Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

13 Ναυτεργατικά Σωματεία απεργούν στις 6/5. Καταγγελία της κυβέρνησης για υπερωρίες, συντάξεις, επιδόματα

Μετά από σύσκεψη 13 Ναυτεργατικών Σωματείων αποφασίστηκε, ομόφωνα, η από κοινού πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 6/5/2021.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που εκδόθηκε τα 13 Σωματεία καταδικάζουν την κυβέρνηση για:
1. Το προωθούμενο νομοσχέδιο για κατάργηση του 8ωρου και ρυθμίσεις, που «καθιερώνουν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς».
2. Την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και την εκχώρηση της απονομής συντάξεων σε ιδιώτες. Και
3. Τα κρούσματα κατάφωρης παραβίασης των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων και της υφιστάμενης νομοθεσίας που γίνονται στην ευρύτερη Ακτοπλοΐα από συγκεκριμένες Ναυτιλιακές εταιρίες. Ειδικά γι’ αυτά αποφασίστηκε η ανάληψη συνδικαλιστικής δράσης «προκειμένου να μπει τέλος στην εφοπλιστική αυθαιρεσία και στην ανοχή που επιδεικνύει το ΥΕΝ και οι υπηρεσίες του σε αυτά».
Αναλυτικά, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Ενώσεις Πλοιάρχων, Μηχανικών, Ναυτών, Αρχιθαλαμηπόλων- Θαλαμηπόλων, κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής «Ο Στέφενσων», ναυτομαγείρων, ηλεκτρολόγων- ηλεκτρονικών, οικονομικών αξιωματικών, μηχανικών ΜΕΚ, Φροντιστών, Προσωπικού Τροφοδοσίας, Πρακτικών πλοιάρχων- κυβερνητών και ναυτών M/S-Π/Κ-Ο/Γ.
Εκεί επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη στα σκαριά για να προωθήσει στην Βουλή το νέο αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο».
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «στο στόχαστρο είναι η κατάργηση των υπερωριών, των ρεπό, η ίδια η κυριακάτικη αργία. Επίσης μεθοδεύεται η υπονόμευση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, προωθεί ρυθμίσεις που καθιερώνουν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς ως "προσωπικό ασφαλείας", απαγορεύει την περιφρούρηση της απεργίας, διευκολύνει την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης με επίκληση του εργοδότη "περί ψυχολογικής ή σωματικής βίας", εμπεδώνεται και νομιμοποιείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα και ο κρατικός - κυβερνητικός έλεγχος στα συνδικάτα!!!
» Πρόκειται συνολικά για αντιδραστικού χαρακτήρα αλλαγές οι οποίες είναι κομμένες και ραμμένες στα πλαίσια της πολιτικής για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, επιδιώκουν να ποινικοποιήσουν την συνδικαλιστική δράση, να βάλουν νέα εμπόδια στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για να περάσουν όσο περισσότερο μπορούν "αναίμακτα" την εργοδοτική βαρβαρότητα.
» Σε αυτό το μακάβριο αντεργατικό καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα που οραματίζονται για την συντριβή των δικαιωμάτων μας η πάλη των ίδιων των εργαζομένων και των συνδικάτων τους μπορεί να βάλει φραγμό αλλά και να ανατρέψει τους σχεδιασμούς τους
».
Ακόμα, στη σύσκεψη:
•    Συμφωνήθηκε να προχωρήσει η καταγγελία των ΣΣΕ και η απαίτησή μας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό την ανανέωσή τους σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, διεκδικώντας λύσεις στα δίκαια και ώριμα αιτήματά μας.
•    Αναδείχθηκαν οι βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης αναφορικά με τις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στην απονομή των συντάξεων των δικαιούχων Ναυτεργατών αλλά και τις αντίστοιχες καταβολής του επιδόματος προς τους εν ενεργεία Ναυτεργάτες που είναι σε πολύμηνη αναστολή των συμβάσεών τους λόγω covid-19.
«Καλούμε τους Ναυτεργάτες έχοντας ως πολύτιμη παρακαταθήκη την 3ήμερη απεργία του Φλεβάρη να είναι και τώρα στις επάλξεις, να παλέψουμε μέχρι τέλος βάζοντας μπροστά τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις