Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Νέα επεισόδια στο σήριαλ του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά. Εγκαταλείφθηκε η Ράλλειος. Πάμε για ΚΕΡΑΝΗ;

Σε νέες περιπέτειες «μπλέκει» η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά με το χρονίζουν θέμα του νέου Δικαστικού Μεγάρου!
Και μπορεί ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτυρόταν- και δικαίως- για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη των αναγκαίων εργασιών για τη κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου στο γιαπί της Ραλλείου στην πλατεία Κοραή τώρα δείχνει να παρακολουθεί και να συμφωνεί σιωπηρά με τα περίεργα (και χρονοβόρα) σχέδια της κυβέρνησης για την επιλογή και κατασκευή νέου Μεγάρου.
Τα νέα επεισόδια του…. σήριαλ του Δικαστικού Μεγάρου έχουν ένα βασικό ερωτηματικό:
•   Πως είναι δυνατό να μην μπορούν να εξευρεθούν τα 40 εκατομ. €, που απαιτούντο για την κατασκευή του Μεγάρου στο γιαπί της Ραλλείου ή τα 50 εκατομ. € για την κατασκευή του σε δημόσιο ακίνητο στο λιμάνι του Πειραιά (Ακτή Κονδύλη 32) και βρίσκονται, με ευκολία, 81,5 εκατομ. €, που απαιτούνται για να διαμορφωθεί σε δικαστικό μέγαρο το παλιό κτήριο της καπνοβιομηχανίας «Κεράνη» στα Καμίνια;
Λεπτομέρεια: Το παλιό κτήριο του «Κεράνη» σύμφωνα με τον δικηγόρο Πειραιά κ. Γιάννη Καρδαρά έχει περάσει, μετά από πλειστηριασμό, σε αλλοδαπό fund (για να διαβάσετε σχετικό άρθρο του κ. Καρδαρά στην «Εφημερίδα των Συντακτών» πατήστε εδώ).
Για το όλο θέμα ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος έχει αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «υπάρχει οσμή σκανδάλου» (για να δείτε το σχετικό δημοσίευμα στην Εφημερίδα των Συντακτών πατήστε εδώ) ενώ και η βουλευτής Β’ Πειραιά του ΜέΡΑ 25 Φωτεινή Μπακαδήμα σε ερώτηση του κατέθεσε στη Βουλή θέτει, μεταξύ άλλων, το ερώτημα:
•    Πώς προέκυψε το ποσό των 81,5 εκατομμυρίων ευρώ όταν για τη διαμόρφωση των κτηριακών εγκαταστάσεων της Ραλλείου το εκτιμώμενο ποσό ήταν 40 εκατομμύρια ευρώ;
Όπως είναι γνωστό το θέμα της κατασκευής Δικαστικού Μεγάρου του Πειραιά, που θα στεγάσει όλα τα Δικαστήρια της πόλης, εκκρεμεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Το 2014 με πρωτοβουλία του τότε προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Στέλιου Μανουσάκη είχε ανοίξει η συζήτηση για την κατασκευή δικαστικού μεγάρου στις παλιές αποθήκες του εργοστασίου «Κεράνη» στην οδό Θηβών, εντός των ορίων του Δήμου Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη.
Η πρόταση συνάντησε πολύπλευρες αντιδράσεις και τελικά ματαιώθηκε για να ξεκινήσει διάλογος και ενέργειες για την κατασκευή δικαστικού μεγάρου στο γιαπί της Ραλλείου στη πλατείας Κοραή, το οποίο μετά την αποπεράτωση του σχολείου της Ραλλείου πέρασε στην κυριότητα του Δήμου Πειραιά.
Τελικά, καθώς κρίθηκε υπερβολικό το ποσό των 40 εκατομ. € για την διαμόρφωση της Ραλλείου και επειδή διαπιστώθηκε πως δεν θα επαρκούσε ως χώρος για το σύνολο των δικαστηρίων «άνοιξε» μια άλλη συζήτηση για την ανέγερση κτηρίου σε δημόσιο ακίνητο, των παλαιών Τελωνείων, στην Ακτή Κονδύλη 32.
Ωστόσο, όπως αναφέρει στην ερώτησή της η κ. Μπακαδήμα:
•    Το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου 2020,  κλήθηκαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης διάφοροι φορείς των υπηρεσιών των Δικαστηρίων και των δικαστικών λειτουργών του Πειραιά προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί το πρώην κτήριο της καπνοβιομηχανίας “ΚΕΡΑΝΗ”, ώστε να είναι λειτουργικό και να καλύπτει όλες τις ανάγκες των Δικαστηρίων του Πειραιά, δίχως να ρωτηθούν, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα, ποιο κτήριο, κατά τη γνώμη τους, είναι το καταλληλότερο για νέο Δικαστικό Μέγαρο.

•    Τον Ιανουάριο του 2021 ενημερωνόμαστε πως, κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά αναφέρθηκε πως στις αρχές Φεβρουαρίου 2021 το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να προκηρύξει διαγωνισμό για την απόκτηση κτιρίου ή χώρου προκειμένου να το διαμορφώσει ή να προχωρήσει στην ανέγερσή του και πως το κτίριο της πρώην Ραλλείου που είχε διαθέσει ο Δήμος Πειραιά για τον σκοπό αυτό δεν επαρκούσε γι’ αυτό και αναζητούνταν άλλες λύσεις, Να σημειωθεί πως το εκτιμώμενο κόστος μετατροπής του κτηρίου της πρώην Ραλλείου σε δικαστικό Μέγαρο τα 40 εκατομμύρια ευρώ που τελικά δεν εξασφαλίστηκαν.
Ομοίως, όπως διαβάζουμε σε σχετικά άρθρα, δεν μπορούσαν να εξευρεθούν τα 50 εκατ. ευρώ που χρειάζονταν (πάλι σύμφωνα με μελέτες του ΤΕΕ) για την κατασκευή του Μεγάρου με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές σε δημόσιο ακίνητο στο Λιμάνι του Πειραιά επί της Ακτής Κονδύλη αρ. 32.
•    Τώρα, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε ξαφνικά να καλέσει το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Μεγάρων να αποφασίσει για τη διενέργεια δημοσίου μειοδοτικού διαγωνισμού για την αγορά, προς κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των Δικαστικών Υπηρεσιών Πειραιά, κτιρίου στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, περαιωμένου ή ημιτελούς, προς κάλυψη όλων των στεγαστικών αναγκών των Δικαστικών Υπηρεσιών του Πειραιά, εμβαδού επιφάνειας περίπου 30.000 τ.μ. μικτών υπέργειων κύριων χώρων, πλέον των απαιτούμενων βοηθητικών χώρων, ποσού ύψους 81.500.000,00 ευρώ. Στο τίμημα περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες για την παράδοση λειτουργικού Δικαστικού μεγάρου στο Ελληνικό Δημόσιο.  
Όπως προκύπτει από διάφορα δημοσιεύματα σε αυτές τις προδιαγραφές ανταποκρίνεται ή καλύτερα «φωτογραφίζεται» το κτήριο του «Κεράνη», που φαίνεται να προκρίνεται έναντι των δημοσίων κτηρίων.
Με βάση τα παραπάνω η βουλευτής θέτει τα εξής ερωτήματα:
1.    Ποια ακριβώς είναι η κατάσταση σήμερα αναφορικά με τη διαδικασία μετεγκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά;
2.    Πότε προβλέπεται να ξεκινήσει ο μειοδοτικός διαγωνισμός και πόση διάρκεια θα έχει;
3.    Πώς προέκυψε το ποσό των 81,5 εκατομμυρίων ευρώ όταν για τη διαμόρφωση των κτηριακών εγκαταστάσεων της Ραλλείου το εκτιμώμενο ποσό ήταν 40 εκατομμύρια ευρώ;
4.    Τι ακριβώς περιλαμβάνεται στα 81,5 εκατομμύρια ευρώ; Υπάρχει σχετική κοστολογημένη μελέτη; Αν ναι, παρακαλούμε να μας κατατεθεί.
5.    Ισχύει πως στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου οι αρμόδιοι φορείς εκλήθησαν να γνωμοδοτήσουν για το κτήριο ΚΕΡΑΝΗ και μόνο;
6.    Αν ναι, για ποιο λόγο έγινε αυτό;
7.    Για ποιο λόγο απορρίφθηκε το κτήριο της πρώην Ραλλείου; Υπάρχει σχετική τεκμηριωμένη έκθεση; Αν ναι, παρακαλούμε να μας κατατεθεί.
8.    Η επιλογή των παλαιών τελωνείων έχει αποκλεισθεί; Αν ναι, για ποιο λόγο;
9.    Υπάρχουν ήδη προτεινόμενοι χώροι για τα νέα Δικαστήρια Πειραιά που να πληρούν τα κριτήρια αναφορικά με το προαπαιτούμενο εμβαδό επιφανείας για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά;
10.    Αν ναι, ποια είναι αυτά;
11.    Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου μετεγκατάστασης των Δικαστηρίων Πειραιά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις