Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Video: Πως πιάστηκαν 100 κιλά κοκαίνης στο λιμάνι του Πειραιά. Το ταξείδι τους από το Εκουαδόρ

Σε κέντρο διακίνησης ναρκωτικών από τη Νότιο Αμερική προς την Ευρώπη έχει μετατραπεί το μεγαλύτερο λιμάνι του Εκουαδόρ (Ισημερινού), το Γκουαγιακίλ (Guayaquil).
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στον Πειραιά έχουν πιαστεί από τον περασμένο Νοέμβριο τέσσερα κοντέινερ, που έκρυβαν συνολικά 417,5 κιλά κοκαίνης!
Το τελευταίο μεγάλο φορτίο βρέθηκε, την Τετάρτη 3/3, από στελέχη της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του Σ.Δ.Ο.Ε. μετά από πληροφορίες, που δόθηκαν από τη Γραφείο της D.E.A της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο, που έγινε με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, σε κοντέινερ στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά εντοπίστηκε ένα με φορτίο μπανάνες, το οποίο είχε μια ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στην οροφή του. Εκεί βρίσκονταν κρυμμένες 90 συσκευασίες με κοκαΐνη, συνολικού βάρους 99 κιλών και 110 γραμματίων.
Το κοντέινερ είχε φορτωθεί σε πλοίο, που αναχώρησε, στις 7 Φεβρουαρίου από το Γκουαγιακίλ, το μεγαλύτερο λιμάνι του Εκουαδόρ και κατέπλευσε, τη 1η Μαρτίου, στον Πειραιά.
Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό εάν το κοντέινερ επρόκειτο να μεταφορτωθεί σε άλλο πλοίο ή είχε τελικό προορισμό την Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι στην τελευταία έκθεση του Γραφείου για τα Ναρκωτικά του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (Μάρτιος 2021) ειδικά για το Εκουαδόρ σημειώνεται ότι αν και δεν είναι σημαντική χώρα παραγωγής ναρκωτικών, ωστόσο «είναι μια σημαντική χώρα διέλευσης» κοκαΐνης και ηρωίνης από τη Κολομβία και το Περού για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη λόγω «διαπερατών συνόρων, της {κακής} οικονομίας και της διαφθοράς».
 
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι «οι διακινητές ναρκωτικών χρησιμοποιούν φορτία και ναυτιλιακά εμπορευματοκιβώτια για να διακινούν λαθραία ναρκωτικά από τον Ισημερινό, κρύβοντας συχνά ναρκωτικά σε νόμιμα φορτία». Και συνεχίζει:
«Το Γκουαγιακίλ είναι ένας σημαντικός κόμβος μεταφόρτωσης για κοκαΐνη, που κρύβεται σε εμπορευματοκιβώτια που αποστέλλονται στην Ευρώπη. Σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του Γκουαγιακίλ ο κάτοχος της παραχώρησης Contecon χρησιμοποιεί μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του, αλλά η αστυνομία επιθεωρεί μόνο το 15% των εξαγωγών σε εμπορευματοκιβώτια. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 10 μηνών του 2020, η αστυνομία διενήργησε 52.083 επιθεωρήσεις εμπορευματοκιβωτίων στα συνολικά τέσσερα λιμάνια του  Γκουαγιακίλ  και στο λιμάνι Ποσόρχα (Posorja), απ’ όπου διακινούνται εμπορευματοκιβώτια».
Για την ιστορία να πούμε ότι στο τέλος του περασμένου έτους είχαν εντοπιστεί δύο κοντέινερ με κοκαΐνη (για να διαβάσετε την σχετική ανάρτηση πατήστε εδώ) ενώ άλλο ένα με 34 κιλά κοκαΐνης είχε εντοπιστεί στις αρχές Φεβρουαρίου. Όλα τα κοντέινερ είχαν φορτωθεί από το λιμάνι του Γκουαγιακίλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις