαμενή του φορτίου

 Έκρηξη σε δεξαμενόπλοιο σημειώθηκε, στις 24/4, στο αγκυροβόλιο του διυλιστηρίου Baniyas, στη Συρία μετά από ύποπτη επίθεση με drone, που προερχόταν από την πλευρά των υδάτων του Λιβάνου, όπως μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, βασισμένα κυρίως στις επίσημες συριακές ανακοινώσεις.
Όπως έγινε γνωστό από τις συριακές αρχές η έκρηξη προκλήθηκε σε δεξαμενή του πλοίου και προκάλεσε τον θάνατο σε δύο μέλη του πληρώματος και σε έναν εργάτη ενώ στη συνέχεια εκδηλώθηκε πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε από πυροσβέστες του διυλιστηρίου.
Σύμφωνα με tweet του TankerTrackers και αναφορές ναυτιλιακών site το δεξαμενόπλοιο ήταν το (κατασκευής 1999) με σημαία Παναμά «WIDSOM», χωρητικότητας 45908 τόνων, που σύμφωνα με την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων equasis διαχειρίζεται η εταιρεία Pelagos Navigation Ltd, με γραφεία στη Βηρυτό του Λιβάνου.
Αρχικά, αρκετά μέσα ενημέρωσης βασιζόμενα σε αναφορά της τηλεόρασης al- Alam του Ιράν  ανέφεραν ότι το πλοίο που δέχτηκε την επίθεση ήταν ένα από τα τρία ιρανικά πετρελαιοφόρα που πρόσφατα έφτασαν στο παραπάνω διυλιστήριο αλλά το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tashim διέψευσε εξαρχής ότι ήταν Ιρανικό.
Σύμφωνα με το tweet του TankerTrackers το ιρανικό supertanker ARMAN 114 (πρώην ADRIAN DARYA-1) βρίσκεται στην περιοχή και βοήθησε στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στο «WIDSOM», το οποίο σύμφωνα με το έγκυρο ναυτιλιακό site fleetmon θεωρείται ότι χρησιμοποιείται, τουλάχιστον περιστασιακά, ως ελαφρύτερο δεξαμενόπλοιο, για την εκφόρτωση αργού πετρελαίου από μεγάλα δεξαμενόπλοια (VLCC) και για παράδοσή του στο διυλιστήριο Baniyas, με τοπικούς εργάτες που συμμετέχουν στη συντήρηση όταν χρειάζεται.
Εάν, λοιπόν, το «WIDSOM» δέχτηκε επίθεση με drone μπορεί να υποτεθεί, βάσιμα, ότι ο πραγματικός στόχος ήταν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο αλλά υπήρξε αστοχία και έγινε μια «παράπλευρη απώλεια».
Σε ότι αφορά τους δράστες της επίθεσης ο προσκείμενος στη κυβέρνηση της Δαμασκού τηλεοπτικός σταθμός al-Mayadeen ανέφερε ότι υπάρχει υποψία ότι το δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από ισραηλινό drone. Ωστόσο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό.
Όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο δυτικές πηγές πληροφοριών tο Ισραήλ έχει επεκτείνει τις επιθέσεις σε ιρανικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των ύποπτων κέντρων παραγωγής όπλων στη Συρία, για να αποκρούσει αυτό που θεωρεί ως στρατιωτική καταπάτηση από τον περιφερειακό εχθρό του,
Από την άλλη πλευρά, η Συρία έχει εξαρτηθεί περισσότερο από τις αποστολές πετρελαίου του Ιράν τα τελευταία χρόνια, αλλά οι αυστηρότερες δυτικές κυρώσεις στο Ιράν, τη Συρία και τους συμμάχους τους, καθώς και μια κρίση σε ξένο νόμισμα, κατέστησαν δυσκολότερη τη λήψη αρκετών προμηθειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις